perjantai 5. elokuuta 2011

Sijoittajaprofiilini

Terppa.

Ensimmäiset kokemukseni osakesijoittamisesta ovat oikeastaan perheeni omistamista nykyisen UPM:n osakkeista. Nämä ovat olleet perheessäni 70-luvulta lähtien. Tarkkaa alkuperää en muista, mutta isäni työskenteli entisellä Strömbergillä ja sen osakkeet taisivat vaihtua jossain välissä sitten UPM:n osakkeiksi. Itse aloittelin osakesijoittamista tai spekulointia ihan kuten kukin sen kokee vuosien 2003 ja 2007 välillä. Omistusten ajat vaihtelivat muutamasta vuodesta muutamaan tuntiin. Nämä muutaman tunnin omistukset tulivat yrittäessäni tehdä rahaa päiväkaupalla. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin niin tällä hetkellä en omista osakkeita, mutta tarkoitus olisi niitä ostaa, kun löydän paikallisesta pörssistä sopivan hinnan jollekin hyvälle yritykselle johon olen valmis luottamaan. Ja tätä kirjoitusta tehdessä näköjään alkavat osakkeiden hinnat tippua jo huomattavasti houkuttelevimmille tasoille. Ei pidä ihmetellä jos joskus tuntuu siltä, että nämä kirjoitukset ovat tehty pätkissä, sillä näin siinä välillä käy.

Sijoittajana olen lyhytjännitteinen, mutta kärsimätön. Tästä ominaisuudesta on monesti kyllä toisaalta ollut hyötyäkin, sillä tappiot olen onnistunut ottamaan hyvinkin nopeasti enkä ole yksittäisillä osakkeilla tehnyt kovin monia satoja Euroja kerralla miinusta. Kursseja tulee seurailtua liikaa, sillä mitä pitempään katsoo niin sitä vähemmän näkee. Kurssiliikkeet, kun eivät ruutua tuijottamalla muutu kuitenkaan haluttuun suuntaan. Mitä tulee menestykseeni osakemarkkinoilla niin ostokseni noudattavat yleensä seuraavaa kaavaa: Ostan hieman liian myöhään ja myyn liian aikaisin. Tämä ei tietystikään ole kaikista optimaalisin ratkaisu, mutta ainoastaan valehtelijat toisaalta ostavat ja myyvät aina oikeaan aikaan. Oikeastaan suurin ongelma varsinkin ostamisen kanssa tuppaa olemaan epäröinti, sillä hetkellä kun olisi aikomus lyödä kaupat lukkoon. Pari kertaa on tullut peruttuakin kaupat juuri tällä tavalla ja sitten viikon päästä olen tehnyt ostoni kalliimmalla hinnalla. Myynti on ainakin itselleni huomattavan paljon helpompaa, sillä joko olen pitänyt stop-lossina kahdeksan prosentin laskua ostohinnasta tai sitten olen lähinnä myynyt negatiivisen tulosvaroituksen iskiessä voitollisiin osakkeisiini. Ainakin omien kokemusteni mukaan nämä jäävät aniharvoin yksittäisiksi tapauksiksi. Yleensä yhtä seuraa ainakin toinen ja tappiot kertautuvat pahasti. Tämän lisäksi olen joutunut myymään käteisen tarpeen vuoksi, mutta nyt aion ostaa osakkeita vain silloin kun minulla on ylimääräistä rahaa.

Varsinaista strategiaa en kyllä ole vielä tehnyt itselleni ylös, mutta luulen sen tekeväni tässä syksyn aikana. Periaattteeni tässäkin asiassa on seuraava : ”Be a sucker in your own game” En siis aio antaa muille päätäntävaltaa sijoitusteni suhteen vaan sijoitan rahani oman mieleni mukaan lopputuloksesta huolimatta eli sijoitusrahastot ovat ehdoton ”Nou Nou” tässä tapauksessa. Jossain välissä kirjoittelen lisää pankeista ja sijoitusyhtiöistä ja niiden tavoista tienata ihmisten kustannuksella. Sijoituskohteiden valinnassa käytän aika paljon eri tunnuslukuja ja pidän näistä kirjaa varsinkin jokaisen osavuosikatsauksen jälkeen. Näistä tuloksista onkin sitten muodostettuna noin 45 minua kiinnostavan suomalaisen pörssiyrityksen tietokanta taulukoineen. Näitä tunnuslukuja hyödyntämällä pisteytän jokaisen seuraamani yrityksen osavuosikatsausten jälkeen. Toisen vuosineljänneksen kaikkien minua kiinnostavien tulosjulkistusten jälkeen ajattelin sitten julkaista tämän listan pisteineen. Tämä on kuitenkin vain viitteellinen lista eikä sisällä mitään absoluuttista totuutta En kuitenkaan tule julkaisemaan mitään sijoitussuosituksia vaan ainoastaan omat sijoitukseni kunhan niitä tulee tehtyä. Kylmä faktahan on, että tikkaa heittävän apinan todennäköisyys arvata jonkin osakkeen lyhyen tai edes keskipitkän ajan suunta on yhtä hyvä kuin allekirjoittaneella.

Nämä periaatteeni olen pyrkinyt muodostamaan lukemalla alan kirjallisuutta vuosien varrella ja paria kirjaa voin myös hyvällä omallatunnolla suositella. Ne ovat the Intelligent Investor (Benjamin Graham) ja How to make money in stocks (William O´Neil) Ensimmäinen kirja on sijoittamisesta arvo-osakkeisiin ja toinen taas lähinnä perustuu kasvuosakkeiden ostamiseen. Nämä kirjat tekevät toistensa kanssa vastakkaisia päätelmiä, joten vaikka itse olisikin eri mieltä asioista niin vastakkaisten ja perusteltujen mielipiteiden lukeminen ja kuuleminen on aina hyvästä. Muitakin alan kirjoja olen lukenut ja joitakin löytyy myös kirjahyllystäni. Ajattelin kirjoitella niistä kirja-arvostelut joissakin väleissä kunhan saan niitä taas uudelleen lueskeltua. Tällä hetkellä on menossa Shillerin ja Akerlofin Animal Spirits joka käsittelee aika pitkälti behavioral economicsia eli miten ihmisluonto vaikuttaa talouteen. Omasta mielestäni tämä kirja on hyvinkin mielenkiintoinen ja kirjoittelen siitä myös varmasti arvostelun jossain vaiheessa.

Tarkoituksena oli myös tähän postaukseen analysoida tekemiäni kauppoja, mutta kuten arvasinkin niin muistiinpanoni ovat niin sekavat ettei niistä ota näköjään selvää edes itse. Tämän vuoksi lopetankin kirjoittamisen tähän tällä kertaa. Viikonlopuksi lähdenkin erääseen saareen, joten alkuviikosta voitte sitten odotella seuraavaa kirjoitusta. Tarkoitus olisi rentoutua ja pistää puhelin pois päältä. Nettikin on varmasti pannassa sunnuntai-iltaan asti. Kommentit ovat aina tervetulleita ja niitä toivon saavani jatkossa runsain määrin.

Hyvää viikonloppua kaikille!!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti