perjantai 2. elokuuta 2013

Heinäkuu2013 Cash -355€ salkku 6.7% Yhteensä 10270€

Täytyy ihmetellä näitä lukemia hieman, sillä olin odotellut tuntuvaa turpiinsaantia sekä käteisen että salkkuni suhteen. Toisaalta salkun suhteen olen sitä odotellut jo huomattavan pitkään. Ei tietysti pidä valittaa näistä lukemista, koska henkisesti toi yli kymppitonni kasassa tekee hyvää. Lomakuukaudeksi tota voi kuitenkin pitää erinomaisena saavutuksena ja siitä on hyvä jatkaa syksyä kohti.

Jonkin verran lukemia selittää useiden menojen siirtyminen heinäkuulta elokuulle, joten siinä mielessä ei pitäisi hirveästi tuulettaa. Yksi merkittävä osa selittyy kuitenkin sillä etten tarvinnut sivutuloverokorttia heinäkuun tuloihin mikä minimoi verot. Näiden maksaminenhan on suoraan verrannollinen tuloihin, joten budjetointi olisi joustanut toiseen suuntaan. Tästä seuraa tietysti mätkyt heinäkuun osalta ensi vuoden joulukuussa, mutta tässä tapauksessa summat eivät vaikuta, kun olen kesän tuloistani antanut suuren osan lainaksi verokarhulle. Seurauksena on tänä vuonna joidenkin satojen Eurojen ilmainen laina. Myös matkalla meni vähemmän rahaa kuin mitä olin odotellut. Elokuun menopuoli näyttää normaalia suuremmalta mikä johtuu aika lailla siirtyneistä menoista ja myös eräistä kissanristiäisistä jotka vievät parikin viikonloppua.

Tulopuolesta ei voi kovin paljolti kirjoittaa, koska olin ”töissä” vain neljä päivää jotka olivat kuitenkin hyvin tuottoisia ja niiden ansiosta tienasin noin sataviisikymmentä Euroa enemmän kuin olin etukäteen ajatellut. Elokuun tulopuolta rajoittavat hieman nuo kissanristiäiset ja niiden seurauksena palautumiseen joka allekirjoittaneen tapauksessa tarkoittaa univelan korjaamiseen tarvittavat päivät. Viime vuonna itseltäni hajosi nilkka, joten tulot arvioisin aika lailla vastaaviksi. Tämän seurauksena oma arvioni on se, että turpiin tulee 100-300€ elokuussa mikä saattaa tietysti hieman heittää erinäköisten asioiden takia. Uskoisin tuon haarukan pitävän ilman suurempia ihmeellisyyksiä.

Mitä taas tulee pörssin liikkeisiin niin aika hyviä heilahteluja sitä näyttää kuukausittain tulevan. PKC:n osalta ei heinäkuussa tullut merkittäviä uutisia, joten toisen kvartaalin tulosta tässä lähinnä odotellaan. Itseäni ei niin hirveästi kiinnosta mihin suuntaan sitä osakkeen kurssi liikkuu vaan lähinnä liiketoiminnan kehitys, joten siitä on turha sanoa mitään ilman suurempia uutisia. Mitä taas tulee Fortumiin niin sehän ilmoitti toisen kvartaalin tuloksestaan ja se taisi olla pieni positiivinen yllätys markkinoille. Mitä ilmeisimmin Venäjältä alkaa pikkuhiljaa tulla jotain muutakin kuin pelkkiä menoja. Fortum on kyllä sellainen yritys jota idioottikin pystyy johtamaan, koska sillä on niin merkittävä markkina-asema Suomessa ja Ruotsissa parin muun sähköyhtiön lisäksi. Itse yritys on kuitenkin mielestäni keskinkertaisesti johdettu enkä näe sen enää tuottavan kovin ihmeellisesti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Olen tietysti hyvin tyytyväinen mikäli olen väärässä. Tähän arvioon on oikeastaan aika monta syytä ja suurin niistä on se, että ilman Euroopan Unionin tukea ei mikään verkkoyhtiö liitä pohjoismaita keski-Euroopan verkkoon joka nostaisi Fortumin saamia sähkönhintoja. Tämä johtuu infrarakentamisen kannattamattomuudesta. Tämä ei ole minun mielipiteeni vaan erään sähkömarkkinoista elantonsa saavan ystäväni arvio asiasta. Venäjältä tuleva mahdollinen 500 miljoonaa Euroa tarkoittaa käytännössä Fortumin investoinnin takaisinmaksuajaksi kymmentä vuotta mikä ei ole kovin lyhyt. En osaa kyllä ottaa sen tarkemmin kantaa siihen onko tämä alan yhtiöille lyhyt vai pitkä ajanjakso? Asiantuntijat voivat kommentoida tarkemmin.

Mitä taas tulee pörssin liikkeisiin niin odotan viimeistä hyppäystä elokuun alkuun ja sitten alkaakin valmistautuminen ”helikopteri-Benin” rahanjakelun vähenemiseen mikä johtaa pörssilaskuun ainakin oman näkemykseni mukaan. Olen varmaan väärässä tässäkin asiassa, joten minuun ei kannata luottaa. Suomalaiset laatuosakkeet kuten Konehan ovat jo iskua ottaneet ja yleensä näistä periferia-pörsseistä ilmat pihistetään ensiksi isojen poikien osalta pois. Saas nähdä miten käy.

Omasta henkilökohtaisesta elämästäni en hirveästi tähän katsaukseen kirjoita, koska reissussa ehdin taas pohtia elämääni hieman tarkemmin ja tulen siitä avautumaan seuraavissa kirjoituksissa. Sen verran kuitenkin siitä, että tätini kuoli hieman yli kasikymppisenä pitkän sairastelun jälkeen ja tällaiset asiat tietysti aina hieman vaikuttavat. Oma näkemykseni kuolemasta on se, että länsimainen käsitys siitä on hieman vinksahtanut, koska jokainen meistä on kuitenkin vain rajallisen ajan muiden ”ilona” tällä maapallolla ja kuoleman jälkeen sitä aikaa pitäisi juhlia enemmän kuin surra poismenoa varsinkin pitkän ja hyvän elämän jälkeen. Reissussa tuli sen verran rähjäännyttyä, että elokuussa on pakko keskittyä fysiikan parantamiseen. En tosin yhtenäkään päivänä kärsinyt krapulasta, joten alkoholinkäyttö pysyi kontrollissa. Roskaruoka ja itselleni vähäinen liikunta tosin tulivat tutuiksi.

Reissusta kirjoittelen ensi viikolla, kun olen palautunut siitä. Tämä koskee blogia enemminkin ja seuraavaa kirjoitusta voi odottaa alkuviikolla.

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti