Tämän viikon perjantaina on tilastokeskus julkaissut valtion verotuloista omat tietonsa ja siitä näkee valtion verotulojen olleen 39.3 miljardia Euroa. Viime vuodesta verotulot nousivat 13.3 prosenttia ja viime vuodelle budjetoituun summaan verrattuna saatiin 3.6 Miljardia Euroa ylijäämää. Kuitenkin valtiontalous oli siitä huolimatta pahasti alijäämäinen, joten on siis selvää ettei meno voi näin jatkua vaan luvassa on elintason lasku joka näkyy suhteellisena verojen kiristyksenä tulevina vuosina ja inflaationa. Kokonaisveroaste oli viime vuonna 42.9% ja sitä on käytännössä mahdotonta nostaa, joten jokainen voi omalla matemaattisella päättelykyvyllään todeta mitä siitä seuraa. Suurimmat yksittäiset veropotit valtiolle tulivat kotitalouksien tuloverosta, (24 mrd) arvonlisäverosta (17 mrd) ja energiaverosta. (3.9 mrd)
Mitä näistä luvuista nyt sitten tulee mieleen niin en pidä tuloverojen määrää mitenkään ihmeellisenä enkä varsinaisesti myös energiaverojakaan, vaikka jälkimmäiset kuitenkin selkeästi hidastavat talouden kehitystä ja investointien saamista kotimaahamme. Se mikä itseäni eniten hämmästyttää on arvonlisäverojen määrä, sillä kun alkaa hahmotella tuota seitsemäätoista miljardia ja jakaa sen noin neljällä miljoonalla ihmisellä niin siitä saadaan arvonlisäverojen vuotuiseksi maksetuksi summaksi noin neljä tuhatta Euroa per perse. Neljä miljoonaa ihmistä lähinnä siksi ettei kaikista nuorimmat meistä maksa arvonlisäveroja juurikaan itse, joten on mielestäni turvallista sivuuttaa noin miljoona suomalaista näistä maksuista. Jos nyt sitten jakaa neljä tuhatta kahdellatoista niin saadaan noin 330 Euroa arvonlisäveroa kuukaudessa jokaiselta ihmiseltä. Itse pidän tätä tuhlausta aivan järjettömänä ottaen huomioon sen tosiasian, ettei itselläni mene ”pakollisiin” arvonlisäveroihin läheskään sataa Euroa kuukaudessa. Ruokalaskunikin ovat noin 250 Euroa kuukaudessa, vaikka olen kaksi lämmintä ateriaa päivässä syövä satakiloinen paljon kuluttava mies. Tämä tekee ruoasta maksamieni verojen summaksi noin 35 Euroa kuukaudessa. Kyllä ainakin allekirjoittaneelle tulee heti mieleen, että ihmiset ostavat käsittämättömät määrät kaikkea sellaista roskaa mitä eivät oikeasti tarvitse ja tämän vuoksi heille ei jää säästöön yhtään rahaa, vaikka nykypäivänä säästäminen tulee olemaan hyvin tärkeää johtuen siitä tosiasiasta, että on turha odotella valtion auttavan siinä vaiheessa, kun sekin on persaukinen ja ongelmia alkaa olla vähän jokaisella.
Mitä taas tulee arvonlisäveroihin niin itse en ainakaan viitsi niitä turhaan maksaa ja tämän vuoksi tilaankin lähestulkoon aina pikkuostokseni netin kautta. Tämä tietysti vaatii käytännössä ainakin jonkinlaista Lontoon murteen osaamista mikäli haluaa saada ostamistaan tuotteista jotain iloa. Kaikki kirjat, musiikit ja leffat on mahdollista tilata eri nettikaupoista voi tilata ilman veroja, sillä monet näistä toimivat tietyissä ”veroparatiiseissa” kuten Ahvenanmaa ja Jerseyn saaret. Muistaakseni tämä verovapaus koskee alle neljänkymmenen Euron tuotteita eikä tietystikään äidinkielellämme varustettuja tuotteita saa ainakaan Jerseyn saarilla sijaansa pitävistä puljuista. Nykypäivänä kuitenkin alkaa Lontoon murteen osaaminen olla itsestään selvää ja kaikki nuoremmat omaavat ainakin jonkinlaisen taidon ja sen ylläpitäminen ja kehittäminen on tietysti tärkeää. Myös isommat ostokset kannattaa harkita tekevänsä nettikaupoista, vaikka niissä ei taida ainakaan EU:n sisällä voittaa arvonlisäveroissa.
Mitä taas tulee valtion taloudelliseen tilanteeseen niin taas jälleen kerran puhutaan verojen korotuksista tietyissä asioissa kuten polttoaineissa mikä ei taas mielestäni vähänkään pidemmällä tähtäimellä lisää yhtään verotuloja mm. kuljetusyrittäjien mennessä konkurssiin. Jostain syystä kaikki poliitikot aina korostavat vastuullisuutta, kun ne korottavat veroja vaikka kyseessä on kuitenkin vain ja ainoastaan omien eturyhmien miellyttäminen ja koneiston kulujen maksaminen veronmaksajien varoilla. Alamme kuitenkin elää niitä aikoja jolloin kansalaiset alkavat saada tästä tarpeekseen ja kiertävät verojenmaksua entistä kiihtyvämmällä tahdilla mm. hakemalla alkoholinsa Suomenlahden eteläpuolelta tai Saksasta. Muitakin tapoja on ja viime vuosina on 15000 suomalaista yritystä siirtäneet toimintansa Viroon, joten sama kehitys tulee jatkumaan vielä pitkään ja mahdollisesti kiihtymään jolloin ollaan vielä pahemmassa kusessa kuin aiemmin. Itse pistän toivoni kuitenkin tulevaan sukupolveen eli nykyisiin parikymppisiin, jotka lähinnä ainoastaan vihaavat veroja, joten muutos on tähänkin tulossa, mutta tapahtuuko se pakosta vai vapaaehtoisesti on vielä näkemättä, mutta lähivuosina saamme varmasti esimakua siitä mitä tuleman pitää.
Tässä ajatukseni tästä ajankohtaisesta uutisesta ja ensi viikolla jatketaan pohdintoja.
- TT
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti