perjantai 2. syyskuuta 2011

Elokuu 2011 +525€ Yhteensä +2625€

Viisisataa Euroa ylijäämää elokuussa on ihan hyvä määrä ottaen huomioon sen ettei ”töitä” oikeastaan ollut niin hirveän paljon mahdollista tehdä enemmän. Itse näkisin keskimääräisen taloustilanteen olevan tällä hetkellä sellainen, että ihmiset ovat hyin varovaisia rahankäytössään ja vapaaehtoisten menojen määrää yritetään pitää pienenä. Tämä trendi on selkeästi näkyvissä verrattuna viime vuoteen ja tulee todennäköisesti jatkumaan myös ainakin syksyn ajan. Tulojeni määrää ei ole mitenkään mahdoton lisätä syksyllä, vaikka se vaatiikin sitten lisää ajankäyttöä ja vähemmän vapaa-aikaa. Syyskuussa näkisin tulojeni pysyvän aika lailla samoina kuin elokuussa, vaikka viime vuonna näinä kuukausina oli selkeät tuloerot.

Menojen osalta elokuu oli hyvinkin hallussa eikä budjettini ylittynyt millään osa-alueella. Tässä ei tosin ole mitään yllättävää, sillä näin oli tarkoituskin. Huvibudjettini oli minimaalinen ja sitä hyödynsin vain yhtenä viikonloppuna, joten sain tätä hyvin kiinni ottaen huomioon kuluttaneeni selkeästi liikaa ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Uskoisin saavani tämän jopa aika tasan tarkkaan nollille loppuvuonna ellen sitten sorru kuluttamaan sitä joihinkin hölmöyksiin heikkoina hetkinäni. Tällä hetkellä tämä näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä ottaen huomioon, että tarkoitukseni olisi pitää vapaata seuraavan kerran pidempään vasta jouluna, mutta mieli voi tietysti aina muuttua.

Mitä tulee sitten elämästä nauttimiseen elokuussa niin vietin aivan loistavan viikonlopun Hellsingin edustalla olevassa saaressa heti kuun alussa. Viikonloppu kesti perjantai-illasta sunnuntaille ja viihdyin erinomaisesti eikä rahaakaan mennyt kuin 60 Euroa ja siihen kuului mökin vuokra. Olimme sen verran isossa porukassa ettei tarvinnut yöpymisestään paljoa maksaa. Grillattiin, rentouduttiin, saunottiin ja juotiin hyvin ja oli helevetin kivaa. Itselläni parhaat hetket oli laiturilla maatessa auringonpaisteessa kuunnelleen laituriin lyöviä aaltoja silmät kiinni ja aivot täysin turhista ajatuksista tyhjentäen. Nautin kyllä kyseisistä asioista myös muiden seurassa, mutta joskus vain tarvitsen laatuaikaa pelkästään itseni kanssa. Tätä saarireissuahan voi jo melkein kutsua perinteeksi, sillä allekirjoittaneelle tämä oli jo toinen peräkkäinen ja monille muille paikalla olleille jo ainakin neljäs tai viides peräkkäinen. Näitä viikonloppuja on kiva viettää varsinkin kesällä, sillä Suomi on kauneimmillaan ihmisten ollessa iloisia. Ens vuonna toivottavasti sitten uudestaan taas saareen. Myös syyskuulle on tulossa yksi samantyyppinen reissu veden äärelle, mutta tällä kertaa mennään sisävesistöön hieman eri porukalla. Tätä reissua onkin jo ehditty odotella pidemmän aikaa ja siihen on vielä pari viikkoa ja näillä näkymin se on allekirjoittaneelle vain vuorokauden setti, mutta mikäli asiat saa järjestettyä hyvin mallileen saattaa siitä tulla parin päivän irtautuminen.

Mitä sijoituksiini tulee niin missasin elokuussa hyvän ostotilaisuuden parin eri firman osakkeisiin, mutta toisaalta sijoitussuunnitelmaani kuuluu osakkeiden osto vasta vuoden lopulla. Tällä hetkellä en omista mielestäni riittävästi käteistä saadakseni tehtyä sijoitukset riittävän pienillä kuluilla, joten tyydyn odottamaan parempia tilaisuuksia tällä hetkellä. Yksi syy vuoden loppupuoleen on myös tulevilla veronpalautuksillani, jotka ovat sen verran suuret, että voin pienentää suhteellisia kulujani sijoittaessa rahojani. Tässä äkkisyöksyssä tuli muuten taas nähtyä tarve ”sotakassalle” jota voisi käyttää laajamittaisen paniikin iskiessä kuten elokuun alussa. Jotkin osakkeet nimittäin laskivat sen verran nopeasti, että seuraavaan tilaisuuteen ostaa niitä voi kulua helposti puolikin vuotta. Tällä hetkellä näkisin markkinoiden vetäneen mietintämyssyn päähänsä ja pohtivan missä mennään. Itse uskon vielä tällä hetkellä selkeään yliarvostukseen, sillä kovin huonoa tulevaisuutta ei ole vielä diskontattu kursseihin, vaikka näimmekin suhteellisen jyrkän pudotuksen elokuun alussa ja tämän seurauksena osakkeiden arvot laskivatkin hieman realistisemmiksi. Itse uskon osakkeiden laskevan vielä ainakin 30 prosenttia nykyisestä, mutta yhtä hyvin saatan olla väärässäkin, joten ”tankkauksen” aika tulee vielä. Toisaalta täytyy myös muistaa inflaation syövän pankkitilillä olevan rahan arvoa hitaasti, mutta varmasti joten niitä ei siellä kannata ikuisuuksiin pitää.

Henkilökohtaisesti aion käyttää rahojani taas mahdollisimman viisaasti ja käyttää hyväkseni saksalaisen latokaupan tarjouksia sekä hieman halvempia normaalihintoja. Syyskuulle ei ole luvassa mitään isompia ostoksia, joten rahankäyttö taitaa olla aika pitkälti samalla tasolla kuin elokuussakin. Tietysti sisävesiviikonloppu kuluttaa enemmän varoja kuin elokuun saarireissu, mutta näissäkään erot eivät ole kovin suuria. Odotettavissa siis tasaista elämää pienillä ylä- ja alamäillä maustettuna. Tällä hetkellä asiani ovat omasta mielestäni hyvin, joten elämä saakin jatkua samaan malliin. :)

- TT

2 kommenttia:

  1. Otetaanpa koppi tuosta kulupuolesta osakeostoissa. Kulujen minimointihan on säästämisessä pelkästään järkevää ja monessa paikassa on tullut vastaan sellainen peukalosääntö, että kulut saisivat olla korkeintaan 1% osakemällin ostohinnasta. Jos itse pitäisin tästä kiinni, niin en olisi vielä ostanut ensimmäistäkään osaketta. Koska tähtäimeni on melko pitkällä (mahdollisesti eläkekassa) ja tarkoitus ei ole käydä kauppaa kovin aktiivisesti, olen joustanut tästä yhden prosentin säännöstä. Oma periaatteeni on, että kaupankäyntikulut pitäisi saada kuitattua seuraavan vuoden osingoilla. Tulevia osinkojahan ei etukäteen voi tietää, mutta oletan ostokohteena olevan yhtiön maksavan saman verran kuin edellisenä vuonna.

    Tämä jousto kaupankäyntikuluissa ei toisaalta ole kauhean järkevää, mutta toisaalta kun pelataan pienillä summilla, ei yksinkertaisesti ole mahdollista päästä tuohon prosenttiin.

    -Nikinho

    VastaaPoista
  2. Yksi prosentti tarkoittaa Suomessa noin tuhannen Euron kertasijoitusta. Kun kyse on hyvin pienistä summista niin en näe järkevänä tai mielekkäänä sijoittaa kovin moneen yritykseen jo ihan pelkästään noiden kulujen takia. Tämän takia en usko tekeväni kovin montaa kauppaa vuodessa enkä harkitsevani kovin montaa eri sijoituskohdetta ennen kassan huomattavaa kasvua muutamista tuhansista kymmeniin. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa kahta tai kolmea yritystä seuraavien vuosien aikana.

    VastaaPoista