Moi kaikille.
Tätä kirjoittaessani vuosi täyteen omien kulujen ja menojen seuraamista. Entisestä tuhlaavaisesta elämäntavasta olen siirtynyt selkeästi kohtuullisempaan ja omasta mielestäni myös terveellisempään suhtautumiseen rahan suhteen. Ennen meni juuri tasan tarkkaan se mitä tuli ja joskus jopa enemmänkin. Tästä seurasi yleensä se, että joutui ottamaan kallista lainaa maksamalla luottokortilla. Nämä laskut yleensä seurasivat sitten monta kuukautta perässä. Keväällä 2010 päätin sitten päästä ikävästä kierteestä eroon ja rupesin hieman säästämään. Nollille pääsin aika tasan tarkkaan vuosi sitten ja siitä lähtien olen seurannut tulojani ja menojani hyvinkin tarkkaan.
Tuloksena ensimmäisen vuoden jälkeen on noin 2100 Euron ylijäämä. Tämä luku saattaa heittää joitakin kymmeniä Euroja, mutta tuskin ainakaan enempää. Tämä summa pitää ainakin tuplata, jotta se alkaa olla tavoitteiden mukainen. Tämän vuoden aikana olen saanut myös vihdoinkin maksettua opintolainani loppuun. Tämä summa ei tosin ole ollut järin suuri, sillä opintolainaa otin vain vaihto-opiskelujani varten eli siis käytännössä puolen vuoden lomaan Iberian niemimaalla. Opintoni jäivät aika vähäisiksi kuten monilla muillakin, mutta elämänkokemuksena ulkomaan opintoreissut ovat hyvinkin hyödyllisiä. Muita suuria ”epänormaaleja” kulueriä tämän vuoden aikana on ollut uuden läppärin hankkiminen. Edellinen palveli onnekkaasti jopa viisi vuotta, joten aloin olla pakkoraossa tämän uuden hankinnan suhteen ja olinkin varautunut siihen etukäteen. Matkusteluun ei valitettavasti ole tämän hankinnan vuoksi ollut rahaa, joten tämä huvi on valitettavasti jäänyt kokonaan väliin tältä vuodelta. Tämän vuoksi aion ottaa 500 Euroa käyttöön matkustamista varten budjettiin ensi vuodelle. Matkustelu on allekirjoittaneelle parasta mitä voi harrastaa yksin pöksyt jalassa. :) Tarkoitus olisi saada sen verran ylijäämää tulevina vuosina, että voisi jopa lähteä monen kuukauden reppumatkalle jonnekin kauas. Pisin reissuni on ollut noin 25 päivää itä-Euroopassa ja mieli tekee lähteä samanlaiselle matkalle uudestaan.
Tällä hetkellä tuosta 2100 Eurosta tuhannen erkkiä on siirretty hätärahastoon ja loput olisi tarkoitus sijoittaa osakkeisiin kunhan ne ovat omasta mielestäni sopivan hintaisia. Omat tuloni vaihtelevat aika lailla kuukausittain ja varsinkin kesällä ne ovat selkeästi talvea pienemmät. Tämä ei kuitenkaan ole varsinaisesti mikään ongelma, sillä siihen on helppo varautua. Kuitenkin ”töitä” tulee tehtyä talvisin enemmän. Töitä on lainausmerkeissä sen vuoksi, että elantoni tienaan harrastuksillani ainakin tällä hetkellä. Tämä on tietysti harvinaista ylellisyyttä, mutta vaatii myös uhrauksia. Työajat eroavat selkeästi normaalista ja kun muut tulevat kotiin arkiduunista ja viettävät vapaa-aikaa viikonloppuisin niin allekirjoittanut on ”töissä”. En silti valita, koska asiassa on myös se hyvä puoli, että loma-ajat voi käytännössä valita ihan itse. Tosin tämä vaikuttaa myös sitten heti säännöllisen epäsäännöllisiin tuloihin. Tämä elämäntapa ei tietystikään sovi perheelliselle eikä monille muillekaan, mutta itse olen tällä hetkellä hyvin tyytyväinen tähän valintaan. Tulojani olettaisin pystyväni lisäämään vielä noin 20 prosenttia ilman muita töitä tai sijoituksia. Tämä tosin vaatisi sitten myös käytettyjen tuntien lisäämistä samassa suhteessa. Toiset harrastukseni tosin rokottavat tätä tuntimäärää, mutta niistä en ainakaan ole vielä ollut valmis luopumaan.
Menoni ovat hyvinkin pienet verrattuna moniin muihin ihmisiin. En esimerkiksi omista autoa, televisiota, saunaa tai monia muita rahareikiä. Myöskään harrastukseni eivät ime mitään suuria rahasummia. Teen myös itse ruokani ja ostan vaatteita ja kenkiä vain tarpeeseen. Maksan mieluummin hieman suuremman summan laadusta kuin ostan määrällisesti enemmän nopeasti hajoavia tavaroita. Tosin tässä en ihan rehellisesti sanottuna onnistu aina kuten ei moni muukaan. Vaikka yritänkin katsoa aina tuotteiden hintaa niin on olemassa asioita joista en viitsi tinkiä kuten ostamastani kahvista tai vaatteiden ja kenkien mukavuudesta. Gore Tex auttaa kyllä monesti suomen märissä olosuhteissa eikä tarvitse kärsiä turhasta v*********a loskassa tarpoessa. Muutama kymppi lisää kenkien hintaan maksaa kyllä itsensä takaisin hyvinkin nopeasti mielenrauhan muodossa. Ruoastani ostan suurimman osan Lidlistä, sillä siinä säästää selvää rahaa. Normaali toimenpide on katsoa kyseisen latokaupan viikoittainen tarjouslehtinen ja miettiä sen mukaan mitä kannattaa ostaa milloinkin. Lidl on myös ilman tarjouksia jonkin verran halvempi kuin ääs- ja k-kaupat. Valitetttavasti joidenkin tuotteiden puuttuminen tästä saksalaisesta latokaupasta ajaa itsenikin näihin kalliimpiin paikkoihin käymään.
Budjetoinnin aloitin tälle vuodelle eli tein käytännössä tämän koko vuodelle. Sen lisäksi olen joka kuukaudelle tehnyt omansa. Kuitenkin kuluni ja tuloni vaihtelevat jonkin verran kuukausittain, joten tasabudjettia en ihan jokaiselle kuukaudelle ole pystynyt tekemään. Tietysti on olemassa joitakin asioita, jotka pystyy jakamaan tasaisesti kuten ruokamenot, puhelin ja netti. Jälkimmäisissä onkin vielä sopimuksia jäljellä joulukuuhun asti, joten nämä kulut eivät juurikaan vaihtele. Suurin vaihtelu on tullut huvibudjetteihin, sillä jotkut tapahtumat syövät enemmän rahaa kuin toiset. Esimerkiksi selkeästi suurin menoerä tässä osiossa oli kaverini polttarit ”etelä-Helsingissä” Suomenlahden toisella puolen. Budjetissa pysyminen ei oikeastaan tuota minkäänlaisia ongelmia pienemmissä porukoissa, mutta polttareiden kaltaiset rymyreissut pistävät ainakin sen verran allekirjoittaneella rahaa haisemaan, että haluaisinkin tiedustella teiltä lukijoilta miten olette ratkaisseet tämän asian? Budjettihan ei tietystikään saa olla niin tiukasti suunniteltu, että yksi rymyreissu sen toteutumisen tuhoaa, mutta näitä seikkailuja tulee yleensä useampia ja silloin budjetti joutuu koville. Jätättekö nämä vain väliin vai ratkaisetteko muuten vain asian?
Näillä näkymin arvioisin omien menojeni ylittävän 200 Euroa yli budjetoidun. Tämä johtuu lähinnä siitä, että toisesta ”työstäni” maksoin pari kuukautta selkeästi enemmän veroja. Nämä rahat tosin tulevat takaisin sitten ensi vuoden joulukuussa, mutta niistä on ehkä hieman vaikeaa pitää kirjaa kovin tarkasti, kun veroprosenttini on yleensä vaihdellut hieman tuloistani riippuen. Huvibudjettini luulen pystyväni pitämään kuitenkin suunnitellussa, mutta se edellyttää tylsempää loppuvuotta. Myös harrastusteni osalta budjettini ylittyy jonkin verran, mutta tämän vuoden hankinnat näitä varten kestävät kyllä todennäköisesti myös ensi vuoteen. Elokuussa onkin sitten paluu ”arkeen” eli itsensä elättäminen jatkuu tiiviisti. Yksi viikonloppureissu on tiedossa ja se onkin heti ensimmäisenä viikonloppuna. Budjetti elokuulle on aika vähissä ja tarkoitus olisi kiriä ainakin huvibudjetin alijäämää pienemmäksi ja lisätä kokonaisylijäämää, jotta sijoituksiin saisi pistettyä rahaa pienemmillä kuluilla mikäli löydän kotimaisesta pörssistä jonkun yrityksen josta olen valmis maksamaan sen pörssikurssin verran. Hyviä yrityksiä kyllä Suomesta löytyy kuten mm. Kone, Sampo ja Nokian renkaat.
Tässä oli kaikki tällä kertaa. En vielä ole päättänyt aihetta seuraavaan bloggaukseeni, mutta monia eri vaihtoehtoja on kyllä mielessä. Mikäli tuntuu löytyvän jotain kommentoitavaa tähän kirjoitukseen tai blogiini ylipäänsä niin antaa soittaa! Erilaiset mielipiteet ovat rikkautta ja tuovat lisäarvoa tähän kirjoittamiseen. Myös kirjoitettavia aiheita voitte ihan vapaasti ehdotella niin katsotaan josko niistä saisi jotain järkevää kirjoitettua.
Hyvää kesäloman jatkoa niille joilla sitä on vielä jäljellä. Itse palaan ”sorvin ääreen” heti elokuun ekana iltana.
- TT
Terve TT!
VastaaPoistaLuin kaikki postauksesi tähän asti ja olen seuraillut myös aikaisempia blogejasi.
Olen itsekin suunnitellut tuota budjetointia, ensimmäisen kerran muistaakseni opiskelujen alkuvaiheessa melkein kymmenen vuotta sitten. Muistan että päätin monesti aloittavani menettelyn seuraavasta "0-pisteestä", eli syksyllä koulun alusta, kesälomasta tms... Aina se kuitenkin jäi tekemättä. Viimeksi päätin aloittaa budjetoinnin /tarkan kuluseurannan viime keväänä kun vaihdoin työpaikkaa. Taas jäi tekemättä... Nyt lupaan itselleni ja sinulle että aloitan tarkan kirjanpidon kuluistani syyskuun alussa ja teen samalla budjetin loppuvuodeksi.
Kysymykseesi rymyreissujen budjetoinnista voin omalta osaltani vastata että käytän rahaa suurin piirtein sen verran kun olen ajatellut. En ole milloinkaan menettänyt rymyreissulla yllättävän suurta summaa mutta toisaalta olen elämäni aikana tehnyt niin monta rymyreissua että haluaisin tietää kuinka paljon rahaa on kulunut. Veikkaan että melko paljon.
Omasta elämästäni (nykyisestä/menneestä) voin sanoa myös että olen tullut omillani toimeen jo pitkään lukuunottamatta lyhyttä jaksoa valmistumisen jälkeen. Silloin 3 kk:n aikana rahaa ei tullut mistään. Onneksi sain töitä suht nopeasti sillä ensimmäinen palkka ehti tilille ennenkuin kela sai aikaan päätöksen työttömyystuesta. Opiskelujen aikana rahat olivat tietysti tiukalla, mutta kesätöiden ja halvan soluasumisen ansiosta wappu ja kesä tulivat ennenkuin rahat olivat finaalissa.
Otin myös ainoat opintolainani ulkomaanopiskeluja varten. Päätös ulkomaille lähdöstä on asia johon olen eniten tyytyväinen näin jälkeenpäin kun mietin omia opintojani.
Tällä hetkellä olen osa oravanpyörää ja tulojen noustessa myös menot ovat nousseet. Tämä on yksi syy miksi haluan myös aloittaa budjetoinnin, jotta saan karsittua turhia menoja.
Blogin muista aiheista lyhyet kommentit. Sijoittamisesta ja maailmantaloudesta puhuttaessa kuuntelen mielelläni enemmän ja puhun vähemmän. Urheilusta, naisista ja elämästä yleensä löytyy sitten enemmän kommentteja.
Kommentti meni nyt ehkä enemmän asian ohi mutta ilmoittaudun pysyväksi lukijaksi tälle palstalle. Lupaan kommentoida selkeämmin ensi kerralla.
Olet aloittanut mielenkiintoisen blogiprojektin, toivottavasti muutkin lukijat aktivoituvat ja saadaan aikaan myös keskustelua eri aiheista.
Kysymys kommentoinnista yleensä; haluatko kommentit suoraan tänne vai laitetaanko ne sähköpostin kautta suoraan sinulle?
-LF-
Kokeilepas -LF- ensin kirjata kaikki kulusi ylös yhdeltä kuukaudelta ja aloita budjetointi vasta sen jälkeen niin on ehkä helpompaa.
VastaaPoistaKommentit yksittäisistä aiheista ehdottomasti tänne. Jos on blogista ja sen sisällöstä yleisesti asiaa niin ne voi pistää tänne tai mailiin: lessismorefinland@gmail.com