tiistai 22. marraskuuta 2011

Sijoitusmessuilla

Terveiset sijoitusmessuilta.

Tossa Nikinho näköjään huhuili raporttia sijoitusmessuilta, joten yritetäänpä saada niistä jotain aikaseks. Väkeä oli kuin pipoa ainakin näin perstuntumalta todettuna vähintään yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina, kun olin paikalla. En tosin ollut viime vuonna, joten aika kultaa muistot ja muistikuvat saattavat hyvinkin pettää. Itse viihdyin paikalla tällä kertaa koko päivän ja viimeisenä ollut analyytikkopaneeli oli ihan viihdyttävä kokemus, sillä aikaisemmin olen viihtynyt messuilla lähinnä kaukomatkalaisena, joten se oli ihan uusi kokemus.

Sijoitusmessuthan ovat tunnetusti tapahtuma johon me sopulit menemme kuuntelemaan ”asiantuntijoita” ja toivomaan jotain suurta ahaa-elämystä joidenkin yritysten suhteen sitä ikinä kuitenkaan saamatta. Itse käytin vähän turhan paljon aikaa esitysten kuunteluun ja liian vähän yritysten standeillä. Tämä on jostain syystä varsin yleinen tapa, sillä esitykset tuppaavat olemaan noin keskimäärin täynnä ääriään myöten kun taas yritysten ständit ovat aika hiljaisia paitsi ne joista sattuu saamaan ilmaista kahvia tai muuta juotavaa. Täytyy kyllä tunnustaa, että itsellekin kahvi maistui. En kuitenkaan ole ihan varma siitä onko tämä hyvä tapa saada ihmiset ständeille, sillä ainakin oma huomioni keskittyi tässä tapauksessa lähinnä kahvin saantiin. Kahvin lisäksi standit tarjosivat informaatiota, kilpailuja ja ilmaisia kyniä. Varsinkin jälkimmäiset tulevat tarpeeseen, sillä jostain syystä onnistun hävittämään näitä jatkuvalla syötöllä. Itse en juurikaan jutellut yritysten edustajien kanssa mikä oli kyllä selkeä virhe. Jostain syystä en yleensä kehtaa mennä myöntämään omaa tietämättömyyttäni vaan jätän väliin.

Sijoitusmessuilla kuulemistani esityksistä ei kuitenkaan loppujen lopuksi jäänyt hirveästi käteen, mutta perussävy oli hyvin synkkä. Varsinkin heidän viesti Eurokriisistä oli se ettei siitä selvitä ilman rahanpainamista vaan se tulee sitten tapahtumaan jossain vaiheessa. Tämä taas sitten lisää mahdollisuutta siitä, että kriisistä tulee pahempi tämän rahan painamisen lähtiessä käsistä. Mielipide kurssien laskusta oli se, että pohjia ei vielä olla nähty vaan alaspäin mennään vielä selkeästi lisää. Tarkempia arvauksia ei tullut kuin yhdeltä jäseneltä joka uskoo kurssien puolittuvan ennen kriisin loppua. Itsekin olen tätä mieltä, mutta loppujen lopuksi kyse on ihan pelkästään arvauksista, sillä kukaan ei voi tietää tulevaisuutta, vaikka ”valistuneita” arvauksia voi aina antaa. Myöskin pitkästä ja kivisestä tiestä puhui yllättävän moni ja ajanjaksona puhuttiin 10 vuodesta jolloin on pakko tehdä rakenteellisia muutoksia suomalaiseen järjestelmään.

Muutamia sijoitusvinkkejä tuli anaalyytikoilta ja aion ne jakaa nyt teille: Nokia, Orion, Teliasonera, Huhtamäki, Kesko ja Vacon. Itse en kyllä näiden pelkkien vinkkien perusteella mihinkään sijoittaisi enkä jaksa niiden perusteluitakaan juuri sen enempää käydä läpi kuin suurin osa suosituksista ovat suosittajien mielestä vakaita osingonmaksajia vaikeinakin vuosina. Vaconin toimitusjohtajan katsauksenkin kävin kuulemassa ja siitä pari pointtia: markkinoiden läpinäkyvyys on täysin olematon ja tilausten määrä on selkeässä laskussa, taajuusmuuttajat ovat aika pitkälti teknisesti samanlaisia, joten kilpailuasema pitää hankkia jollakin muulla tavalla. Vaconin toimitusjohtaja avasi kilpailuasemaa sillä tavalla, että he panostavat eri sovelluksiin kuten uusiutuvaan energiaan ja lisäksi softapatentit ovat osa kilpailustrategiaa. Uutena huomattavasti kasvavana sovelluksena hän mainitsi vedenpuhdistamisessa käytettävät taajuusmuuttajat. Vacon on kyllä pitkällä aikavälillä ollut hyvinkin tuottava sijoitus, joten tähän yritykseen kannattaa mielestäni sijoittaa hinnan ollessa oikea.

Kaiken kaikkiaan sijoitusmessut olivat itselleni kuitenkin ihan miellyttävä kokemus ja varsinkin ilmaistapahtumana hintansa väärti. En tänäkään vuonna kokenut mitään suuria ahaa-elämyksiä, mutta en niitä kyllä odottanutkaan. Suosittelen kuitenkin niillä käyntiä mikäli välimatka ei ole kovin pitkä. Ja sitten näin nuorena miehenä jatketaan myös sijoitusvinkkien antamista ja kuten edellisinäkin vuosina niin kumi ja neste ovat nuoren miehen parhaimmat sijoitukset ja niitä suosittelen. En tosin enää keski-ikäisille, mutta sitä nuoremmille. Nesteenä en tarkoita kuitenkaan itse yritystä vaan juomia joita nauttiessa tulee hilpeälle tuulelle. Kuitenkin tämä sijoitus vaatii kohtuullisuutta, joten se ei sovi kuitenkaan kaikille nuorille miehille. Ja sitten tätä nestettä nauttiessa kannattaa nuoren miehen ottaa pari kumia matkaansa niin ei sitten seuraa noin parin vuosikymmenen mittaista laskua.. Tällästä tällä kertaa.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti