keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Syyskuu2012 Cash +225 Salkku +9.9% (Q3 +20.7%) Yhteensä 10900€

Kuten luvuista näkee niin olen taas päässyt eteenpäin. Paremminkin olisi voinut mennä, mutta olin yhden viikon sairaslomalla. Syyskuu on normaalisti ollut yksi parhaimmista kuukausistani ja ensimmäiset kolme viikkoa se olikin ihan mallillaan. Käteispottikin kasvoi ekan kerran muutamaan kuukauteen. Suureen tyytyväisyyteen ei ole varaa, koska koko vuosi on ollut olosuhteet huomioonottaen ainoastaan kohtalainen.

Menoja oli syyskuussakin enemmän kuin olin etukäteen kuvitellut ja suurin osa ylimääräisistä menoista johtui sairaudenhoitokuluista. Lääkkeet ovat yllättävänkin kalliita, vaikka en niitä kovin paljoa joutunut ostamaan. Särkylääkkeitä tuli ostettua yksinkertaisesti liikaa ja nyt niitä onkin sitten ”säästössä”. Rahallisesti tämä on hieman negatiivinen asia, mutta suuremmassa mittakaavassa hyvä, koska selvisin nenäleikkauksesta suhteellisen pienillä kivuilla, jos vertaa moniin muihin ihmisiin. Muut menot olivatkin suhteellisen odotetut. Mitä tulee lokakuun menoihin niin toivottavasti ne eivät sisällä mitään suurempia yllätyksiä. Syyskuun nenäleikkaus tulee mitä todennäköisimmin maksettavaksi lokakuussa ja sen olen laskenutkin mukaan.

Tulojen suhteen syyskuu oli odotettu. Hieman parempaan olisi voinut pystyä, mutta pettynytkään ei kannata olla. Lokakuusta odotan hieman parempaa, mutta mitään ihmeitä tulee tuskin saavutettua tällä saralla. Ensimmäinen viikko menee vielä aika lailla himmaillessa ja leikkauksen jälkeen tuli hieman väsynyt olo seuraavan viikon ajaksi. Mikä tarkoittaa rauhallista starttia lokakuulle Lokakuun tulot tulevat kasvamaan loppua kohti peruskunnon palautuessa taas normaaliksi. Perstuntumani sanoo, että lokakuu tulee jäämään noin parisataa Euroa plussalle mitä tulee käteiseen.

Mitä tulee sijoituksiin niin syyskuuhan oli mahtava vai mitä? Jos totta puhutaan niin tällä hetkellä sijoituksia on niin vähän ettei niiden lyhytaikaisella menestyksellä ole niin hirveän suurta merkitystä. Olisin paljon tyytyväisempi mikäli pääsisin ostamaan osakkeita, koska olen vielä suhteellisen nuori eikä tarkoitukseni ole nostaa eläkettä myymällä suurta määrää niitä vielä ainakaan pariin vuosikymmeneen. Koska osakkeiden pidemmän aikavälin tuotot seuraavat yritysten taloudellista menestystä on siis tärkeää aina keskittyä niiden liiketoiminnan kehittymiseen. Fortumin suhteen ei ole juurikaan muutoksia tapahtunut ja siitä ei nyt enempää, vaikka spekulointia verkkobisneksen myymisestä voisi harrastaa.

PKC on keräämässä suurta summaa rahoitusta liiketoiminnan kasvattamista varten. He ovat myös tehneet esisopimuksen kiinalaisen Sinotrukin kanssa maan markkinoilla toimimista varten. Rahoitusta yritys on hankkinut myymällä uusia osakkeita sijoittajille noin kymmenen prosentin verran. Tämä homma tapahtui lisäämällä yrityksen osakkeita samalla määrällä. Tämä prosessi vähentää osakekohtaista tuottoa samalla kymmenesosalla entisiltä osakkeenomistajilta. Tämän lisäksi yritys on laittanut liikkeelle sadanmiljoonan Euron verran bondeja kohtuullisella 4.25%:n korolla. En tiedä tarkkaan ovatko ne menneet kaupaksi vai ei. Tuo noin 140 miljoonaa ei ole pieni summa yritykselle vaan odotettavissa on hieman suurempi yritysosto. On kuitenkin huomattava, että muistaakseni tänä syksynä yrityksellä on/oli noin kuudenkymmenen miljoonan lainan erääntyminen ja Brasiliassa jonkin kokoinen isompi kertamaksu ay-mafialle. Tämä tarkoittaa sitä ettei hirveän suurta rahasummaa ole yritysostoihin käytettävissä. Käytännössä nämä yritysostot suuntautuvat joko Kiinaan, Eurooppaan tai etelä-Amerikkaan. Pohjois-amerikassa sillä on jo niin vahva asema etteivät kilpailuviranomaiset varmaan suostu suurempaan investointiin. PKC:ssa on menossa mielenkiintoiset ajat. Itsehän myin lähes puolet osakkeistani, koska pidän yrityksen kurssia paljon arvoa suurempana. En tätä olisi varmaan tehnyt ellei Suomessa olisi mahdollisuus saada myyntivoitot verottomina alle tuhannen Euron edestä vuodessa. Pidän tällä hetkellä arvostustasoja käsittämättömän korkeina ja siksi en näe houkuttelevia sijoituskohteita. Voin kuitenkin olla väärässä ja siksi aloitankin lokakuussa kuukausisäästämisen Nordnetin kautta kehittyvien markkinoiden ETF:ään. Rahasummat ovat kuitenkin pieniä eli maksimissaan 75€/kk. Suurimman osan sijoituksistani hoidan itse jatkossakin.


Siviilielämässäni olin tosiaan syyskuun lopussa nenäleikkauksessa ja sen takia pidin noin viikon tauon kirjoittamisesta, koska ajatukseni olivat muualla. Ehdin myös miettiä kirjoittamista aika paljon ja olen huomannut viime aikoina kirjoittamisen olleen vaikeaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että olen aika lailla takki tyhjänä asian suhteen ja tulen ainakin vähäksi aikaa vähentämään keskimääräisen kirjoitustiheyden kerta/viikko eli noin 4-6 kertaa kuukaudessa. En kuitenkaan aio lukkiutua kirjoittamaan jotain kerran viikossa vaan säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin. Tämän seurauksena aion keskittyä enemmän uusien asioiden ja materiaalien opiskelemiseen, jotta sanottavani määrä taas kasvaisi siihen mitä se on parhaimmillaan ollut. En siis makaa laakereillani, vaikka kirjoituksia ei tulekaan niin tiheään. Siviilielämääni jatkan aika lailla samalla tavalla kuin ennenkin eikä siitä sen enempää kirjoittamista ole. Lokakuussa käyn ensimmäistä kertaa työväenopiston kurssilla ja silloin on vuorossa ruoanlaiton opiskelua parina iltana.

Nenäleikkauksestani haluaisin sanoa vielä sen verran, että vaikka monet samanlaisen operaation käyneistä etukäteen pelottelivatkin minua jälkisäryistä niin itse en ole kokenut niitä hirvittävinä vaan urheiluvammatkin ovat minusta sattuneet enemmän. Nenä on tosin arka vielä suhteellisen pitkään, joten sitä pitää muistaa varoa. Itse operaatio ei itseäni jännittänyt ainakaan verenpaineeni ja pulssini perusteella, koska ne olivat 120/82 ja 65. Perjantaina onkin sitten ekat urheilut ja ne hieman jännittävät, mutta eiköhän nekin luonnistu ihan vanhaan malliin.

Onnea loppuvuodelle!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti