maanantai 31. lokakuuta 2011

Pankikien perskeleet ja näiden rahastot

Pankit nuo yhteiskunnan syöpäläiset. Niitä ilman ei voi elää, mutta niitä kannattaa erityisesti varoa. Nämä rahojesi pahimmat viholliset kyllä käyttävät kaikki keinonsa saadakseen oman osansa vaivoin ansaituista rahoistasi. Kyseessä on kuitenkin huomattavasti pienempi osa kuin poliitikot ja muut koneiston jäsenet tapaavat viedä. Kuitenkin pahimmassa tapauksessa menetät koko omaisuutesi pankeille, mutta tämä on kyllä nykypäivänä aika pitkälti täysin oman tyhmyytesi ansiota. Pankeilla on tietysti monia eri tapoja ottaa omansa rahoistasi tai tienata näiden avulla lisää. Kuitenkin täytyy muistaa, että varsinkin lainan ottaminen kannattaa kyllä harkita erittäin tarkkaan, sillä mikäli sen takaisin maksaminen jostain syystä menee päin sitä itseään niin pankit kyllä ottavat osansa sitten, vaikka väkisin. Nykyisen länsimaisen rahoitusjärjestelmän mädännäisyys näkyy hyvin yleltä juuri tulleessa dokumentissa inside job. Tämä ohjelma löytyy varmasti jotain kautta netistä, joten katsokaa ihmeessä.

Täytyy kyllä tunnustaa, että itse olen aika lähellä paskinta mahdollista asiakasta mitä pankkeihin tulee. En edes harkitse asuntolainaa, en harkitse sijoittamista pankkien rahastoihin. Luottokorttia käytän muutaman kerran vuodessa enkä omaa kovin suurta summaa pankin tileillä, vaikka tällä hetkellä niillä onkin yllättävän paljon rahaa. Tällä hetkellä kuukausikuluni on kolmisen Euroa mikä on aika kohtuullinen summa mielestäni. Myöskin pankkeja kannattaa kilpailuttaa, jotta kulut pysyisivät pieninä eikä kannata uskoa kaikkea mitä pankkivirkailijoiden suusta tulee. Legendaarisin tilanne mitä tulee mieleen oli eräs telkkariohjelma, jossa haastateltiin pankkivirkailijaa kun eräät hankkivat ”korkokaton” asuntolainalleen niin virkailijalta tuli itselleni varsin hauska kommentti ”asiakkaat tekivät erittäin hyvän diilin” Muhahaa.. Pankit ovat ainakin itselleni lähinnä vastapeluri mitä tulee heidän osakerahastoihin ja ajattelin tässä kirjoituksessani hieman kertoa miksi pankkien osakerahastot ovat kalliita saavutettuihin etuihin nähden.

Pankkien rahastojen hyvinä puolina on ensin mainittava se, että niihin sijoittaminen ei vaadi kovin suuria rahasummia, jotta kulut eivät nousisi hyvin suureksi rahaeräksi. Käytännössä muutamalla kymmenellä Eurolla kuukaudessa voi osallistua sijoittamiseen tällä tavalla. Kuitenkin on muistettava, että osakesijoittaminenkaan ei vaadi mitään järjettömän suuria rahasummia kerrallaan vaan 1500 Eurolla saa jo kulut huomattavasti alemmiksi kuin pankkien osakerahastoihin sijoittaminen. Toinen hyvä puoli pankkien rahastoihin sijoittamisessa on vaivattomuus, sillä näihin säästäminen ei juurikaan vaadi perehtymistä itse asiaan vaan ”ammattilaiset” hoitavat asiat puolestasi. Valitettavasti kuitenkin nämä rahastojenhoitajat yleensä vaihtuvat vuosien varrella, joten historiallisia tuottojakaan seuraamalla ei voi olla yhtään varma siitä, että sijoitushetken historialliset tuotot pitäisivät enää paikkaansa uuden rahastonhoitajan ottaessa ohjat ja täten sijoitushetkellä hyvin menestynyt rahasto ei välttämättä ole sitä enää vuosien päästä.

Huonoina puolina on pakko mainita kulut joita rahastosijoittamiseen kuuluu eli keskimäärin selkeästi enemmän kuin kohtuullisilla rahamäärillä sijoitettuna suoraan osakkeisiin. Riippuen rahastoista kulut vaihtelevat aika huomattavastikin: Rahastopalkkiot voidaan käytännössä jakaa kolmeen osaan eli merkintäpalkkioon, lunastuspalkkioon ja ylläpito- ja kaupankäyntikuluihin. Mitä nyt nopeasti vilkaisin suomalaisia Suomeen sijoittavia rahastoja niin merkintäkulut olivat noin prosentin luokkaa ja ylläpito- ja kaupankäyntikulut olivat puolta prosenttia vuodessa. Rahastoilla on kuitenkin omat lait ja rajoitukset mitä tulee sijoitettaviin varoihin. Esimerkiksi 10 prosenttia taitaa olla maaginen raja mitä tulee yhteen kohteeseen. Toisin sanoen yli 10 prosenttia pääomasta ei ole mahdollista sijoittaa yhteen yritykseen mitä tulee osakerahastoihin. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jokainen osakerahasto sijoittaa yli kymmeneen eri osakkeeseen mikä taas johtaa siihen, että käytännössä Suomen pörssiin sijoittavat osakerahastot eivät siis pysty paljoakaan erottumaan mitä tulee normaaleihin pörssi-indekseihin. Elikkä käytännössä rahastojen kulut vaikuttavat jo siihen tapaan, että on paljon järkevämpää sijoittaa rahansa indeksirahastoihin joissa on pienemmät kulut.

Seuraavassa pienessä yhteenvedossa esitän kulujen vaikutuksen, kun vertaillaan Suomeen sijoittavaa osakerahastoa, indeksirahastoa ja suoria sijoituksia. Laskut ovat tietysti vain suuntaa antavia, koska osakerahastojen vuosituottojen käyttäminen on käytännössä mahdotonta suurien erojen vuoksi niin seuraavassa käytän seuraavia kuluja 1000 Euron sijoituksessa, kun pidämme normaalina realisena sijoitustuottona 7%:ia vuodessa.

osakerahasto: merkintäkulut 1% hallintokulut 0.5% Indeksirahasto: merkintäkulut 0.1% hallintokulut 0.45% (Seligson rahastoyhtiö). Suorat sijoitukset: merkintäkulut 0.5% hallintokulut 0%.

Sijoitusaika Suomi-rahastot Osake-sijoitukset Indeksirahasto
10V 1858,36 1957,32 1884,08
20V 3488,40 3850,34 3553,32
30V 6548,22 7574,19 6701,46
40V 12291,91 14899,58 12638,74


Kuten näemme niin suorat osake-sijoitukset tuottavat eniten vuosien varrella, kun oletamme tuottojen olevan keskimääräisiä. Tämä ei tietystikään täysin pidä paikkaansa, mutta tietääkseni aika harvat sijoitusrahastot pystyvät vuosikymmenien aikana keskimääräistä tuottoa parempiin tuloksiin ennen kuluja. Jos jollakin on parempaa tietoa tästä niin saa ja pitää korjata nämä oletukseni.

Yksi huono puoli mikä tulee myös sijotusrahastoihin on niiden koko eli suorissa sijoituksissa on paljon paremmat mahdollisuudet hallita omia sijoituksiaan eli siis käytännössä hävitä rahansa tai tienata keskimääräistä enemmän riippuen tietysti kuinka sijoituksille käy vuosien varrella. Itse hoitamalla asiansa on mahdollisuus olla paremmin poissa markkinoilta kun tilanne näyttää huonolta mitä tulee rahastoihin, sillä näiden käteisosuus sijoitettavista varoista on yleensä lähellä 100 prosenttia.

Loppuyhteenvetona haluaisin todeta, että on parempi sijoittaa itse kuin laittaa rahansa osakerahastoihin, mutta mikäli ei itse tunne ehtivän tai jaksavan panostaa omiin sijoituksiin niin kannattaa laittaa rahansa siinä tapauksessa indeksirahastoihin joissa on pienemmät kulut kuin osakerahastoihin. Pidemmällä tähtäimellä tämää tulee pitämään paikkaansa hyvinkin suurella todennäköisyydellä, vaikka lyhyellä aikavälillä tuottojen vaihtelut voivatkin olla hyvin suuria.

Tässä tämä kai tällä kertaa. Kaikki palaute on suotavaa!!

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti