torstai 29. elokuuta 2013

Heureka! Eiku onkelma!

Maanantaina pidettiin Vantaan Heurekassa kokous, koska tarkoitus oli etsiä maamme ongelmiin ratkaisua ja sen vuoksi olikin sitten joku kutsunut paikalle viitisenkymmentä vaikuttajaa ja tarkoitus oli keskustella talouttamme kasvattavista toimista. Pidän tällaista ideaa sinänsä hyvänä, mutta mitään konkreettista hyötyä tästä päättäjien kahvittelutilanteesta ei yksinkertaisesti voinut olla. Suurin syy on tähän, että nuo viitisenkymmentä herraa ja naista eivät voi ratkaista ongelmaa joiden syy ovat he itse ja heidän edustamansa tahot. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta paikalla ei ollut muita kuin rahanjakajia ja silloin ei tulokseksi voida saada muuta kuin lisää rahanjakamista.

Suomella on ongelma jota ei voi kukaan nykyisistä poliitikoista ratkaista, koska he ovat niin syvällä järjestelmän sisällä ja se on suurin ongelma. Olemme luoneet sellaisen hirviön jonka koko on sellainen ettei sitä saada muulla tavalla pienennettyä kuin hajoittamalla koko roska. Kun järjestelmän koko kasvaa kaksinkertaiseksi niin kustannukset kasvavat tätä huomattavasti enemmän ja silloin järjestelmä kasvaa pullataikinan lailla turvoten. Tämä kasvu loppuu ainoastaan hyvin radikaaleilla toimenpiteillä jos enää niilläkään ilman hajoamista. Järjestelmän suurin ongelma on se ettei nykymaailmassa enää voida pelata samoilla säännöillä kuin mitä aikaisemmin ja vaikka se on muuttunut niin ainoastaan huonompaan suuntaan. Valitettavasti muuttuva maailma on kokonaan jäänyt huomaamatta lähes noilta kaikilta viideltäkymmeneltä joita tuolla Heurekassakin oli pyörimässä. Tämän takia sitten esitetäänkin toimenpiteitä joilla ei ole minkäänlaisia merkityksiä varsinaisia ongelmia ratkaistaessa vaan ne pikemminkin kasvattavat järjestelmää jonka kasvu on itsessään jo se suurin ongelma.

Tästä esimerkkinä on yksi toimenpide-ehdotus joka koskee pk-seudun asuntopulaa. Tai pulaa on halvemmista vuokra-asunnoista ja ratkaisuksi ehdotetaan valtion rahoittamia neukkukuutioita. Tämä ratkaisu käytännössä kasvattaa ainoastaan järjestelmää jota pitäisi pienentää, koska näitähän ei saada rakennettua ilman valtavaa byrokratiaa ja ongelmahan on nimenomaan järjestelmän kasvu. Fakta on se, että suurin syy kalliiseen vuokratasoon on systeemi, jossa rakennuslupia on hyvin vaikea saada läpi kenenkään yksityisen kovin nopeasti, koska lippusia ja lappusia on täytettävänä järkyttäviä määriä ja jokaiselta instanssilta pitää aina kysyä erikseen. Järjettömiä määräyksiä on niin paljon ja kenellä tahansa on valitusoikeus, vaikka rakentamisella ei olisi mitään tekemistä näiden kehitystä estävien hiekoittajien kanssa. Toinen vielä suurempi syy kalliisiin vuokriin on järjetön veronmaksajien taakaksi kehitetty asuntotukijärjestelmä, jossa markkinavuokrien kohotessa myös ihmisten tuetkin kasvavat. Markkinatalouden hiemankin vaikuttaessa tämä tuki menee suoraan vuokriin. Näiden lisäksi meillä on sitten asuntolainojen korkojen verovähennys joka sekin puskee suoraan asuntojen hintoihin ja elämisen kustannuksiin.

Vaikka noista kokouksessa olleista suurin osa on parhaimmillaankin ainoastaan keskinkertaisuuksia ja ongelma henkilöityy tiettyihin ihmisiin niin yksittäisiä henkilöitä on turha ruveta syyttämään, koska yksilöt vaihtamallakin järjestelmä toimii samaan malliin. Vaikka olen aikaisemmin blogissani haukkunutkin kaikki niin pitää muistaa katsoa aina suurempaa kokonaisuutta. Ainut mahdollisuus on siis poistaa kaikki turha tarpeeton roska ja siihen ei valitettavasti kenelläkään riitä uskallus, kyvyt tai tahto. Suomessa on satoja laitoksia ja kymmeniä tuhansia turhia virkoja joille ei ole käyttöä. Ennen uuden perustamista pitäisi aina vähintään yksi entinen lopettaa. Ymmärrän tietysti ettei kovin monet koe virkaansa turhaksi, mutta se vaan nyt ei valitettavasti ole totuus. Myös töiden järjestämisessä uudelleen on paljon parannettavaa. Esimerkiksi lääkärillä menee yli puolet työajastaan paperitöihin julkisella sektorilla ja silloin on joku mennyt pahasti pieleen. Kun tätä järjestelmää sitten alamme purkaa niin silloin ei kannata ottaa ”juustohöylää” käyttöön vaan miettiä onko tarvetta jollekin viralle tai laitokselle ja kuinka byrokratiaa voitaisiin vähentää. Ennen kuin kukaan alkaa valittamaan kuinka virkamiehiä kuten sairaanhoitajia, opettajia, poliiseja, palomiehiä, jne. ei voi vähentää niin on hyvä muistaa sieltä löytyvän mielin määrin projektisihteereitä, projektiavustajia, puhumattakaan turhista hallinnon johtajien viroista. On vääryys oikeita töitä tekeviä kohtaan edes verrata turhia verosyöttiläitä heihin. On selvää tietysti, että jotkin ihmiset tulevat kärsimään, mutta se on väistämätöntä, koska elintasomme on liian korkea siihen nähden mitä saamme aikaan ja sopeutuminen on varmaa tavalla tai toisella. Toivottavasti teemme sen vapaaehtoisesti ja riittävän aikaisin. En itse tähän valitettavasti usko, joten jää nähtäväksi miten käy. Järjestelmä ei enää palvele ihmisiä vaan he ovat sen palvelijoita. Tällöin onkin sitten selkeästi parempi vaihtoehto pistää systeemi palasiksi ja säilyttää ainoastaan sen toimivat osat ja luoda uusia toimimattomien tilalle. Olisi suotavaa saada järjestelmä jossain vaiheessa kuntoon, jossa se palvelee ihmisiä eikä toisinpäin.

Ensi yönä on hallituskin sitten linjaamassa kuinka kestävyysvaje saadaan paikattua. En usko näiden linjausten toteutuvan, vaikka sieltä tulisi kuinka vakuuttavan oloisia ehdotuksia. Nyt on yksi yö aikaa odottaa ja toivottavasti muutkin nukkuvat sikeästi sen aikaa kun herrat ja rouvat kokoustavat.

-TT

2 kommenttia:

  1. "Järjestelmä ei enää palvele ihmisiä vaan he ovat sen palvelijoita."

    Totta. Kansalaiset ruokkivat järjestelmää kuin Matrixissa. =)

    VastaaPoista
  2. @Torkkuja. Matrix ei kyllä tullut mieleen tätä kirjoitettaessa, mutta sitähän tämä meno näyttäisi olevan. Ilmeisesti rakennemuutoksia tehtäessä ei taaskaan ole tulossa kuin kosmeettisia muutoksia, mutta odotetaan nyt mitä kaikkea sieltä tulee..

    VastaaPoista