maanantai 12. maaliskuuta 2012

Fortum-Analyysi

Tein tämän analyysin oikeastaan itseäni varten, koska olen harkitsemassa Fortumin osakkeiden ostoa ja alla onkin sitten koko analyysini. Siitä tulikin aika pitkä, mutta sisältää myös paljon lukuja. Itse olen harrastelija vielä analyysien tekemisessä, mutta ainoastaan tekemällä kehittyy, joten vastuusta paetaan mikäli joku tekee sijoituksia tämän perusteella.

Liikevaihdon kehitys (Milj. €) Vuosista 2003 ja 2004 on poistettu Neste Oilin vaikutus liikevaihtoon.

2003, 4200
2004, 3835
2005, 3877
2006, 4491
2007, 4479
2008, 5636
2009, 5435
2010, 6296
2011, 6161

Keskimääräinen kasvu noin 8.9%

Konsernin liiketoimintadivisioonat:

Power:

Liikevaihto: 2481 Miljoonaa Euroa
%konsernista: 35%
Liikevoitto: 1291 Miljoonaa Euroa

Maantieteellisesti tuotantoa Suomessa, Ruotsissa ja pieni osuus Isossa Britanniassa sekä asiantuntijapalveluita maailmanlaajuisesti. Mitä tulee tähän divisioonaan niin suurin osa sähköstä tuotetaan ydinvoimalla ja vesivoimalla ja nämä ovat niin sanottuja hiilidioksidittomia voimalaitoksia. Tällä divisioonalla on pysyvä kilpailuetu Suomessa ja Ruotsissa juuri tämän takia. Se myös näkyy liikevoittoprosentista joka on noin 50%. Tämän liikevoittoprosentin suuruuteen vaikuttaa myös sähköpörssi Nordpool joka käytännössä määrittelee myydyn sähkön hinnan. Nordpool on muutaman yrityksen oligopoli ainakin erään päästökauppayrityksessä työskennelleen ystäväni mukaan ja käytännössä tämä pitää sähkön hinnan kalliina. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sähkön hinta seuraa aika pitkälti kalleinta tuotantotapaa ja tämän vuoksi ydinvoimalla ja vesivoimalla Fortum saa aikaan jo aikaisemmin mainitsemani kilpailuedun. Mitä taas tulee Fortumin tehokkuuteen hoitaa omat asiansa niin siinä on vielä parantamisen varaa, vaikka liikevoittoprosentti onkin huikea. Tätä voi verrata mm. Helsingin Energiaan joka käsittääkseni on vielä tehokkaampi tekemään tulosta.

Heat:

Liikevaihto: 1737 Miljoonaa Euroa
%konsernista: 24%
Liikevoitto: 278 Miljoonaa Euroa

Tämä divisioona sisältää sähkön ja lämmönyhteistuotannon (CHP), kaukolämpö ja -kylmätoiminnan sekä yritysten lämpöratkaisut. Maantieteellisesti toimintaa pohjoismaissa, Puolassa ja Baltiassa. Tämän divisioonan kasvu on myös vaikutusta ympäristötietoisuudesta ja tähän vaikuttaa mm. EU-direktiivi. Liikevoittoprosentti ei tosin ole mielestäni kovin kummoinen.

Russia:

Liikevaihto: 920 Miljoonaa Euroa
%konsernista: 13%
Liikevoitto: 74 Miljoonaa Euroa

Tämä divisioona käsittää pelkän Venäjän osuuden. Kyseessä pitkälti CHP- ja lämpölaitosten tuottama sähköenergia sekä lämmitys. Venäjän liiketoimintaan on sijoitettu jo huomattava summa rahaa ja pitäisin tätä kuitenkin suurimpana riskinä mitä Fortumin tämän hetkisiin liiketoimintoihin tulee, sillä mikäli sähkömarkkinoiden vapautuminen vaihtuukin valtion osalta niiden kontrolloimiseksi tulee Fortumille pahasti turpiin siinä tapauksessa. Tällä hetkellä kuitenkin investoinnit tuottavat jo voittoa joten kehityksen jatkuessa samana saa Fortum yhden kassavirtaa lisäävän kasvumarkkinan omaan liiketoimintaansa.

Electricity and Distribution systems:

Liikevaihto: 1873 Miljoonaa Euroa
%konserniasta: 28%
Liikevoitto: 322 Miljoonaa Euroa

Tämä divisioona vastaa Fortumin sähkön vähittäismyynnistä ja sähkönsiirrosta. Fortum on johtava toimija pohjoismaissa 1.6 Miljoonalla asiakkaallaan sähkönsiirrossa sekä toisiksi suurin sähkön myyjä vähittäisasiakkaille 1.2 miljoonalla asiakkaallaan. Tämän divisioonan liikevoitosta noin 90% tulee sähkönsiirrosta. Varsinkin sähkönsiirrosta saatu tuotto on vakaata ja hyvin pääomavaltaista ja ainoastaan investoinnit mahdollistavat tuottojen lisäämisen pidemmällä aikavälillä. Sähkön vähittäismyynistä saatu tuotto tulee lähinnä NordPoolin tukkuhintojen ja vähittäismyyntien marginaalista.

Tulevaisuudessa yrityksen liikevaihto tulee kasvamaan erityisesti Venäjällä, sillä siellä sähkömarkkinoiden vapautuminen lisää investointimahdollisuuksia myös Fortumille. Parhaillaan Fortum tutkii myös mahdollisuuksiaan osallistua Ranskassa vesimoiman käyttöoikeussopimusten tarjouskilpailuihin. Tämän lisäksi Fortum tutkii myös mahdollisuutta osallistua Intiassa sähköntuotantoon. Pohjoismaissa sähkönkulutus tuskin kasvaa juurikaan seuraavina vuosikymmeninä teollisuuden siirtyessä muualle. Fortumilla on kuitenkin mahdollisuus päästä hyötymään mahdollisesti siitä, että sähkönsiirtoverkko pohjoismaissa yhdistettäisiin Eurooppaan mikä taas nostaa hinnan keski-Euroopan tasolle joka on selvästi pohjoismaita korkeampi.

Tuloksesta ja sen mahdollisesta kehityksestä:

Kuten edellisistä divisioonaluvuista näemme niin Fortumilla on erityisen hyvät mahdollisuudet pitää tuottomarginaalinsa korkeina eikä, sillä pitäisi olla mitään suurempia ongelmia pitää myös tuottonsa tuolla tasolla ilman suurempia poliittisia muutoksia niin pohjoismaissa kuin Venäjälläkin. Seuraavana lukuna voidaankin sitten katsella osakekohtaisen tuloksen kehittymistä. On kuitenkin huomattava Neste Oilin vaikutus vuosien 2003 ja 2004 osakekohtaisiin tuloksiin.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2003, 0.91€
2004, 1.44€
2005, 1.01€
2006, 1.22€
2007, 1.74€
2008, 1.74€
2009, 1.48€
2010, 1.46€
2011, 1.99€
AVG, 1.44€

Kuten luvuista näemme on kyseessä kohtalaisen tasainen kehitys joka on hieman nousu-uralla. Ottaen huomioon Fortumin nykyisen osakekurssin (18.60€) viimeisen yhdeksän vuoden P/E noin 13 joka on ihan kohtuullinen.

Osinkohistoria:

2003, 0.31€
2004, 0.42€
2005, 0.58€
2006, 1.12€
2007, 1.26€
2008, 1.35€
2009, 1.00€
2010, 1.00€
2011, 1.00€*
AVG, 0.89€

Keskimääräinen viimeisen yhdeksän vuoden osinkotuotto on noin 4.8%. Tulevien osinkojen lähtötasona voidaan näillä näkymin pitää tuota 1.00 Euroa aika pitkälle tulevaisuuteen mikäli Fortum ei osta ”ilmaa” kuten valtionyhtiöt jossain vaiheessa monesti tekevät.

Lyhyt SWOT-analyysi Fortumista:

Strengths:

Ydin- ja vesivoimalaitososuudet Suomessa ja Ruotsissa. NordPoolin oligopoli sähkönhinnan muodostamisessa pitää sähkön hinnan korkeana hamaan tulevaisuuteen. Poliitikkojen päätökset voidaan aika pitkälti viedä asiakkaiden selkänahasta ainakin pohjoismaissa sähköntuotannon ollessa aika pitkälti harvojen käsissä. Liikevaihdon kasvu ilman suurempaa kannattavuuden vaarantamista on ollut ainakin edesllisvuosina onnistunutta. Kohtalainen osinkotaso sekä hyvä oman pääoman tuotto (15.97% viimeisten 9:n vuoden keskiarvo).

Weaknesses:

Valtion omistusosuuden ollessa yli 50% on yritys aina jollain tavalla riippuvainen myös poliitikoista mitä ei voi pitää hyvänä asiana. Sähkönhintojen suojauksen onnistuminen voisi olla parempi. Myös jonkinlainen riippuvuus sademääristä voidaan laskea heikkoudeksi. Johtoryhmä?

Opportunities:

Venäjän sähkömarkkinoiden markkinaosuuksien kasvattaminen kasvattaminen jo päätetyillä investoinneilla. Mahdollinen onnistuminen Ranskan vesivoiman käyttöoikeuksien ostossa. Pohjoismaiden sähköverkkojen yhdistäminen keski-Eurooppaan nostaisi myös Fortumin marginaaleja pohjoismaissa mikä sataa suoraan yrityksen omistajien tileille.

Threats:

Suurimpina uhkina voidaan pitää poliitikkojen päätöksiä. Näistä vahvimpina uhkina näkisin poliitikkojen päätöksen sulkea ydinvoimalat Suomessa tai Ruotsissa sekä Venäjän valtion näkökannan muuttuminen sähkömarkkinoiden vapauttamiseen ja investointien tuottojen katoaminen siellä. Tämän lisäksi näkisin myös Ranskan vesivoimasta mahdollisesti maksettava ylihinta tarjouskilpailussa. Myös ydinvoimalaluvan kaatuminen eduskunnassa voi hyvin paljon pidemmällä tähtäimellä tuoda ongelmia mikäli uutta ei tule ennen Loviisan reaktoreiden sulkemista.

Fortumin johtoporras:

Tämä on ainakin itselleni aikamoinen musta aukko mitä tulee tähän yritykseen, sillä Liliuksen jälkeen ohjat ottanut Tapio Kuula on itselleni vain nimi muiden joukossa. Onko teillä tietoa johtoportaasta hieman enemmän kuin allekirjoittaneella? Mitä taas tulee sisäpiirirekisteriin niin ainakn Kuulalla on sentään yli 100 000 osaketta kuten myös Harri Pynnällä. Pidän tätä hyvänä asiana, mutta en tosin ole ihan varma onko kyseessä kannustejärjestelmä vai oikea halu omistaa Fortumista osuus ja usko tienata rahaa. Ainakin Kuula on ollut hyvin pitkään mukana, joten eiköhän hän osaa myös ajatella pidemmällä tähtäimellä.

Loppusanat:

Itse pidän Fortumia hyvänä inflaatiosuojana riittävänä osingonmaksajana sekä energianhinnan nousun hyötyjänä. Kuitenkin Fortumin johtoporras ja sen kyvyt ovat ainakin itselleni juuri tällä hetkellä mysteeri, joten aion keskittyä ottamaan siitä enemmän selvää. Toisaalta yrityksen tilanne on tällä hetkellä se, että sillä on kuitenkin pysyvä kilpailuetu varsinkin pohjoismaissa. Tämä johtuu sekä vähäisestä kilpailusta, että aikaisemmista hyvistä investointipäätöksistä josta parhaana esimerkkinä vesivoiman ostaminen Ruotsista. Tämän vuoksi johdon kyvykkyyden rooli päämarkkinoilla ei tällä hetkellä juurikaan vaikuta tulokseen.

Suosittelen Fortumin osakkeiden ostoa nykyhinnoilla varsinkin niille kotitalouksille, joilla on iso asunto, sillä sähkönhinnan nousu vaikuttaa asumiskuluihin huomattavasti. Itse pidän Fortumin osaketta yhtenä mahdollisena sijoituskohteena lähitulevaisuudessa kunhan saan enemmän tietoa johtoryhmästä. Suosittelen Fortumin osakkeiden ostoa 16-17 Eurolla nykytiedoilla niille joilla ei ole kovaa sähkönkulutusta, mutta en ole kyllä yhtään varma onko se tällä hetkellä kuitenkaan houkuttelevin sijoituskohde kotipörssissämme jota tällä hetkellä suosin omissa tulevissa ostoissani.

Kiitoksia mielenkiinnosta mikäli jaksoit lukea analyysin kokonaan.

- TT

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa uskottavalta! Jätkä on guru! :)

    VastaaPoista
  2. Amatöörejä tässä ollaan. Pitkä on matka edes alkuvaiheesta eteenpäin.

    VastaaPoista