maanantai 7. toukokuuta 2012

Ryhmädynamiikkaa, sijoitusjutustelua ja noin 20 kännistä apinaa

Elikkäs jos joku ei arvannut otsikosta mistä on kyse niin polttareissa vietin viime viikonlopun ajan ja tein siellä omia havaintojani sekä ihmisluonnosta että sijoittamisesta. (amatöörin huomautus tähän kohtaan on se että nämä kuuluvat jonkinlaiseen symbioosiin) En aio tässä kirjoituksessani kertoa kenenkään ihmisen nimiä vaan aion käyttää ehkä mahdollisesti joitakin ammattinimikkeitä jotta lukijat saisivat selkeämmän kuvan siitä minkälaista porukkaa oli mukana. Suurin osa paikalla olleista oli teekkareita ja heistä suurin osa tekemisissä ICT-alan kanssa. Heidän lisäksi mukana oli mm. yksi pankkiiri, ammattitreidari ja myyntimies. Lähestulkoon kaikki heistä oli suomalaisia. Polttarit olivat aika pitkälti perussettiä eikä niissä ollut mitään sen suurempaa mainittavaa. Sen verran kuitenkin olin lauantaina kuivin suin, että pääsin seuraamaan hieman ryhmädynamiikkaa ja muistan käydyn sijoituskeskustelun sekä muut tapahtumat hyvin selkeästi.

Ihmiset eivät yleensä kännissä hirveästi himmaile mielipiteittensä ja muiden puheittensa kanssa mikä saa tietysti tälläisen ”stalkkerin” huomioimaan sellaisia asioita joita ei ehkä muuten pystyisikään tajuamaan. Tälläisessä porukassa, jossa sijoittaminen kiinnostaa on pankkiirin rooli sieltä mihin aurinko ei paista, sillä känniset urpot eivät lopeta ”vinkkien” kärttämistä ihan helpolla, vaikka pankkiiri ei niitä haluisikaan kenellekään jakaa. Mielestäni tämä onkin hyvin viisasta, sillä kuka perkele haluaa duunia tehdä vapaa-ajallaan? Yksi mielenkiintoinen asia on, että tämän yhden ”viisaan” heittäytyessä keskustelun ulkopuolelle pääsevät sitten paremmin myös muiden mielipiteet esille. Toisaalta näissä keskusteluissa ainakin tällä kerralla näkyi ihan selkeästi se, että sen jälkeen, kun viisas pankkiiri jättäytyi sanomasta mitään niin aika monen kiinnostus lopahti asiaan. Se mikä itseäni hieman hämmästytti oli se, että puhujan status on niin merkittävä asia keskustellessa. Tämä on tietysti vain yksi kerta, joten ehkä siitä ei kannata vetää johtopäätöksiä.

Jos nyt sitten miettii hieman keskustelun dynamiikkaa niin yleensähän näissä tuppaa olemaan se yksi kaveri joka nauttii kaikkien luottamusta kuten kyseinen pankkiiri, sitten löytyy se jo aiemmin mainittu kaveri joka ei usko ettei tämä luottamusta nauttiva kaveri halua osallistua. Sitten löytyy se yksi kaveri jota kukaan ei kuuntele, vaikka tällä olisi ehkä jotain järkevääkin sanottavaa. Tämä johtuu lähinnä surkeasta ulosannista. Sitten on niitä kavereita joita ei taas kiinnosta tai niitä jotka vain kuuntelevat mielenkiinnolla. Tähän jälkimmäiseen ryhmään itse kuuluin. Tämä myös johtuu siitä etten nauttinut kyseisessä porukassa sellaista statusta, että kovin moni kaveri olis ollut kiinnostunut mun mielipiteistä. Suurin osa näistä kavereista ei nimittäin kuulu blogini lukijoihin. En ole tätä nimittäin kovin paljoa mainostanut missään omalla nimelläni johtuen lähinnä siitä, että kerron suoraan rahatilanteestani enkä niitä halua sukulaisteni tietoon. Tämä johtuu lähinnä siitä etten kovin monesta sukulaisestani suoraan sanottuna välitä ja pidän monia heistä ahneina paskiaisina. En kuitenkaan kaikkia, mutta ei siitä sen enempää. Keskustelun taso oli hyvin kirjavaa ja siitä ei ole paljon mainittavaa, mutta se mikä itseäni siinä kiehtoi oli se kuinka järjettömiltä muutamat puheet kuulostivat korvaani. Näissä puheissa tuli aika nopeasti mieleen se kuinka tärkeää on monille ihmisille joidenkin muiden vinkkien kuuleminen. Omista kirjoituksistani haluisin sanoa sen, että kyseessä ei ole vinkkejä vaan ainoastaan yhden ihmisen mielipiteitä. Rakas ”kruununjalokivemme” Nokia on aina kyseisissä keskusteluissa esillä ja eräät kaverit ovat myös siihen sijoittaneet rahojaan. Tämä keskustelu tuossa porukassa on siinä mielessä mielenkiintoista, että hyvin moni on ollut siellä töissä tai heidän alihankkijoillaan. Kyseistä yritystä lähimpänä oleva taho sanoi ettei siellä ole vieläkään mikään juurikaan muuttunut, mutta en osaa siitä sen enempää sanoa.

Kiinnostavimmat lauseet mitä ihmisten suusta pääsi olivat seuraavat: ”Myyn heti maanantaina jos sä noin sanot” ja erään paljon laskeneen yrityksen pörssikurssia yksi kaveri kommentoi seuraavasti: ”Pitää ostaa lisää jotta voi joskus päästä omilleen” Nämä ovat tietysti vain möläytyksiä simoissa, mutta edustavat kuitenkin jossain määrin sijoittajien epärationaalisuutta. Tämä epärationaalisuus on taas hieman kaksipiippuinen juttu, sillä tietysti ne jotka ajattelevat selkeästi enemmän mitä he tekevät voivat todennäköisesti tehdä saada parempia tuloksia aikaan. Harva meistä kuitenkaan pystyy tekemään rationaalisia päätöksiä joka kerta vaan tunteet vaikuttavat melkein jokaiseen. Se joka muuta väittää niin valehtelee. Ehkä tämä paasaus riittää tällä kertaa. Pahoitteluni niille jotka mahdollisesti tunnistavat itsensä ja anteeksi noiden yksityiskohtien kertomisesta. Ketään ei kuitenkaan ole nimeltä mainittu, joten tuskinpa kukaan ulkopuolinen pystyy arvaamaan ketä on mitäkin puhunut.

- TT

1 kommentti:

  1. Tänään illalla tulee julkaistuksi TT:n lista Q12012. Voi mennä hieman myöhään johtuen omista menoistani, mutta tarkoitus on saada se tämän vuorokauden puolella julkaistuksi.

    VastaaPoista