keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Ennustukset vuodelle 2012 osa 2. Muu Maailma

Ja sitten ennustuksia vuodelle 2012 Suomen ulkopuolelle: Ensimmäisenä voitaisiin mennä rakkaaseen itänaapuriimme ja todetaan macho macho man Vladimirin jatkavan mellakoinnista huolimatta naapurimme johdossa. Ennustan mellakoiden kuitenkin jatkuvan ja näemme mahdollisesti niiden väkivaltaisen tukahdutuksen valtion taholta. Ennustan öljynhinnan laskua vuodelle 2012 ilman mahdollista sotaa Irania vastaan, joten ennakoin tämän vaikuttavan myös Suomen vientiin itänaapuriin negatiivisesti.

Mitä taas tulee tähän meidän Eurostoliittoon niin ennustan Italian lähtevän vapaaehtoisesti Eurosta ja Kreikan lähtevän savustamalla. Nämä muutokset tulevat johtumaan loppujen lopuksi saksalaisten veronmaksajien huomattua heidän taakkansa liian suureksi Ranskan luottoluokituksen laskun jälkeen. Italialaiset huomaavat myös heillä olevan huomattavasti paremmat mahdollisuudet pärjätä vientiteollisuutensa kanssa devalvaation jälkeen. Tämä devalvaatio on taas mahdoton ilman omaa valuuttaa, joten se on heidän ainut mahdollisuutensa. Mitä taas tulee Kreikkaan niin heidän osaltansa peli on jo käytännössä menetetty, silä heidän olematon vientiteollisuutensa ei yksinkertaisesti vain tuo riittävästi rahaa tulevina vuosina, jotta kotimarkkinat voisivat kehittyä edes kohtuullisesti. Tämä johtaa tankkien ilmestymiseen kaduille viimeistään siinä vaiheessa, kun maa potkitaan ulos Eurosta ja ihmiset tajuavat tilanteen toivottomuuden. Mitä taas tulee niin sanottuun Eurokriisiin niin se ei tule hellittämään seuraavanakaan vuonna ja poliitikot edelleenkin pistävät pään perseeseen ja tekevät taas sellaisia päätöksiä joita pääomamarkkinat näille narreille lobbaavat.

Yhdysvalloissa presidentinvaaleista tulee sirkus ja ihmiset joutuvat valitsemaan huonon ja vielä huonomman vaihtoehdon väliltä ja tulevat siihen tulokseen, että Obama on kuitenkin se pienempi paha kuin republikaanien tuleva presidenttiehdokas. Mitä taas tulee kyseisen maan talouteen niin ”menetetty” vuosikymmen alkaa näyttää entistä todennäköisemmältä ja ennustan BKT:n laskevan prosentin verran maassa. Ennustan myös yhden maan suurimmista pankeista menevän konkurssiin ensi vuonna. Oma vahvin ehdokkaani on Morgan Stanley johtuen tämän sijoituksista Euroopan valtioiden joukkolainoihin. Huolimatta keskuspankin yrityksistä saada inflaatiota aikaiseksi siirtyy maan talous deflaatiokauteen. Mikä siis tarkoittaa ainakin QE3:a. Asuntolainojen korkojen uskon laskevan siellä alle 2.5%:n (tällä hetkellä hieman yli 3%) 30-vuotisten osalta. Asuntojen hintojen uskon tippuvan vielä jonkin verran alkuvuonna ja sen jälkeen ne alkavat pikkuhiljaa kallistua.

Mitä taas tulee Kiinaan niin kyseessä onkin sitten kuplan puhkeaminen täydellä teholla ensi vuonna. Kuitenkin on sen verran huomioitava, että uskon maan kuitenkin pitävän bruttokansantuotteensa plussalla vielä ensi vuonna, vaikka sen kasvuvauhti tuleekin tippumaan huomattavasti. Kun kaikki ovat keskittyneet Euroalueeseen ja Yhdysvaltoihin niin Kiina on saanut olla rauhassa eikä kovin monet ekonomistit ole havahtuneet siihen tosiasiaan, että kiinteistökupla on siellä pahempi kuin jopa länsimaissa. Uskon myös Kiinan valtion suorittavan massiivisen elvytysoperaation rakentaen infraa sadoilla miljardeilla dollareilla. Tämä tarkoittaa käytännössä Yhdysvaltain velkakirjojen myyntiä mikä tulee nostamaan korkotasoa siellä.

Jos nyt halutaan arvata talouslukuja ensi vuodelle niin ennustan öljyn (WTI) hinnan laskevan noin 75 dollariin barrelilta. Kullan hinnan laskevan 1200 dollariin Unssilta ja Yhdysvaltain S&P:n laskevan alle 1000 pisteen. Tämän lisäksi uskon muidenkin metallien hintojen tippuvan selvästi, mutta taas ruoan hinnan nousevan hieman.

Mitä taas tulee yleiseen maailmanpolitiikkaan niin en usko Iranin sotivan ketään vastaan, mutta arabimaissa tullaan näkemään uusia vallankumouksia ensi vuonna tämän vuoden tapaan ja jotkut vanhoista hallitsijoista joutuvat väistymään. En myöskään usko suuriin luonnonmullistuksiin saatikka sitten pienten vihreiden miesten saapumiseen taikka jeesuksen toiseen tulemiseen. Huolimatta siitä, että näen ensi vuoden hyvin synkkänä monessa mielessä en usko maailmanloppuun siitä huolimatta, että Mayat ovatkin joidenkin mukaan ennustaneet sen tulevan 21.12.2012 ja vaikka tämä ”tuomiopäivä” onkin allekirjoittaneen nimipäivä :)

Tässä ennustukset vuodelle 2012. Kommentointi on vapaata!!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti