sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Ennustukset vuodelle 2012 osa 1. Suomi

Vuoden lopussa on hyvä aika tehdä ennustuksia tai kuten itse kutsuisin ”valistuneita” arvauksia seuraavalle vuodelle: Tarkoitus olisi jakaa nämä arvoitukset kahteen osaan ja ensimmäisessä osassa olisi tarkoitus käydä läpi mitä tapahtuu tässä meidän rakkaassa kotimaassamme seuraavana vuonna politiikan, talouden, urheilun ja muiden tapahtumien saralla. Moni ihmisistä ei välitä juurikaan noista kaikista, mutta ne kuitenkin joissain määrin koskettavat ja kiinnostavat allekirjoittanutta, joten tarkoitus olisi jakaa näkökulmani vuodesta 2012.

Suomessa politiikan puolella on tietysti kyse ensisijaisesti Eurokriisistä ja toissijaisesti tulevista presidentinvaaleista. On helpompi kuitenkin aloittaa jälkimmäisistä ja todeta Sauli Niinistön tulevan valituksi viimeistään toisella kierroksella. Mielenkiintoisempi asia mielestäni näissä vaaleissa tuppaa olemaan kuitenkin vastustaja toisella kierroksella ja arvaukseni tähän kysymykseen on vihreitten ehdokas joka nyt vaan sattuu kävelemään väärällä puolella katua omalta kannaltani.

Mitä taas tulee Eurokriisiin niin näen siinä kaksi eri poliittista mahdollisuutta Suomessa: Ensimmäinen on Käteisen hyväksymä EVM-sopimus joka ei menekään läpi eduskunnassa mikä johtaa käytännössä hallituksen eroon ja uusiin eduskuntavaaleihin. Toinen skenaario tässä tilanteessa on se, että Kepu pettää taas ja myy oman ei-kantansa EVM:n saamalla kuntauudistuksen lykkääntymään muutamalla vuodella tai sen muutoksiin. Tässä mielestäni tärkeimmät poliittiset tapahtumat vuodelle 2012 Suomessa.

Suomen talous taas ei tule näyttämään kovin hyvältä seuraavana kalenterivuonna, sillä jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla tulee tapahtumaan merkittävä sijoittajien herääminen maamme yrittäessä kaupata velkaansa. Yhtäkkiä huomaammekin luottoluokituksemme tipahtavan kahdella pykälällä yhden sijaan. Tämä tulee johtumaan Euroopassa vellovasta luottolamasta joka tulee tiputtamaan vientiämme 10 miljardilla Eurolla vuoden 2012 aikana. Myös kotimarkkinamme hyytyvät pahasti tämän seurauksena. Hallituksen maaliskuussa tapahtuva tarkistus tulevien vuosien budjettiin tulee lisäämään säästöt/veronkorotukset yhteensä 10 miljardiin Euroon. Nämä 10 miljardia säästetään tavallisten kansalaisten tulonsiirroista, opetuksesta ja terveydenhuollosta. Nämä säästöt eivät kuitenkaan koske alati paisuvaa hallintoa vaan ainoastaan ihmisten perustarpeita. Arvioni BKT:n laskusta vuonna 2012 Suomessa on -6%.

Tulevat veronkorotukset tulevat lähinnä koskemaan niitä veroja joita kansalaisten on tässä maassa mahdotonta väitellä eli kiinteistö- polttoaine- sähkö- ja arvonlisäveroa. Myös korkeamman marginaalin tuloveroja tullaan nostamaan. Näiden veronkorotusten seurauksena myös inflaatio tulee olemaan muita maita korkeampi eli varmaan aika lailla lähellä 3.5%:a kuten tänäkin vuonna. Tämän ja leikkauksien vuoksi tullaan näkemään yleislakko Suomessa ensi vuoden aikana. Työttömyys ei kuitenkaan tule kasvamaan niin paljon kuin etukäteen ajatellaan johtuen siitä, että työmarkkinoille tuleva ikäluokka on yli 40 000 henkeä pienempi kuin eläkkeelle menevä. Myös työttömien tilastoihin piilottaminen tulee näkymään yllättävän hyvänä työttömyysprosenttina, mutta totuus paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun tähän jonninjoutavaan tukityöllisämiseen varatut rahat alkavat loppua.

Oma arvioni asuntojen hinnoista tulee olemaan seuraava: Pääkaupunkiseudulla hinnat tulevat alas 15 prosenttia ja muualla maassa noin 10. Tämän seurauksena alkavat myös pankkien luottotappiot kasvaa huomattavissa määrin. Onneksemme kuitenkin suuri osa Suomessa toimivista pankeista eivät ole suomalaisten omistuksessa vaan lähinnä ulkomaalaisten. Tämän seurauksena kansakuntana selviämme hieman vähäisemmillä kustannuksilla kuin esimerkiksi ruotsalaiset. Myös pörssikurssit tulevat Helsingin pörssissä alas seuraavan vuoden aikana. Oma arvioni on noin 30 prosenttia 2012. Tämä johtuu aika pitkälti siitä, että monet suurimmat pörssiyhtiömme toimivat jo olosuhteidenkin pakosta kansainvälisillä vientimarkkinoilla.

Mitä taas tulee omaan mielenkiintooni urheilua kohtaan niin ennustukset suomalaisten menestymismahdollisuuksista ovat seuraavat: Ennustan Lontoon olympialaisista yhtä kultamitalia ja useampia himmeämpiä mitaleita. (Itse en ymmärrä mitä hyvää on tulla toiseksi tai kolmanneksi, joten suomalaisten asenne eli tyytyväisyys näitä mitaleja kohtaan on mielestäni naurettava.) En osaa kyllä yhtään sanoa mikä laji tämän kirkkaimman tuo, mutta se tuskin on ainakaan keihäänheitto. Ennustan Suomen jääkiekkojoukkueen tippuvan MM-kisoissa iki-ihanalle veriviholliselle Ruotsille jatkopeleissä. Suomen potkupallojoukkue taas tippuu mm-karsinnoissa jo ensimmäisissä peleissä kauas mm-kisapaikasta. Itse suosittelen urheilun seuraajille tarkkailemaan lentopallojoukkuettamme olympiakarsinnoissa toukokuussa. Tämä joukkue on jääkiekon maailmanmestaruudesta huolimatta selkeästi kovin joukkue kansainvälisesti katsottuna.

Mitä taas tulee yleiseen tunnelmaan maassamme niin vuosi 2012 tulee jäämään mieleen lakkoilusta, mielenosoituksista sekä tietomurtojen määrän selkeästä kasvusta. En kuitenkaan usko mihinkään yleiseen kaaokseen kotimaassamme vielä ensi vuonna. Tämän synkkyyden keskellä on kuitenkin hyvä muistaa se tosiasia, että maailmanloppu ei tule seuraavanakaan vuonna vaan vuosi 2012 on mahdollisuuksien aikaa asiansa hyvin hoitaneille ihmisille ja myös niille joilla tärkeysjärjestykset ovat ihan puissa ja joutuvat kohtaamaan todellisen kriisin.

Tässä ennustukseni seuraavalle vuodelle Suomen osalta. Myöhemmin tulee myös rajojemme ulkopuolella tapahtuvista asioista toisessa tekstissä. Muistakaa kommentoida ja mikäli mielenkiintoa riittää niin liittäkää omat arvauksenne kommenttiin.

-TT

1 kommentti:

  1. Ensimmäinen kauppa tehty PKCGroup 149 kpl a 11.60€ 9€ kaupankäyntikulut. Analyysiä vähän myöhemmin.

    VastaaPoista