keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Suomessako korkea verotus?

On aina tärkeää miettiä mihin vertaa ja tällä kertaa on todettava Suomenkin taipuvan vertailussa hyvätuloisten korkeiden verojen suhteen ainakin Ranskalle. Eilen ilmestyi ainakin kauppalehden nettisivuille uutinen, jossa kerrottiin tuolla patonkien, baskereiden ja punaviinin maassa tuhansien kotitalouksien kokonaisveroasteen nouseminen yli sadan prosentin.

Suomi siis kaiken kaikkiaan häviää rikkaidenkin osalta vielä reilusti noille demokratian visionääreille. Suomessa ei taideta päästä tosirikkaiden osalta tuohon sataan prosenttiin, vaikka täälläkin on heille hyvin korkeat verot. Jos nyt sitten joku miettii mitä se yli sataprosenttia tarkoittaa niin silloin toisin sanoen maksetaan enemmän veroa vuodessa kuin mitä tienataan. Tämä ei kuitenkaan koske pelkkää tuloista maksettua veroa vaan koko pakettia johon kuuluvat tuloverot, osinkoverot, pääomatuloista maksetut verot, kulutusverot, jne. Tämä rikkaiden verottaminenhan oli presidentti Hollanden vaalivaltti ja sen avulla mitä ilmeisimmin sitten sai suuren kansan suosion. Tämä ei varmastikaan ollut ainoa syy voittoon vaan muitakin on riittänyt eikä varmastikaan pienin niistä ollut Sarkozyn hallinnon joidenkin jäsenien korruptio ja verojen pimittäminen.

Tämä yli sadan prosentin kokonaisveroaste tuhansille yli miljoonan tienaaville kotitalouksille on suuri saavutus johon ei ole tainnut pystyä kuin aniharva valtio ja yksikään niistä ei silloin ole ollut demokraattisilla vaaleilla valittu. Kaiketi ainakin Neuvostoliitto ja Kiina Maon aikaan olivat näitä yli sadan prosentin maita, vaikka nekään eivät tainneet kerätä kansalaisten työpanosta veroina vaan maatalous ynnä muina tuotteina ja vaatimuksina jotka nämä keskushallinnot keräsivät. Pohjois-Korea taitaa olla tällä hetkellä lähes ainut valtio joka tähän pystyy omalla tavallaan. Voi tietysti olla, että muutkin diktatuurit näin tekevät, mutta itselläni ei ainakaan ole sen tarkempaa tietoa asioista. Tästä Ranskan veromallista onkin sitten jo päästy ainakin siihen ettei kaikki maan rikkaat enää ole jaksaneet katsella menoa vaan ovat muuttaneet muualle kuten näyttelijä Depardieu karkasi Venäjälle katkeran tilityksen jälkeen. Tällainen kokonaisveroaste rikkaille tarkoittaa sitä ettei heillä ole varmastikaan halua asua maassa kovin pitkään vaan he siirtyvät jonnekin muualle ja vievät ennen pitkää todennäköisesti yrityksensäkin muualle. Tämän seurauksena taloudellinen toimeliaisuus vähenee ja valtiontalous alkaa heittää häränpyllyä. Tästä on Ranskan kohdalla jo näkyvissä selkeitä merkkejä. Koska siellä valtiolla on kuitenkin hyvin suuri merkitys talouselämässä ei tämä taloustaantuma näy niin nopeasti, koska valtio saa vielä puoli-ilmaiseksi lainattua rahaa. Kysymys lähinnä kuuluu, että mitä sitten tapahtuu kun näin ei ole enää asiat? Sama juttu on tosin täällä kotimaassakin, jossa verotulot alkavat hupenemaan menojen kasvun lisääntyessä.

Suomen tilanne on aika lailla sama, mutta pienemmässä mittakaavassa kuitenkin, koska yritykset pääsevät huomattavasti helpommalla kuin Ranskassa. Parhaimmillaan voidaan täälläkin puhua kokonaisveroasteen olevan suurituloisille jopa kahdeksankymmentäkin prosenttia. Suurituloiselle palkansaajalle suurimmat kokonaisveroasteeseen vaikuttava verot ovat tietysti tuloverot ja eläkkeet joita voidaan pitää myös veroluontoisina maksuina. Niiden yhteenlaskettu prosentti taitaa olla 55-60% riippuen kotikunnasta. Nämä tulot ovat kuitenkin hyvin harvassa eikä niitä kannata sen tarkemmin käydä läpi. Suomessa suurimmat kuluttamiseen tarkoitetut verot ovat mitä ilmeisimmin polttoaine- ja alkoholiverot jotka ylittävät selkeästi muut. Alkoholiverot vaihtelevat sen verran paljon, että jokainen voi tarkistaa omat veronsa mikäli ostaa Suomesta alkoholia. täältä Jotta saataisiin jonkinlainen kuva siitä paljon autoilusta maksetaan veroa jo pelkän polttoaineen kohdalla niin käytetään yksinkertaistuksen vuoksi 10 000 kilometriä vuodessa ajavaa henkilöä ja autoa joka kuluttaa seitsemän litraa sadalla kilometrillä. Bensan hintana käytetään 1.70€/l ja laskutoimitus on seuraava:

10000km*7L/100km*0.968€/L=677.60€

Polttoaineverotus löytyy täältä

Omaa kokonaisveroastettaan saa helposti kasvatettua, kun hankkii uuden auton jonka hinnasta yli puolet on veroa. En tiedä miten käytetyistä autoista veroa peritään, kun en muutenkaan omista autoa. Joku voi valaista tässä asiassa meitä kaikkia mikäli kokee sen tarpeelliseksi.

Suomessahan on vallalla sellainen meininki, että keski- ja suurituloiset palkolliset maksavat tämän leikin ja pienituloiset elävät käytännössä näiden muiden yhteiskuntaluokkien kustannuksella. Myönnetään asian olevan kärjistetty, mutta olen joskus seuraillut omaa kokonaisveroastetta ja voin todeta sen olevan reilusti alle 20%, koska virallisen totuuden mukaan elän aika lailla köyhää elämää. En osaa sen tarkemmin määritellä mikä se köyhyysraja on, joten ei siitä enempää. Syy miksi kokonaisveroasteeni on niin alhaalla on se etten ole maksanut senttiäkään alkoholiveroa Suomeen varmaan vuoteen, koska en ole sitä juonutkaan kuin yhden ilmaisen oluen ja pahvimukillisen vappuna viime elokuun jälkeen ja tuloveronikin jäävät reilusti alle kymmenen johtuen pienituloisten kunnallisveron vähennyksistä. Jos vertaa esimerkiksi bensaveroa maksamiini veroihin matkakorttini veroista niin vuoden aikana niihin menee hieman yli sata Euroa eli jos vertaa polttoaineveroon niin siinäkin säästää veroissa. Ainoa musta aukko minulla menee verojen suhteen kiinteistöverossa, josta en tiedä kuinka suuri osa vastikkeeseen menevistä rahoista siihen uppoaa. En myöskään osta Suomesta juurim mitään muuta kuin ruokaa ja siinäkin veroprosentti on vain neljätoista. En juurikaan enää nykyään syö edes makeaa, joten siitäkään verosta ei tule itselleni suurta laskua. Osinkoverot ovat tosin jonkinlainen lisälasku, mutta niitä ei voi oikein välttää. Ne ovatkin yli 40% riippuen tietysti lasketaanko mukaan yrityksen voitoistaan maksamat verot vai ei.

Suomessa on siis aika lailla mahdollista säätää kokonaisveroastettaan ja en pidä sitä pahana asiana. Se vain vaatii aika paljon valintoja. Esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla kulkeminen voi viedä huomattavasti enemmän aikaa kuin omalla autolla. Ongelmana pienituloisilla on kuitenkin kaiken kalleus. On myös jossain määrin vaikea laskea kovin tarkasti missä om veroaste on, koska monien tuotteiden hinnassa saattaa olla veroja jo ennen kuluttajalle tapahtuvaa myyntiä. Tämä kaiken kalleus taas johtuu kaikenlaisista lakisääteisistä velvollisuuksista yrityksille ja monista eri verotuista jotka sitten vaikuttavat suoraan tuotteiden kuten asuntojen hintoihin. Oma mielipiteeni asiasta on se ettei järjestelmä missään mielessä kannusta pärjäämään vaan rankaisee heti hyvin asioitansa hoitaneita jotka ovat hyvä-veli-järjestelmän ulkopuolella. Pidän Suomea kuitenkin hyvänä ja turvallisena maana jossa infra on kunnossa jos vertaa moniin muihin paikkoihin ja siksi verojen maksamisella on hyvätkin puolensa. Valitettavasti uskon järjestelmän romuttumiseen seuraavien vuosikymmenien aikana kilpailun kovenemisen vuoksi ja silloin tämänkin maan tilanne saattaa olla aivan toinen. Toivotaan ettei niin kuitenkaan käy. Kommentteja ja mielipiteitä kaivataan edelleen ja luulisi tämän veroasian niitä ainakin keräävän.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti