Moi.
Suurimmalla osalla meistä tavallisista pulliaisista on vaikeuksia saada rahaa säästöön ja sijoittamiseen. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää heti palkkatulonsa saatua laittaa siitä automaattisesti osa säästöön ja sen takia on hyvä olla toinen tili jolta ei pysty ilman lisämaksua siirtämään rahaa omalle käyttötililleen. Maksa ensiksi itselle tarkoittaa siis sitä, että päätät minkä osan palkastasi siirrät sille tilillesi jota et saa ilman ylimääräisiä toimenpiteitä. On tärkeämpää saada tämä prosessi automatisoitua omassa mielessäsi niin sen jälkeen pistät itseäsi varten säästöön aina edes jonkin verran rahaa. Tämä itsellesi maksaminen tarkoittaa myös sitä, että hoidat prosessin joka kerta ennen muille maksamista. Eli siis toisin sanoen ennen vuokranmaksua, puhelinta, jne. Jos saat palkkasi kahdessa osassa joka kuukausi niin voit jakaa maksusi kahteen eri osaan kunhan vaan pidät huolen siitä, että heti palkkapäivänäsi pistät rahat säilöön.
Mitä tarkoittaa sitten maksa itsellesi kahdesti? Itse maksan osan palkastani suoraan säästötilille ja sen lisäksi maksan korkoa itselleni tästä summasta. Jos haluaa yksinkertaistaa niin voi esimerkiksi maksaa 100 Euroa ja sitten vielä toisen kerran 10 Euroa korkoa lisää joka kuukausi. Tätä summaa ja korkoa voi sitten nostaa sen mukaan miten palkkakehitys nousee. Jos palkkasi nousee vaikka 10% niin sen jälkeen voi vaikka nostaa summan 110 Euroon ja sen jälkeen maksaa korkoa itselleen 11 Euroa joka on samainen 10%:n korotus mikä on myös ollut palkkakehitys tässä tapauksessa. Itse olen hieman muuttanut tätä systeemiä ja lisännyt koron osuutta aina neljännesvuosittain. Jätän nyt mainitsematta miten paljon itse pistän, mutta yksinkertaisella esimerkillä vuoden 1. neljänneksellä menee 110 Euroa, toisella 120, kolmannella 140 ja neljännellä 180 Euroa. Ja toisena vuotena ekalla neljänneksellä 121, toisella 132 Euroa, jne. Ottaen huomioon sen tosiasian, että kaikki ihmiset eivät saa tuloja tasaisesti joka kuukausi niin jokainen voi itse miettiä mikä on oma paras vaihtoehto aloittaa summan nosto. Itse käytän huhtikuuta aloittamisessa ihan sen takia, että kesäisin tuloni ovat pienemmät kuin talvella. Tähän mennessä olen noudattanut tätä tapaa viime huhtikuusta lähtien ja olen onnistunut saamaan säästötilille ihan kivan summan tulevia sijoituksia varten ja itseasiassa jo sijoittanutkin aikaisemmin blogissani mainitulla tavalla. Säästötililtä sitten siirrän rahat arvo-osuustilille kunhan saan riittävän summan kerättyä seuraavia osakeostoja varten.
Tilien määrä on tietysti varsin yksilöllinen juttu, mutta ihan pääsääntöisesti olisi hyvä olla vähintään kolme tiliä, kun laskee arvo-osuustilin mukaan. Tietysti Suomessa on niin vähän pankkeja, että näiden kilpailu ei ole mitenkään itsestäänselvää. Tämän vuoksi jotkut pankit pystyvätkin keräämään pieniä summia kuukaudessa rahaa asiakkailtaan joilla ei ole esimerkiksi asuntolainaa ollenkaan. Itseltäni menee muutama Euro kuukaudessa rahaa luottokortista, pankkikortista, käyttötilistä ja säästötilistä. Olen kyllä harkinnut pankin vaihtoa, mutta en sitä ole vielä tehnyt. Kyse on sen verran pienistä rahoista etten ole tätä vaihdosta vielä saanut tehtyä. Kuitenkin pienistä pisaroista kasvaa lätäkkö, joten tässä asiassa ei kannattaisi olla niin välinpitämätön.
Mihin sitten eri tilejä tarvitaan niin suurin asia ehkä on kuitenkin se, että niin pystyy kontrolloimaan parhaiten omia rahojaan ja näiden käyttöä. Liian monimutkaiseksi ei kuitenkaan kannata asioitaan tehdä, mutta sijoituksiin on tietysti pakko varata oma tilinsä. Myös säästötili on ihan hyvä olla olemassa. Tälle säästötilille jolta saa rahat hätätapauksessa nostettua hyvin kannattaa myös pistää se kuuluisa pahojen päivien varoille sijoitettu hätäkassa. Itselläni löytyy tältä tililtä myös niin sanottu unelmarahasto johon on tarkoitus pistää rahaa säilöön erästä hyvin pitkää matkaa varten. En tosin ole ihan varma kannattaisiko kuitenkin olla erityinen tili tätä varten tai mahdollisesti korvamerkitä sijoituksista osa siihen. Mitä mieltä te lukijat olette tästä asiasta? Tämän lisäksi voi tietysti avata muitakin tilejä mikäli haluaa saada esimerkiksi erotettua huvituksiin käytettävät rahat. Monet ihmisethän selviävät tietysti pelkällä käyttötililläkin, mutta sen hallitseminen ja laskuissa pysyminen ei ole ihan niin yksinkertainen asia kuin miltä se kuulostaa?
Kaikkien käyttö- ja säästötilien ongelmina on toisaalta inflaatio varsinkin Suomessa. Näiden tilien korot ovat liian pienet tähän verrattuna, joten tappiota tulee hitaasti mutta varmasti vuosien varrella tällä tavalla. En toisaalta tiedä onko nykypäivänä kovin järkevää sijoittaa myöskään lyhyen koron rahastoihin tai määräaikaisiin talletuksiin ottaen huomioon riskit joita nykyisessä tilanteessa mahdollisesti on. Mitä mieltä te olette asiasta?
Mikäli teillä on mielipiteitä siitä mihin tarkoituksiin eri tilejä on hyvä pitää niin kommentoikaa ihmeessä tätä tekstiä. Mikäli tekin maksatte itsellenne ensin niin kertoisitteko onko teillä erillinen säästötili sitä varten vai pistättekö rahanne suoraan arvo-osuustilille?
Tässä kaikki tällä kertaa. Mikäli teillä on huolia, murheita tai turhia toiveita tästä blogista niin antakaa ihmeessä palautetta niin katsotaan mitä asialle voi tehdä.
- TT
The purpose of the site is to improve the quality of life by minimizing the unnecessary waste of human life so that the reader can invest in the things that produce the greatest joy and benefit. Most of it will be an updated version of a Finnish version of the book called Less Is More. The basic less-is-more principle works best for social phenomena in life.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti