tiistai 18. kesäkuuta 2013

verot, verot, verot

Törmäsin viikonloppuna taloustaito-lehden artikkeliin, jossa oli kattava artikkeli veroista ja muista veroluontoisista maksuista. Tässä artikkelissa oli myös yksi hyvin mielenkiintoinen graafi johon en muistaakseni ole aiemmin törmännyt. Tässä graafissa olivat verot ja veroluontoiset maksut hyvin eriteltyinä vuodelta 2012 ja se näyttää seuraavalta:
 
Veroja ja veroluontoisia maksuja kuten eläkkeitä maksettiin vuonna 2012 yhteensä 84.8 miljardia Euroa. Näistä verojen osuus oli 59.7 miljardia ja veroluontoisten maksujen 25.1 miljardia. Keskimäärin kansalaista kohden näiden maksujen osuus oli noin viisitoistatuhatta Euroa. Se on jumalaton summa rahaa ja joku voisi hieman ihmetellä mihin tämä kaikki sitten kuluu? On selvää ettei maksajana kuitenkaan ole vain kansalaiset vaan yritykset hoitavat oman osansa. Näistä maksuista suurimmat olivat kunnallisverot, arvonlisäverot ja työnantajien eläke ja sosiaalikulut jotka olivat kaikki suunnilleen yhtä suuria. Itselleni kunnallisverojen määrä oli tässä yhtälössä se suurin yllätys. En odottanut kuntien saavan niin suuria rahasummia itselleen, mutta olin siis väärässä.

Jos taas laskee kaikki eläke- ja sosiaalimaksut yhteen saadaan siitä suurin menoerä. Jos Suomessa on eläkeläisiä noin puolitoista miljoonaa saadaan keskimääräiseksi maksuksi vajaa 17000 eli hieman vajaa 1400/kk, kun otetaan huomioon se, että tällä hetkellä eläkepotti on juuri sen kokoinen ettei se kasva eikä pienene juuri tällä hetkellä. Keskimääräinen eläke ei tosin kerro juuri mistään ja siten se on lukuna harhaanjohtava. Tärkeämpää olisi miettiä hieman suurempaa kuvaa eli sitä voidaanko olettaa tuon summan pysyvän samana jatkossa vai ei? Oma arvioni siitä on se ettei se ole mahdollista mikä tarkoittaa eläkkeiden pienenemistä. Tämä eläkepyramidi, kun rokoittaa eniten viimeiseksi mukaantulleita kuten kaikki muutkin vastaavat rakennelmat.

Kokonaisveroasteen ollessa hieman vajaa 44% (BKT 194.5 miljardia vuonna 2012) on helppo huomata, että veroja nostamalla ei saada enää juurikaan nostettua sitä kuuluisaa jakovaraa vaan seuraavien vuosien aikana tulemme näkemään veroasteen nousun ja pahimmassa tapauksessa samaan aikaan myös BKT:n laskun mikä tulee romahduttamaan taloustilanteen. ”Tarttis varmaan tehdä jotain!” Tämä tarkoittaa kulujen pienentämistä, koska tuloja ei varmastikaan ole saatavissa enää yhtään enempää yleisen taloustilanteen ollessa huono ympäri maailmaa. Samalla voitaisiin mielestäni kokeilla kerrankin verojen laskemista tai sitten työllistämiskustannusten tiputtamista. Veroja on yksinkertaisesti liikaa eikä niitä kaikkia voida millään pitää tarpeellisina. Esimerkkinä otan meidän niin jokaisen rakastaman tai vihaaman valtion sähköenergiaa tuottavan Fortumin joka on laskenut kaikki maksamansa verot vuodelta 2012 ja raportti löytyy täältä

Tämä raportti on karua katsottavaa, koska liikevaihto on ollut 6159 miljoonaa ja maksetut verot 3918 miljoonaa. Myönnettäköön Fortumin olevan ääritapaus johtuen sen liiketoiminnasta. Kuitenkin tämä kertoo aika lailla siitä millaisia verohelvettejä erityisesti pohjoismaat ovat. Suurin osa maksetuista veroista kun tulevat Suomesta ja Ruotsista mikä tosin johtuu myös liikevaihdon maantieteellisestä jakautumisesta. Suuruusluokka verrattuna liikevaihtoon on kyllä aivan järkyttävä enkä oikein ainakaan itse ymmärrä mistä nuo kaikki verot tulevat. Voisiko joku valistaa allekirjoittanutta hieman ymmärtämään noita lukuja?

Kun näitä lukuja katsoo niin käsiten ”verohelvetti” ei ole mikään yllätys ja itse uskon ”pään jäävän vetävän käteen” eli kun paska osuu tuulettimeen ei entiseen ole enää paluuta vaan jokaisen on otettava vastuunsa itsestään ja läheisistään, koska yhteiskunnalla ei yksinkertaisesti tule olemaan siihen enää varaa ilman jonkinlaista läpimurtoa energiantuotannossa eikä sitä kyllä taida olla ihan lähitulevaisuudessa tulossa.

Tällä hetkellä valitettavasti tuntuu siltä, että takki on aika tyhjä blogin kirjoittamisessa ja tämän seurauksena aionkin pitää siitä koko heinäkuun taukoa, jotta elokuusta lähtien olisi taas lisää virtaa kirjoittamiseen. Vielä tosin tulee mitä ilmeisimmin pari kirjoitusta ennen tuota lomaa, mutta ne menevät kyllä ensi viikkoon. Hyvää juhannusta kaikille ja muistakaa nauttia alkoholia kohtuudella!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti