keskiviikko 28. toukokuuta 2014

En tiedä

Muun muassa tämän blogin kirjoittajan ja monien muidenkin ihmisten sanavarastoon harvoin kuuluu sanat ”En tiedä”. Jostain syystä oman tietämättömyytensä paljastaminen ei vain sovi ihmisluonnolle. Todennäköisesti kyseessä on jokin satojatuhansia vuosia vanha evoluutioon liittyvä tapa korostaa omaa hyödyllisyyttään sille ryhmälle missä on elänyt tai jotain tappionpelkoon liittyvää tarvetta olla tunnustamatta omaa tappiotaan. Syy tälle asialle ei ole ehkä kaikkein tärkein, mutta väärä suhtautuminen näihin kahteen sanaan voi merkitä suuren paskakasan tippumista niskaan jossakin vaiheessa elämää.

Tässä vaiheessa on jokaisen lukijan viimeistään muistettava se tosiasia, että minä olen vain eräänlainen hyvin köyhän miehen filosofi joka voi olla ja on todennäköisesti tässäkin asiassa pahasti väärässä. Toisaalta se mitä olen ehkä parhaiten oppinut jatkuvassa tiedonjanossani on se, että tieto lisää tuskaa ja mitä enemmän tiedät sitä paremmin huomaat ettet tiedä juuri mitään. Tämä viimeinen asia on jo sen luokan ongelma ettei siitä ole mitään ulospääsyä, koska olen yksinkertaisesti eksynyt jo liian pitkälle tähän pohjattomaan kaivoon. On myös vielä muistettava, että suurin osa informaatiosta jota me keräämme on turhaa. Melkein viisaampaa olisi hakata päätä vähän aikaa, koska siihen sattuisi silloin vähemmän.

Joku voi varmasti ihmetellä miksi minulla on aina jonkinlainen tarve haukkua itseäni, mutta siihen on oikeastaan kaksi syytä.

  1. Itsensä haukkuminen on suurin tapa ilmaistaa itserakkauttaan
  2. Se on myös tapa pitää itserakkaus ja ylisuuri itseluottamus paremmin aisoissa.

Se mitä minä erityisesti haluan tällä kirjoituksella sanoa on se, että harvoin kukaan ihminen myöntää omaa tietämättömyyttään. Varsinkin kun on kyse asiasta, jossa ihmisen pitäisi olla asiantuntija. Jos esimerkiksi lukee sijoitusblogeja tai muita omaan taloudenpitoon liittyviä blogeja niin niissä erittäin harvoin kukaan myöntää oman tietämättömyytensä. Maailma on paljon monimutkaisempi kuin mitä kukaan niin sanottu oman alansa asiantuntija tajuaa. Vaikka tajuaisi kyseessä olevan monimutkaisen asian niin silti kaikkeen tuntuu aina löytyvän selitys. Tästä erittäin hyvä esimerkki on puhuvat päät jotka selittävät mistä päivittäiset liikkeet osakemarkkinoilla johtuivat:

  • ”Öljyn hinta nousi tänään lähi-idän tilanteen jatkuvan epävarmuuden vuoksi”
  • ”Markkinat saivat vauhtia tänään odotettua paremmista talousluvuista”
  • ”Nokian osake laski Ericssonin ja Alcatel-Lucentin fuusiohuhujen takia”
  • ”jne, jne”

Tosiasiassa kukaan ei oikeastaan tiedä miksi markkinat liikkuvat siihen suuntaan mihin ne ovat menossa varsinkaan yksittäisinä päivinä. Kaikkeen on vain pakko keksiä selitys, jotta ei paljastaisi omaa tietämättömyyttään. Tosiasiassa ihmisten käyttäytymistä on lähes mahdoton ennustaa ja osake- ja hyödykemarkkinat menevät minne menevät ihan ilman hyviä syitäkin. Minun on pakko tunnustaa heti tässä ja nyt etten tiedä mihin suuntaan mikäkin osake milloinkin liikkuu puhumattakaan syistä. Minusta markkinat ovat selkeästi yliarvostettuja, mutta ei minulla ole siitä mitään varmaa tietoa. Omat laskelmani yritysten arvoista ovat pienemmät kuin niiden markkinahinnat. En voi olla varma olenko oikeassa, mutta silti teen päätökseni tämän arvion pohjalta. Ainut tapa on tehdä päätöksensä siten, että todennäköisyydet ovat sinun puolellasi. En edes voi olla varma ovatko laskelmani läheskään oikeat, mutta silti menen niiden mukaan. Parempaakaan vaihtoehtoa ei ole minulle tarjolla. Älä missään nimessä tee päätöksiäsi joidenkin toisten ihmisten oletusten avulla varsinkaan kun on kyse tulevaisuuden ennustamisesta tai syistä johonkin täysin sattumanvaraiseen asiaan kuten osakemarkkinoihin.
Ihmisillä on sisäinen tarve saada asioille aina joku järkevä selitys, vaikka sellaista ei monissa tapauksissa ole. Tämän takia me sitten kuuntelemme niitä joilta löytyy järkevä selitys johonkin meitä vaivaavaan asiaan. Me emme voi monista asioista tietää mitkä niistä monista selityksistä ovat oikeita. On tietysti selvää, että jotkin asiat ovat tosia kuten 1+1=2 matemaattisesti tai se, että sataessa vettä kastumme mikäli emme suojaa itseämme. Nykyhetkikin on sellainen, että monet ihmiset näkevät saman asian eri tavalla katsomalla sitä eri näkökulmista. Kukaan ei ole aina oikeassa edes niissä asioissa jotka vaikuttavat itsestään selviltä, koska aivomme monesti vääristävät ne meille itsellemme uskottaviksi.

Meidän ei tarvitse olla läheskään aina oikeassa eikä meidän tarvitse ymmärtää kaikkea. Vähempikin tieto monesti riittää ja lisätieto ei aina auta meitä. On paljon parempi idea jättää selitykset löytämättä ja todeta, että ei tiedä mistä on kyse. Monesti pelkkä seurauksien ymmärtäminen riittää esimerkiksi pörssikurssien liikeiden syitä ei tarvitse tietää kuin paljon pidemmillä aikaväleillä ja niihin on yleensä syynä tuloksentekokyky. Joskus muutokset kursseissa tapahtuvat yhdessä hetkessä ja joskus asiat menevät helposti monta vuotta väärään suuntaan. Tällöin on vain syytä hyväksyä oma tietämättömyytensä ja odottaa tai toimia heti. Monesti teemme vääriä päätöksiä, mutta sille emme voi mitään. On tärkeämpää pitää todennäköisyydet omalla puolellaan niin siten saa tuloksia aikaan. Jokaisen päätöksen riskit on syytä olla pienemmät kuin mahdolliset hyödyt.

Tästä asiasta voisi jaaritella vaikka kuinka pitkään, mutta todetaan nyt vain etten tiedä kaikkea tästäkään aiheesta, joten on turha johtaa teitä tätä enempää harhaan :)

Hyvää viikonjatkoa!

1 kommentti:

  1. Olen mietiskellyt samoja juttuja ja oli kirjoituksesi johdosta nyt pakko käsitellä aihepiiriä omassa blogissani.

    http://rahallavapaaksi.blogspot.fi/2014/05/tietaako-vai-eiko-tietaa.html

    VastaaPoista