tiistai 28. helmikuuta 2012

Pidä huolta itsestäsi ja lähimmäisistäsi

Tämä saattaa olla taas näitä itsestään selviä asioita monille meistä, mutta seuraavien vuosikymmenien aikana tämä tulee vain olemaan viel huomattavan paljon tärkeämpää ”hyvinvointiyhteiskunnan” todellisen tilan paljastuessa asioihin perehtymättömille. Jotkut meistä varmasti pitävät tärkeänä hyvää terveydenhoitoa ja jossakin määrin se sitä onkin nykypäivänä niille jotka sitä tarvitsevat.

Kuitenkin nyt on ensisijaisesti huomioitava se ettei ne jotka sitä terveydenhoitoa eniten tarvitsevat sitä kovin helposti loppujen lopuksi saa. Tämä koskee erityisesti eläkeikään tulleita ja vanhuksia joita kyllä pidetään hengissä, mutta on turha toivoa varsinaista hoitoa ja kuntouttamista joka takaisi ihmisarvoiset loppuvuodet elämälle. Esimerkiksi voin ottaa vaikka oman äitini jolta evättiin kuntoutukseen pääsy hänen täyttäessä 65 vuotta. Olin itse paikalla hoitavan lääkärin kanssa keskustelemassa ja pystyn vahvistamaan nämä sanat ihan milloin vain. Tämä on valitettava tosiasia ja mikäli eläkkeellä olevat vanhenpanne tarvitsevat hyvää sairaanhoitoa niin siitä joudutaan nykypäivänä valitettavasti maksamaan yksityiselle palveluntuottajalle.

Toinen tapaus on erään kaverini faija joka sattui valittamaan hirveän kokoisesta patista lääkärille joka totesi sen vain olevan rasvapatti joka ei aiheuta minkäänlaisia toimenpiteitä. Sen havaitsemisen jälkeen kesti sitten jonkin aikaa kunnes patti oli kasvanut ja sitten uusi keikka lääkärille ja sen jälkeen kokeisiin. Kokeiden jälkeen sitten todettiinkin levinnyt syöpä joka olisi ollut helpommin hoidettavissa, kun vain olisi aikaisemmin saatu selville asioiden todellinen tila. Tämä taas olisi varmasti ollut mahdollista yksityistä terveydenhoitoa käyttämällä ja tässä tapauksessa sen käyttäminen olisi myös ollut mahdollista ainakin rahallisen tilanteen ollessa hyvä.

Mitä tästä sitten tulisi oppia? Ensimmäisenä tulee mieleen se ettei julkisen terveydenhuollon tila välttämättä ole niin hyvällä tolalla kuin puhuvat päät väittävät telkkarissa. Kun ”Jykä” ja muut poliitikot puhuvat hyvinvointivaltiosta ja kansalaisten palvelujen turvaamisesta on hyvä vetää korvatulpat korviin tai sitten kääntää lehden sivua tai välttää puhuvia päitä ja näistä juttuja julkaisevia tiedotusvälineitä. Toinen asia mikä ei välttämättä noista tarinoista tullut mieleen on se, että vaatimalla kun vaatii niin jonkinlaista hoitoa kuitenkin saa, mutta ei sitä nykypäivänä taideta juuri tarjota varsinkaan mitä tulee eläkeiän jo saavuttaneisiin ihmisiin. Myös erilaisten laboratoriokokeiden ottaminen on mahdollista, mutta yleensä julkisen terveydenhoidon lääkärit vähättelevät sitä mahdollisuutta. En kuitenkaan lähtisin syyttämään lääkäreitä tästä asiasta vaan käskyt tulevat yleensä ylemmältä taholta. Tämän takia niiden kokeiden ottamisesta kun tulee puhe niin on syytä ne ottaa. Jos vanhempasi alkavat jo olla siinä kunnossa etteivät jaksa vaatia niin siinä vaiheessa on syytä itse ruveta osallistumaan vanhempiesi hoitoon ja lääkärissä käynteihin, jotta riittävää hoitoa on mahdollista saada. Toinen mahdollisuus on myös rahoittaa vanhempien käyntiä yksityisillä vastaanotoilla mikäli heillä ei ole siihen itse varaa.

Mitä taas tulee yhteiskunnan rooliin lähimmäisten hoidossa niin tällä hetkellä se on kyllä täysin ylikorostunut ja valitettavasti suurin osa ihmisistä olettaa yhteiskunnan hoitavan kaikki lähimmäistensä ongelmat ja sairaudet. Kuitenkin jokaisella on vastuu omista lähimmäisistään, joten ei ole varaa paeta vastuutaan vaan osallistua itse heidän auttamiseen ja hoitamiseen. Tämän tosiasian tiedostaminen tulee olemaan entistä tärkeämpää ihan jo lähivuosinakin, mutta lähivuosikymmeninä ollaan jo siinä tilanteessa ettei muita vaihtoehtoja enää ole. Kuten monet varmaan rekisteröivätkin niin taas ollaan keskustelemassa säästöjen suuruudesta ja veronkorotuksista. On kuitenkin huomioitava ettei nykypäivänä tässä maassa veroja pystytä juuri enempää keräämään johtuen siitä, että vientitulot ovat pysyvästi tippuneet 10 miljardin verran edellisen laskukauden seurauksena. Tämä 10 miljardia on pysyvästi poissa kansantaloudestamme ja siihen sopeutuminen tulee raapaisemaan entistä enemmän rahaa varsinkin heikommassa asemassa olevilta kuten vanhuksilta ja sairailta. Myös keskiluokan kuppaaminen tulee voimistumaan ja heiltä tullaan viemään suurin osa tarvittavista miljardeista jo ihan siitäkin syystä ettei Suomessa ole suurituloisia joilta viedä riittävästi rahaa pienenpituloisten elätykseen.

Kannattaa myös pitää omasta terveydestään huolta ja siitä kannattaa olla valmis maksamaan. Fyysisen kunnon ylläpitäminen vaatii liikkumista, joten se on varmasti helpoin tapa suojella itseään erilaisilta elämäntapasairauksilta kuten selkäkivuilta ja muilta vastaavilta. Ihminen on liikkunut vuosituhansia, joten meidän kroppamme vaatii liikuttamista, jotta pysymme terveinä. Kannattaa myös pitää huolta siitä, että on varaa tarvittaessa tukeutua myös yksityiseen terveydenhuoltoon, sillä monesti hoitamatta jättäminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin yksityiselle lääkärille meneminen. Omasta mielenterveydestään huolenpitäminen onkin sitten monimutkaisempi juttu, mutta siihen neuvoisin sitten ylilyöntien välttämistä oli mistä tahansa asiasta kyse. Tämän lisäksi myös niiden asioiden tekeminen jotka tuovat oikeasti iloa elämään ovat kullanarvoisia hyvinvoinnissa.

Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne! Ensin on kuitenkin tärkeää huolehtia itsestään, jotta jaksaa huolehtia muista!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti