keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kirja-arvostelu: Sattuman kauppaa Wall Streetillä. - Burton G Malkiel

Tekijästä lyhyt kuvaus:

Malkiel on Princetonin yliopiston professori ja yksi tehokkaiden markkinoiden hypoteesin vahvimmista puoltajista. Uskoo siihen, että kaikki yritysten julkiset tiedot ovat mukana näiden hinnanmuodostuksessa markkinoilla. Suosittelee ihmisiä sijoittamaan indeksirahastoihin näiden ollessa ihmisille paras vaihtoehto, vaikka hänkin suosittelee ihmisiä seuraamaan markkinoita tarkasti, sillä hänenkin mukaan on olemassa tehottomia markkinoita.

Kirjan sisällöstä:

Sattuman kauppa viittaa matemaattiseen satunnaiskulun käsitteeseen. Se on etenemistä, jossa seuraavia askeleita tai suuntaa ei voida ennustaa menneisyyden perusteella. Osakemarkkinoilla tämä termi kuvaa ettei lyhyen aikavälin muutoksia osakkeiden hinnoissa voi ennustaa. Kirja kuvaa aluksi kuinka markkinat ovat käyttäytyneet historian saatossa ja myös muutamista ylilyönneistä kuten tulppaanimaniasta ja internet-kuplasta. Tämän jälkeen käydään läpi tekninen- ja perusteanalyysi ja näiden eri puolia. Teknistä analyysia pidetään tässä kirjassa aivan täysin turhana keksintönä eikä sille nähdä käyttöä. Perusteanalyysia pidetään myös tässä aika pitkälti mahdottomana suorittaa ja tässä olen kyllä aika pitkälti eri mieltä kyseisen professorin kanssa. Sillä tässä mielestäni pätee se, että on syytä miettiä osakkeita ostettaessa yrityksen arvoa ja mikäli haluaa sijoittaa niin olisi syytä huomioida riittävä ”alennus” hinnassa arvoon verrattuna ennen osakkeiden ostoa ja pitää huoli siitä ettei kulut kasva liian suuriksi. Lisäksi käydään läpi modernia portfolioteoriaa, cap-mallia, käyttäytymispsykologista rahoitusteoriaa ja puolustellaan tehokkaita markkinoita. Kirjan lopussa käydään läpi Malkielin neuvoja satunnaiskulkijoille ja muille sijoittajille.

Malkielin kirjassa on 10 eri neuvoa sijoittajille ja ne ovat seuraavat:

1. Aloittakaa ajoissa ja jatkakaa säännöllisesti

Korkoa korolle auttaa huomattavasti paremmin pidemmällä aikavälillä, pikavoittoja ei ole olemassa

2. Suojaudu käteisvaroilla ja vakuutuksilla

Muista varakassa: pidä huoli, että jonkun negatiivisen tapahtuman sattuessa sinulla on varaa pärjätä ilman koskemista sijoituksiin

3. Varmista, että käteisvarojesi tuotto pysyy inflaation mukana

Säilytä käteisesi jossain muualla kuin tavallisella pankkitilillä

4. Opettele väistämään verokarhua

Tässä käydyt asiat koskevat enemmän USA:ta kuin kotimaatamme.

5. Ymmärrä omat sijoitustavoitteesi

Pidä huoli siitä ettet menetä yöuniasi sijoitustesi vuoksi ja säädä oma riskitaso sen mukaan

6. Hanki ikioma koti

Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistöt ovat yksi luotettavimmista inflaatiosuojista

7. Tutustu joukkolainoihin

Tämäkin koskee suojautumista inflaatiolta

8. Ole varovainen kultakentillä, keräilyliikkeissä ja muissa vastaavissa

Kulta ja monet muut arvometallit ovat vain spekuloimista varten

9. Muista ettei palkkiot ole satunnaisia – toiset ovat halvempia kuin toiset

Pidä kulusi kurissa ja tarkkaile välittäjien hintoja säännöllisesti

10. Muista hajautus

Muista hajauttaa eri omaisuusluokkiin, sillä hajautus vähentää riskiä ja parantaa sijoittajan mahdollisuuksia saavuttaa pitkän aikavälin keskimääräiset tuotot

Omat kommentit:


1. Korkoa korolle 7% tuotto 25 vuodelle 5.427 X sijoitettu summa
40 vuodelle 14.97 X sijoitettu summa

Eli mitä aiemmin aloitat sijoittamisen sen parempi kuten tuosta korkoa korolle esimerkistä näemme.

2. Käteiskassaa kannattaa pitää riittävän monelle kuukaudelle likvidissä muodossa. Mitä taas tulee vakuutuksiin niin perheettömille riittää mielestäni välttämättömyyden vuoksi pelkkä kotivakuutus. Ilman sitä voi koittaa suurempia ongelmia kuin sen maksamisesta. Mitä taas tulee muihin vakuutuksiin niin pelkästään matematiikkaa ajatellen muissa vakuutuksissa ei ole järkeä paitsi auton omistajat ilmeisesti tarvitsevat jotkut vakuutukset?

3. Käteisvarojen tuoton pysyminen inflaation vauhdissa Suomessa käytännössä mahdotonta nykyaikana. Saa kyllä korjata jos olen väärässä.

4. Verokarhun välttäminen Suomessa hyvin vaikeaa, mutta sijoitustuottojen verot tosin maksetaan myöhässä osinkoja lukuunottamatta. Myös veroprosenttia kannattaa yrittää virittää alhaisemmaksi kuin mitä se todellisuudessa on.

5. Muista riskitasosi. Se riippuu ihan täysin ihmisestä, joten tähän ei ole yksinkertaista vastausta. Tämä pitää paikkansa.

6. Omista oma koti neuvona on aika kaksipiippuinen juttu. Itse olen sitä mieltä, että kohtuus asuntolainassa on paras suoja henkilökohtaista konkurssia vastaan. En ostaisi omistusasuntoa missään nimessä nykyhinnoilla.

7. Joukkolainat myös riskin suhteen hyvin heikkoja tällä hetkellä mitä tulee varsinkin valtioiden lainoihin. Yritysten bondit ovat parempi vaihtoehto nykypäivänä.

8. Kultaa ei voi syödä, joten puhtaasti spekulatiivinen ostos. Ehkä riittävän rikkaille jonkinlainen suojautumiskeino. Ei missään nimessä keskituloisille tai köyhille.

9. Kulujen minimointi hyvin tärkeä asia sijoittamisessa ja säästämisessä miksi ei myös monilla muillakin elämän osa-alueilla

10. Hajautus on ainakin allekirjoittaneelle näistä kaikista neuvoista kaikista kyseenalaisin ja mielipiteeni siitä on seuraava: Hyvä asia niille jotka eivät viitsi paneutua sijoittamiseen sen enempää ja haetaan keskimääräistä tuottoa markkinoilta. Jos taas haluaa voittaa markkinat ei voi pelata niiden säännöillä vaan on pakko keskittää suurimman osan omistuksistaan joihinkin sijoituksiin, jotta saa markkinoita paremmat tuotot. Mitä taas tulee riskeihin niin en usko niiden olevan kovin paljon suuremmat, jos vain tekee taustatyönsä huolella eikä pyöri kuin tuuliviiri rauhaton.


Omat kommentit itse kirjasta:

Kyseessä on eräs sijoittamisen perusteoksista ja mitä ilmeisemmin käytössä hyvin monissa yliopistoissa varsinkin valtameren takana. Erittäin hyvä teos varsinkin ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamisesta. Kuitenkin kyseessä on ehkä kuitenkin aika pitkälti tehokkaiden markkinoiden uskovaisten uskonvahvistukseksi ja sopii varmasti hyvin myös vasta-argumentteineen niille jotka eivät näihin usko. Suosittelen kirjaa erityisesti niille, jotka pitävät teknistä analyysia tai perusteanalyysia raamattunaan, sillä opus nimenomaan antaa hyviä vastaväitteitä jotta voi alkaa suhtautumaan kriittisesti myös omiin uskomuksiinsa. Kuitenkin omilla aivoilla ajattelu on kaikkein tärkeintä, joten myös tämäkin kirja pitää lukea ajatuksella läpi ja miettiä kuinka kirjassa olevia ajatuksia voi itse hyödyntää.

Toivottavasti kirjoituksesta ei tullut liian pitkä ja jaksoitte lukea sen loppuun saakka. Ensi kertaan. Kommentteja, korjauksia ja mielipiteitä otan nöyrästi vastaan.

- TT

1 kommentti:

  1. Multa on vielä "raamattu" lukematta mutta jotain voisi koittaa kommentoida:

    1) Sullahan oli se Einstein -lainaus viime tekstissä. Jotenkin tuntuu et ihmisillä ei vaan riitä kärsivällisyys odottaa tämän efektin toteutumista, vaan kaikki pitää saada hetitässänyt ja mieluiten saman tien,

    2) Tämä on kyllä totta. Korkoa korolle kärsii aika pahasti, jos sijoituksia joutuu välillä kotiuttamaan. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että autoileva työssä käyvä joutuu Suomessa näkemään jonkin verran vaivaa käteiskassan kasaamiseen.

    3) Totta tämäkin. Itse olen käyttänyt Seligsonin lyhyen koron rahastoa, vaikka ei sekään ihan inflaation vauhdissa pysy. Parempi kuitenkin kuin pankkitili, jonka korko on suurin piirtein nolla.

    4) Niin verokarhu, tuo suomalaisten ostovoiman kehityksen pahin vihollinen, Tässä kohtaa piensijoittajalla ei paljoa ole pelivaraa. Tuo käteiskassan pitäminen auttaa siinä mielessä, että sijoituksia ei tarvitse lunastaa ja sen seurauksena maksaa veroa luovutusvoitosta. Sijoitusrahastoilla on pitkäaikaiselle säästäjälle mahdollisuus pieneen verohyötyyn.

    5)Halleluja! Jos hermot ei kestä hetkellistä tappiota, kannattaa pysyä pankkitilisäästäjänä. Osakesäästäminen ja heikot hermot aiheuttaa kaupankäyntikuluja.

    6) Hupsista. Taisi tulla otettua aika paljon velkaa ja ostettua asunto. Eiköhän tästä selvitä. Tässä kohtaa en suhtaudu ostokseen sijoituksena, vaan olemme ostaneet kodin. Jos sen arvo tulee nousemaan niin hyvä, jos ei nouse niin voi voi.

    7) Myös yrityslainojen kohdalla tulee muistaa korkoriski, vaikka matalien korkojen aikaa nyt hehkutetaankin.

    8) Samaa mieltä.

    9) Amen!

    10) Tästä olen vähän eri mieltä. En usko täysin tehokkaisiin markkinoihin ja olen melko varma, että jotkin ihmiset kykenevät indeksin ylittäviin tuottoihin myös pitkällä aikavälillä. Näitä ihmisiä on kuitenkin melko vähän. Itse en tähän ryhmään kuulu ja suoraan sanoen en usko sinunkaan kuuluvan. Meille molemmille ja blogin lukijoille suosittelen omalta osaltani maantieteteellistä hajautusta, toimialahajautusta sekä ajallista hajautusta. Itse olen ratkaissut laajan hajautuksen ja indeksoinnin aiheuttaman tylsyyden niin, että indeksirahastojen lisäksi ostan myös pieniä määriä osakkeita, joita seuraamalla mielenkiinto säästämiseen säilyy. Jos sitten osakkeet tuottavat hyvin, voin lesoilla siitä vaikka sijoitusblogeissa. Jos taas osakesijoitukseni menevät persiilleen, talouteni on edelleen hyvässä kuosissa, kiitos laajan hajautuksen.

    VastaaPoista