keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Vähemmän on Enemmän kirja 10/xx

Optimistisuus


Kehityksemme on mennyt eteenpäin, vaikka jätteen määrä onkin lisääntynyt. Meillä on hirveän suuri määrä parannettavaa ja vähemmän on enemmän ajattelu kertoo myös siitä. Tätä voimme pitää optimistisuutena. Monet uskovat lähes kaiken ihmiskunnalle hyödyllisen olevan jo keksitty. Tämä ei pidä paikkaansa. Vain pieni osa resursseistamme merkitsee saavutustemme kannalta. Näihin osiin tulisi meidän laittaa suurimmat panostuksemme. Kun parannamme tärkeimpien resurssiemme hyötykäyttöä, pystymme luomaan paremman maailman tuleville sukupolville. Me kaikki voimme parantaa elämäämme jättämällä jätteemme kasaamatta. Tämä lumipallo kasvaa sitä nopeammin mitä paremmin hyödynnämme parhaita resurssejamme. Seurauksena on vaurauden, hyvinvoinnin ja osaamisen kasvattaminen harppauksittain.


Epälineaarisuus


Perinteinen ajattelumme keskittyy jokaisen panostuksen ja sen kohteen tasa-arvoisuuteen muiden panostusten ja kohteiden kanssa. Se myös uskoo siihen, että meidän pitäisi saada samasta työstä samaa palkkaa. Epälineaarisuus tarkoittaa sitä, että pieni osa ihmisistä tekee suurimman osan tuloksesta ja suurin osa ei tuota kuin tappiota. Tämä tarkoittaa myös uskomusta siitä, että palkkojen pitää nousta samaa vauhtia vastuunkasvamisen kanssa. Monet pomoistamme tekevät kuitenkin vain keskinkertaista tai jopa huonoa työtä ja tuottavat enemmän vahinkoa. Tämän ajattelun mukaan heille ei pitäisi maksaa hierarkian vaan tulosten mukaan. 


Tasapuolinen ajattelu houkuttelee meitä. Ongelmaksi muodostuu todellisuus. Mikään ei ole koskaan tasapainossa tai tasapaino ei ainakaan ole pysyvä ilmiö. Vain harvat ymmärtävät hyvien ja huonojen tulosten todelliset syyt. Epälineaarisuus tarkoittaa myös sitä, että pienet muutokset voivat tuottaa meille suuria tuloksia. Vain harvat päätökset todella merkitsevät elämämme aikana. Meidän tulee päästä eroon lineaarisesta ajattelusta, kun asiat eivät toimi. Voimme harvoin tehdä töitä enemmän parantaaksemme taloudellista asemaamme, muuttaa puolisoamme komentamalla tai hankkimalla korkeamman koulutuksen jäädessämme työttömäksi. Näiden tekojen seurauksena tilanteemme tuskin paranee. Meidän tulee sen sijaan ajatella millaisessa tilanteessa olimme, kun asiamme olivat paremmin. Tämän huomaamisen jälkeen meidän tulee järjestelmällisesti pyrkiä pääsemään samaan. Meidän pitää ajatella suurimpia saavutuksiamme ja kuinka voisimme nykyasemassamme tehdä jotain yhtä hienoa. Mikäli jostain syystä työmme tai parempia tai pahempi puoliskomme on asioiden parantamisen tiellä, tulee meidän vaihtaa se. 


Rennosti ajattelemalla menestykseen

Meidän on lapsesta pitäen ohjelmoitu ajattelemaan menestyksen tarkoittava isoja tuloja, komeilta kuulostavia titteleitä, jatkuvaa kiirettä ja viimeistä muotia olevia teknisiä laitteita. Tämä on vielä yhdistetty kovaan stressiin. Toisin sanoen, kyse on siitä kuinka lujaa jokainen juoksee oravanpyörässä. Meidän tulisi tämän kaiken sijaan määritellä itse mitä menestys tarkoittaa. Toisille se tarkoittaa nopeampaa juoksua ja toisille kiireettömyyttä. Juoksuvauhdin lisäämisen sijaan voimme ottaa rennosti ja menestyä silti. Kunnianhimon voi yhdistää rentoon elämänasenteeseen. Liika stressi vähentää mahdollisuuksiamme nauttia menestyksestämme saaden kaikki tehot irti itsestämme. Meidän pitää myös pysähtyä. Saadaksemme kaivettua parhaat ideamme esiin. 

Voimme kysyä itseltämme olisivatko suuret tiedemiehet saaneet tiedettä eteenpäin mikäli he olisivat keskittyneet johtamaan ryhmiä tiedemiehiä? Suurin osa saavutuksistamme tapahtuu nopeasti. Meillä ei ole tarvetta säntäillä edestakaisin. Jatkuva kiire vähentää mahdollisuuksiamme saavuttaa suuria. Saavutukset vaativat meiltä keskittymistä ja rennompaa asennetta. Tällä suhtautumisella saamme myös enemmän irti niistä. Kiire kiireen vuoksi ei johda mihinkään hyödylliseen. Se on tekosyymme olla henkisesti laiskoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti