perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pysyvä kilpailuetu ja Helsingin pörssin osakkeet

Edellisessä Fortum-analyysissani käsittelin myös yrityksen pysyvää kilpailuetua joka johtuu pohjoismaissa heidän omistamastaan vesi- ja ydinvoimakapaisiteetistaan joka nykyisen päästökaupan aikana tuo Fortumille aika ison marginaalin mitä tulee sähköstä saatavaan tuottoon. Tässä kirjoituksessani olisi tarkoitus pohtia myös muita pörssiyrityksiämme joilla voisi tälläinen pysyvä kilpailuetu olla eri markkinoilla. Itselleni tulee ainakin muutama mieleen, mutta voin toki myös olla tässä asiassa väärässäkin, joten kaipaisin tietysti myös teidän lukijoiden mielipiteitä asiasta.

Pysyvä kilpailuetu ei tietystikään ole ainut syy sijoittaa johonkin yritykseen, mutta siitä on kyllä selkeästi hyötyä mikäli sijoittaja haluaa hyvän tuoton omistukselleen. Seuraavassa omat arvioni yrityksistä joilla mielestäni tälläinen voisi olla.

Fortum

Fortumista sen verran vielä, että tämä kilpailuetu pohjoismaissa säilyy käytännössä niin pitkään kunnes Fortum joko myy vesi- ja ydinvoimalaomistuksensa tai sitten päästökauppa lopetetaan järjettömänä jota se mielestäni onkin. Kuitenkaan allekirjoittaneen mielipiteestä ei noissa asioissa välitetä, joten se on epäolennainen asia. Tämänkin päätöksen jälkeen jää vielä vähäinen kilpailu Fortumin valtiksi pohjoismaissa.

Nokian Renkaat

Nokian rinkuloilla on ollut ainakin tähän päivään asti selkeä etu Venäjällä kilpailijoihinsa nähden talvirenkaissa, sillä kellään muulla ei ole ollut tehdasta itänaapurissamme tähän asti ja ne ovat myös joutuneet maksamaan tulleja mikäli ovat halunneet saada siellä tuotteita kaupaksi. Tämän pysyvän kilpailuedun seurauksena yritys on myös onnistunut tekaisemaan jakeluketjunsa valmiiksi ja on näin ollen monia vuosia edellä mikäli WTO:n jäsenyys saa myös isommat rengasvalmistajat hyökkäämään sinne myymään renkaitaan. Nokian Renkaiden pysyvä kilpailuetu voi hyvin tällä hetkellä, vaikka pienet mustat pilvet kuitenkin ovat tämän edun yllä niin uskon sen olevan sitä luokkaa ettei suurta uhkaa ole vielä pitkään aikaan.

Sampo

Sampolla on taas selkeä kilpailuetu tällä hetkellä omistamansa vakuutusyhtiön Ifin myötä mitä tulee vakuutuksien yhdistettyyn kulusuhteeseen verrattuna muihin pohjoismaisiin vakuutusyhtiöihin. Tämä saa vakuutusliiketoiminnan tuomaan jatkuvasti parempaa tuottoa kuin verrokkinsa. Pidän tätä kilpailuetua pysyvänä ottaen huomioon tämän olleen pysyvää jo hyvin monen vuoden ajan. Mikäli olen tässä asiassa väärässä niin korjatkaa ihmeessä.

Saga Furs

Saga Fursilla eli ehkä paremmin tunnetuilla Turkistuottajilla on muutamissa nahkoissa selkeä monopoli ja vaikka kiinalaiset ovat yrittäneet kilpailla esimerkiksi sini- ja muunnoskettujen nahkoissa.

Metso (paperikoneet)

Paperikoneiden valmistus ja suunnittelu on tällä hetkellä lähinnä kahden yrityksen varassa maailmanlaajuisesti. Toinen on Metso ja toinen saksalainen Voith. Tämän kilpailutilanteen seurauksena kummallakin yrityksellä on selkeä pysyvä kilpailuetu verrattuna pieniin valmistajiin. Metson asemasta Voithiin en kyllä osaa kunnolla sanoa mitään.

Mahdollisesti pysyvän kilpailuedun omaavat suomalaiset pörssiyritykset?

Outotec:

Outotec on käsittääkseni selkeästi yksi parhaiten kokonaisten metallien tuotantoketjujen prosessiosaamisen hallitseva asiantuntija maailmassa. Sillä on myös teknologista etumatkaa moniin kilpailijoihinsa nähden. En kuitenkaan tiedä kuinka pysyvä kilpailuetu on kyseessä, mutta tietääkseni tällä hetkellä tämä yritys on ykkönen omalla alallaan. Varsinkin yrityksen tutkimus -kehitystoiminta on korkealaatuista.

UPM:

UPM:n valtti taistelussa muita paperinvalmistajia vastaan on täydellinen energiaomavaraisuus joka pitää huolen siitä etteivät kasvavat energiakustannukset rokota sitä ihan niin paljon kuin pahimpia kilpailijoita. Ottaen huomioon kuinka kauan isommissa energiainvestoinneissa menee voidaan UPM:n energiaomavaraisuutta pitää mielestäni aika pysyvänä kilpailuetuna. Yhtiön suurin ongelma on kuitenkin maailmanlaajuinen ylikapasiteetti joka selkeästi pienentää yrityksen mahdollisuuksia hyödyntää sitä hyötyä.

Vacon:

Vacon taitaa olla ainut isommista taajuusmuuttajia valmistavista ja myyvistä yrityksistä joka keskittyy pelkästään näihin muuttajiin ja se saattaisi mielestäni johtaa jonkinlaiseen pysyvään kilpailuetuun. Tämän toteutumisesta en kuitenkaan missään nimessä ole varma, sillä muuttajat ovat kuitenkin sellaisia, että niiden teknologista kehitystä on vaikea enää saada hyvin paljon eteenpäin, sillä niiden hyötysuhde on jo sitä luokkaa ettei sitä voi kovin paljon parantaa. Saattaa siis olla ettei Vaconilla ole mitään erityistä myyntivalttia mitä kyseiseen tuotteeseen tulee.

Kone:

Koneella oli ainakin aikaisemmin myyntivalttina ensimmäinen konehuoneeton hissi, mutta se kilpailuetu on jo mennyttä. Yksi asia myös jossa Kone on tietääkseni hyvin paljon edellä pahimpia kilpailijoitaan on markkina-asema varsinkin Kiinassa johon he taisivat ensimmäisenä ehtiä. Ottaen huomioon markkinoita nopeamman keskimääräisen kasvun Aasiassa kysyisinkin nyt paremmin perillä olevilta onko yrityksellä joku pysyvä kilpailuetu noilla kasvavilla markkinoilla?

Tässä omat ajatukseni pysyvästä kilpailuedusta mitä tulee kotipörssimme osakkeisiin. Voi olla hyvinkin mahdollista, että olen toki unohtanut mainita yrityksiä joilla tälläinen etu on kilpailijoihinsa nähden. Voi tietysti myös pitää paikkansa, että olen väärässä eikä se ole ensimmäinen tai viimeinen kerta. Tämän vuoksi olisi kiva kuulla mielipiteitä perusteluistani ja niiden paikkansa pitävyydestä. Loppujen lopuksi voisi vielä lainata Kummelin lentäjää: ”En ole mikään jumala, olen TT”

- TT

1 kommentti:

  1. "Saga Furs

    Saga Fursilla eli ehkä paremmin tunnetuilla Turkistuottajilla on muutamissa nahkoissa selkeä monopoli ja vaikka kiinalaiset ovat yrittäneet kilpailla esimerkiksi sini- ja muunnoskettujen nahkoissa."

    Saga Fursin hyvin syklisenä osakkeena josta en pidä koska hinta poukkoilee paljon, jollekin shorttaajalle tämä voisi sopia, mutta oman ohjelmaani en tätä laita tällä hetkellä.

    Riskit ovat siinä että jos kiinalaiset saavat jostain parempia siitoseläimiä, myös maailman markkinahinta turkiksissa ratkaisee tosi paljon ja joskin myös rehun hinta.

    Ostin omani hintaan 17€/kpl ja myin pois 27€/kpl hintaan vähän aikaa sitten johtuen siitä, että suuri osa viime vuoden voitosta tuli kertaluontoisista poistoista joita ei ole enää ensi tänä vuonna käytettävissä ja osinkoa ei makseta tänä vuonna joka voi kieliä vaikeuksista.


    En anna sijoitus neuvoja myyntiin tai ostoon tuon vain oman mielipiteeni esiin. (näistä voi sitten kukin vetää oman johtopäätöksensä)

    VastaaPoista