maanantai 27. tammikuuta 2014

Kurssilasku, hieno homma

Jos joku kokee tämän otsikon hieman sarkastiseksi niin se on ihan ymmärrettävää, koska me ihmiset suhtaudumme usein asioihin tunteilla ja osakekurssien lasku on yksi niistä asioista joka aiheuttaa meihin tunneperäisiä reaktioita. Kurssilasku on hyvä asia pitkäjänteiselle sijoittajalle eikä siitä pidä hankkia itselleen suuria paineita. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus käydä läpi sitä miten kurssilaskuun pitäisi suhtautua ja minkä takia ihmiset reagoivat siihen juuri päinvastoin.

Kuvittele itsesi sadantuhannen vuoden päähän ja etsimään ruokaa vihamielisessä ympäristössä, jossa suurimmat uhat ovat suurpedot ja toiset vihamieliset heimot. Tällöin sinun jokapäiväinen selviytymisesi on usein vaakalaudalla. Tällöin koet vaarantunteen ja huomaat, että joku vihamielinen olento on havainnut sinut. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Joko lähdet karkuun tai taistelet. Ensimmäinen on varmasti järkevämpi reaktio, mutta joka kerta tämä ei ole ollut mahdollinen, joten olet joutunut tappelemaan pedon kanssa. Tällöin lopputulema on ollut se, että olet joko taistellut voitokkaasti ja selvinnyt ilman vaurioita tai sitten olet saanut joko vakavan tai kuolettavan vamman. Ihmisaivot ja fysiologia eivät ole kehittyneet noista ajoista kovin paljoa. Sen vuoksi reagointi tappioihin on niin voimakas. Tämän takia ihmiset sitten tutkimusten mukaan kärsivät paljon enemmän kurssien laskemisesta kuin iloitsevat kurssinoususta. Tämä pätee myös kaikkeen muuhunkin rahan kanssa toimimiseen.

Miksi kurssilasku on sitten hyvä asia, jos kerrran psykologinen kipu tuntuu suuremmalta kuin voitontunne toiseen suuntaan mentäessä? Suurin syy tähän on se, että kurssien laskiessa osakkeet muuttuvat halvemmiksi ja silloin tuotto-odotukset myös nousevat. Tämä yksinkertainen tosiasia on helppo unohtaa silloin, kun psykologinen paine alkaa kasvaa ja muut ihmiset alkavat panikoida. Ihmiset ovat laumaeläimiä ja toisten käytös tartuu hyvin helposti. Tämän näkee, vaikka liikennevaloissa jolloin yhden lähtiessä ylittämään tietä seuraavat toisetkin helposti ja lauma valuu yli suojatien. Toisten ihmisten käytös on vahvistus sille, että on itse oikeassa. Itsekin olen tämän saman tosiasian huomannut itsessäni kurssilaskun iskiessä ja välillä tulee hetkiä jolloin tunne vahvistuu, vaikka se itsessään onkin täysin järjetön. Tunteet ovat kuitenkin mahdollisia pitää kurissa, kun keskittyy aina miettimään asioita lukujen kautta. Tämän vuoksi on syytä keskittyä aina analysoimaan omistamiaan yrityksiä ja laskemaan onko kurssilasku perusteltua vai ei. Oma ajattelu on hyvin tärkeää sijoittamisessa ja pään pitäminen koossa on yksi suurin syy sille miten oma sijoitustulos vuosien myötä muotoutuu.

Kurssilasku on hyvä asia, koska on hyvin hankalaa saada laatuyhtiöiden osakkeita ostettua kohtuuhintaan ilman jonkinlaista yleistä paniikkireaktiota markkinoilla. Joskus voi laatuyhtiökin kokea joitain tilapäisiä vaikeuksia joiden myötä sijoittajatkin alkavat myydä osakkeitaan, mutta nämä tapahtumat ovat yhtä harvinaisia kuin suuremmat kurssilaskut. Näitä molempia tapahtumia varten täytyy sijoittajan keskittyä ensisijaisesti keräämään ostovoimaa joka tapahtuu muilla tavoilla kuin myymällä osakkeita. Suurin tarmo pitäisikin keskittyä nimenomaan ylimääräisen rahan keräämiseen. Tähän toimintaan paras aika on silloin, kun kurssit ovat nousseet jo monta vuotta putkeen kuten tällä hetkellä. Tällöin on yleensä paras hetki painaa tukka putkella töitä jo senkin takia, että niitä tuppaa yleensä olemaan eniten juuri kovimman kurssinousun aikaan. Tämä rahankerääminen on se asia johon sijoittajan tulisi enimmäkseen keskittyä menestyäkseen. Hyvän ostohetken tullessa voi sitten tehdä sijoituksia riittävän kustannustehokkaasti.

Koska en omista kristallipalloa niin en tiedä milloin ostohetki tulee olemaan parhaimmillaan. Tiedän kuitenkin sen ettei tällä hetkellä kannata keskittyä sijoituksiin vaan rahankeräämiseen. On siis odotettava kärsivällisesti hyviä ostohetkiä ja niitä tulee harvakseltaan. Loppuaika on sitten keskityttävä muuhun tuottavaan toimintaan. Mikäli harrastaa kuukausisäästämistä indeksirahastoihin eikä juurikaan seuraa osakkeita niin silloin suosittelen jatkamaan kyseistä toimintaa katkeamattomasti.

Tsemppiä menestystä olivat sijoituspäätökset millaisia tahansa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti