Meistä jokainen on oman elämänsä tarinankertoja. Tämän ovat todenneet sosiaalipsykologit Roger Schank ja Robert Abelson. Tarinoiden avulla me muodostamme oman tietämyksemme maailmasta ja roolimme ympäristössämme. Näiden tarinoiden avulla tallennamme muistiimme tärkeät asiamme. Myös lyhytkestoiseen muistiimme tarttuu asioita, jotka sitten häviävät suhteellisen nopeasti. Tästä hyvänä esimerkkinä voit esimerkiksi lukea kirjasta sivun ja yrittää pistää sen muistiin. Vaikka siitä sivusta jääkin jotain mieleen niin vain aniharvat ihmiset voivat muistaa sanasta sanaan siltä sivulta kovin montaa lausetta. Meille muille ei sitten jääkään mieleen muuta kuin jonkinlainen yleiskuva luetusta tekstistä. Myös lapsuusmuistoista suurin osa unohtuu ja jää mieleen vain hyvinkin hämäriä mielikuvia. Schankin ja Abelsonin mielestä ihmiset kertovat toisilleen tarinoita keskustellessaan. Yksi aloittaa ja toinen/toiset jatkavat siitä mihin ensimmäinen jäi kertomalla jostain toisesta jutusta saman aiheen ympärillä oman tarinansa. Myös pariskunnat muodostavat yhtenäisiä tarinoita jakamiensa muistojen ympärille ja tulkitsevat vastavuoroista välittämistään tuon kertomuksen avulla. Ajattelunsa tarinakeskeisyyden vuoksi ihmisen on myös vaikeaa hahmottaa sattumien vaikutusta elämäänsä, kun tämä sattumanvaraisuus ei sovi ihmisten kertomuksiin.
Jos joku sitten ihmettelee miten tämä koko alustus liittyy mitenkään edellisessä kirjoituksessa mainitsemaani taisteluun itseään vastaan niin ongelmaksi muodostuukin sitten asioiden todenmukaisuus ja syy-seuraus-suhteiden ymmärtäminen. Tämä kun ei ole mitenkään yksinkertainen asia ottaen huomioon sen, että ihmisillä on taipumus nähdä asiat siten miten he itse haluavat. Tämä myös selittää aika hyvin ihmisten erilaiset näkemykset samasta tapahtumasta. Tämä taipumus saattaa johtaa suurien virheiden tekemiseen. Toinen asia mikä häiritsee myös asioiden hahmottamista on se, että ihmiset monesti myös sekoittavat samankaltaiset tilanteet toisiinsa ja tekevät johtopäätöksensä asioista, vaikka tilanne onkin erilainen aikaisemmin tapahtuneeseen verrattuna. Myös muiden ihmisten kertomuksista jokainen yleensä ”valitsee” itselleen mieluisimmat osansa ja pistää ne muistiinsa. Esimerkiksi monet panikoituvat hyvinä äkkiä huomatessaan esimerkiksi jonkun talouden osa-alueen vaikutuksen itseensä ja siitä seuraa kerrannaisvaikutus, jossa myös tarinan kuuleva ihminen ottaa siitä kaikki pahimmat mielikuvansa ja välittää niitä eteenpäin.
Raha-asioista on vaikea ottaa kiinni noin henkilökohtaisesti kertoakseen todellisuudentajun hämärtymisestä muiden kohdalta ja itse katsoo itseään liian läheltä, mutta jos otetaan esimerkki tähän vaikka miesten naisasioista niin saadaan selkeä kuva siitä kuinka ihminen valehtelee itselleen. Itselläni on kaveri jota voidaan kutsua Pentiksi. Tämä kaveri on sitä mieltä, että hänen vetovoimansa tehoaa kaikkiin naisiin joista on kiinnostunut ja kaikki naiset jotka puhuvat hänelle ovat hänestä kiinnostuneita. Tästä johtuen tavoitteetkin ovat hänellä olleet aina taivaissa naisten suhteen. Itseluottamus on tietysti hyvästä, mutta itseään ei kannata pissata silmään koko elämäänsä. Mitä omiin naisasioihin tulee niin olen vielä sinkku ja itsellänikin on omat mielikuvani siitä miksi olen vielä yksin. Nämäkin ovat todennäköisesti vääriä, mutta on niin vaikea sitä itse nähdä. Omasta mielestäni olen ronkeli ja niin sanottu ikisinkku ja tämän lisäksi osaan omasta mielestäni ampua itseäni tosi hyvin jalkaan naisten suhteen. Olen mielestäni myös sen verran kusipäinen etten kovin helpolla halua tinkiä vapaudestani päättää itse elämästäni. Jotta tähänkin asiaan saataisiin joku selvyys niin ne lukijat jotka allekirjoittaneen tuntevat voisivat antaa oman mielipiteensä tästä asiasta??
Miten sitten mahdollisesti korjata omat vääristymät siitä miten asiansa näkee? Tärkein asia mielestäni on kuunnella vastakkaisia mielipiteitä siitä miten asiat ovat. Ihminen ei hyödy siitä tippaakaan, että kuuntelee samanlaisia mielipiteitä. Yes yes kommentit eivät oikeastaan vie minnekään vaan lähinnä vahvistavat mahdollisia virhekäsityksiä. Itselläni on hyvin pessimistinen näkemys tulevasta taloustilanteesta, joten olisi kiva kuulla vastakkaisia näkemyksiä talouden tilasta jotta saisi muodostettua mahdollisimman realistisen kuvan tästä kaikesta. Ihminen on vielä taipuvainen nimenomaan keskittymään niihin mielipiteisiin jotka ovat samoja kuin omansa. Tästä omana henkilökohtaisena esimerkkinä erään talouskeskeisen lehden keskustelupalstalta tulee selkeästi useammin klikattua niitä keskusteluita joiden otsikot huutavat samaa näkemystä kuin omani. Toinen asia mikä auttaa tosiasioiden tunnustamisessa on käyttää mm. matematiikkaa todistaessaan itselleen missä mennään. Seuraavassa kirjoituksessa julkaisen suunnitelmani siitä missä vauhdissa kerään itselleni eläkepesämunan. Tämä tapahtuu käyttämällä taulukkolaskentaa ja aion julkaista Euromääräisen tavoitteeni seuraavalle kolmellekymmenelle vuodelle. Tämän julkaistessani on sitten helppo seurata missä menen enkä pysty valehtelemaan itselleni omaa tilannettani.
Tässä tämä kirjoitukseni. Kommentteja otan mielenkiinnolla vastaan. Varsinkin vastakkaiset mielipiteet ovat erityisen tervetulleita.
- TT
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti