keskiviikko 28. toukokuuta 2014

En tiedä

Muun muassa tämän blogin kirjoittajan ja monien muidenkin ihmisten sanavarastoon harvoin kuuluu sanat ”En tiedä”. Jostain syystä oman tietämättömyytensä paljastaminen ei vain sovi ihmisluonnolle. Todennäköisesti kyseessä on jokin satojatuhansia vuosia vanha evoluutioon liittyvä tapa korostaa omaa hyödyllisyyttään sille ryhmälle missä on elänyt tai jotain tappionpelkoon liittyvää tarvetta olla tunnustamatta omaa tappiotaan. Syy tälle asialle ei ole ehkä kaikkein tärkein, mutta väärä suhtautuminen näihin kahteen sanaan voi merkitä suuren paskakasan tippumista niskaan jossakin vaiheessa elämää.

Tässä vaiheessa on jokaisen lukijan viimeistään muistettava se tosiasia, että minä olen vain eräänlainen hyvin köyhän miehen filosofi joka voi olla ja on todennäköisesti tässäkin asiassa pahasti väärässä. Toisaalta se mitä olen ehkä parhaiten oppinut jatkuvassa tiedonjanossani on se, että tieto lisää tuskaa ja mitä enemmän tiedät sitä paremmin huomaat ettet tiedä juuri mitään. Tämä viimeinen asia on jo sen luokan ongelma ettei siitä ole mitään ulospääsyä, koska olen yksinkertaisesti eksynyt jo liian pitkälle tähän pohjattomaan kaivoon. On myös vielä muistettava, että suurin osa informaatiosta jota me keräämme on turhaa. Melkein viisaampaa olisi hakata päätä vähän aikaa, koska siihen sattuisi silloin vähemmän.

Joku voi varmasti ihmetellä miksi minulla on aina jonkinlainen tarve haukkua itseäni, mutta siihen on oikeastaan kaksi syytä.

  1. Itsensä haukkuminen on suurin tapa ilmaistaa itserakkauttaan
  2. Se on myös tapa pitää itserakkaus ja ylisuuri itseluottamus paremmin aisoissa.

Se mitä minä erityisesti haluan tällä kirjoituksella sanoa on se, että harvoin kukaan ihminen myöntää omaa tietämättömyyttään. Varsinkin kun on kyse asiasta, jossa ihmisen pitäisi olla asiantuntija. Jos esimerkiksi lukee sijoitusblogeja tai muita omaan taloudenpitoon liittyviä blogeja niin niissä erittäin harvoin kukaan myöntää oman tietämättömyytensä. Maailma on paljon monimutkaisempi kuin mitä kukaan niin sanottu oman alansa asiantuntija tajuaa. Vaikka tajuaisi kyseessä olevan monimutkaisen asian niin silti kaikkeen tuntuu aina löytyvän selitys. Tästä erittäin hyvä esimerkki on puhuvat päät jotka selittävät mistä päivittäiset liikkeet osakemarkkinoilla johtuivat:

  • ”Öljyn hinta nousi tänään lähi-idän tilanteen jatkuvan epävarmuuden vuoksi”
  • ”Markkinat saivat vauhtia tänään odotettua paremmista talousluvuista”
  • ”Nokian osake laski Ericssonin ja Alcatel-Lucentin fuusiohuhujen takia”
  • ”jne, jne”

Tosiasiassa kukaan ei oikeastaan tiedä miksi markkinat liikkuvat siihen suuntaan mihin ne ovat menossa varsinkaan yksittäisinä päivinä. Kaikkeen on vain pakko keksiä selitys, jotta ei paljastaisi omaa tietämättömyyttään. Tosiasiassa ihmisten käyttäytymistä on lähes mahdoton ennustaa ja osake- ja hyödykemarkkinat menevät minne menevät ihan ilman hyviä syitäkin. Minun on pakko tunnustaa heti tässä ja nyt etten tiedä mihin suuntaan mikäkin osake milloinkin liikkuu puhumattakaan syistä. Minusta markkinat ovat selkeästi yliarvostettuja, mutta ei minulla ole siitä mitään varmaa tietoa. Omat laskelmani yritysten arvoista ovat pienemmät kuin niiden markkinahinnat. En voi olla varma olenko oikeassa, mutta silti teen päätökseni tämän arvion pohjalta. Ainut tapa on tehdä päätöksensä siten, että todennäköisyydet ovat sinun puolellasi. En edes voi olla varma ovatko laskelmani läheskään oikeat, mutta silti menen niiden mukaan. Parempaakaan vaihtoehtoa ei ole minulle tarjolla. Älä missään nimessä tee päätöksiäsi joidenkin toisten ihmisten oletusten avulla varsinkaan kun on kyse tulevaisuuden ennustamisesta tai syistä johonkin täysin sattumanvaraiseen asiaan kuten osakemarkkinoihin.
Ihmisillä on sisäinen tarve saada asioille aina joku järkevä selitys, vaikka sellaista ei monissa tapauksissa ole. Tämän takia me sitten kuuntelemme niitä joilta löytyy järkevä selitys johonkin meitä vaivaavaan asiaan. Me emme voi monista asioista tietää mitkä niistä monista selityksistä ovat oikeita. On tietysti selvää, että jotkin asiat ovat tosia kuten 1+1=2 matemaattisesti tai se, että sataessa vettä kastumme mikäli emme suojaa itseämme. Nykyhetkikin on sellainen, että monet ihmiset näkevät saman asian eri tavalla katsomalla sitä eri näkökulmista. Kukaan ei ole aina oikeassa edes niissä asioissa jotka vaikuttavat itsestään selviltä, koska aivomme monesti vääristävät ne meille itsellemme uskottaviksi.

Meidän ei tarvitse olla läheskään aina oikeassa eikä meidän tarvitse ymmärtää kaikkea. Vähempikin tieto monesti riittää ja lisätieto ei aina auta meitä. On paljon parempi idea jättää selitykset löytämättä ja todeta, että ei tiedä mistä on kyse. Monesti pelkkä seurauksien ymmärtäminen riittää esimerkiksi pörssikurssien liikeiden syitä ei tarvitse tietää kuin paljon pidemmillä aikaväleillä ja niihin on yleensä syynä tuloksentekokyky. Joskus muutokset kursseissa tapahtuvat yhdessä hetkessä ja joskus asiat menevät helposti monta vuotta väärään suuntaan. Tällöin on vain syytä hyväksyä oma tietämättömyytensä ja odottaa tai toimia heti. Monesti teemme vääriä päätöksiä, mutta sille emme voi mitään. On tärkeämpää pitää todennäköisyydet omalla puolellaan niin siten saa tuloksia aikaan. Jokaisen päätöksen riskit on syytä olla pienemmät kuin mahdolliset hyödyt.

Tästä asiasta voisi jaaritella vaikka kuinka pitkään, mutta todetaan nyt vain etten tiedä kaikkea tästäkään aiheesta, joten on turha johtaa teitä tätä enempää harhaan :)

Hyvää viikonjatkoa!

maanantai 26. toukokuuta 2014

13. Askel Siirrä laskujesi eräpäivät muutaman päivän päähän palkanmaksupäivästäsi.



 Moi.

Alta löytyvät linkit edellisiin askeliin, joten käy ne ensin läpi mikäli et ole niitä tehnyt.
 
1.Askel
5.Askel
6. Askel
7. Askel
8. Askel
9. Askel
10 Askel
11 Askel
12. Askel



Ja sitten itse asiaan eli, kun olet ensin saanut automatisoitua säästämisesi palkkapäiviisi niin voit siirtyä seuraavaksi tärkeimpään asiaan eli laskujen maksamiseen. Pyri siirtämään kaikki kiinteät kulusi muutama pankkipäivä myöhemmäksi kuin säästämisesi. Suositttelen 3-5 päivää myöhemmäksi. Tämä siitä syystä, että saat laskusi hoidetuksi ajoissa ja voit loppukuukauden sitten olla miettimättä asiaa. Myös unohdukset tulevat vähäisemmiksi. Ikävä vaihe tässä asiassa on se, että sinä joudut hoitamaan tämän asian yritysten asiakaspalveluiden kanssa ja ne eivät tunnetusti toimi kovin hyvin. Mikäli et pysty asiaa hoitamaan verkossa niin silloin sinun täytyy soitella niihin. Sinä myös saatat joutua perustelemaan miksi haluat järjestää asiat tähän malliin ja silloin sinun täytyy todeta asiakaspalvelijalle, että yritys saa tällä tavalla varmasti omat rahansa ajallaan ja tämä helpottaa myös niiden elämää.

Perimmäinen tarkoitus tälle operaatiolle on se, että sinä saat huilata loppukuukauden raha-asioiden hoidossa ja voit rauhassa olla miettimättä budjetointia tai sitä voiko sen aamukahvin ostaa aamulla matkalla töihin. Tarkoitus on vapauttaa sinut miettimään tärkeämpiä asioita mitä ne sitten sinun tapauksessa ikinä ovatkaan. Ihmisellä on tietty määrä tahdonvoimaa käytettävissä ja sitä saa vapautettua tätä kautta muuhun toimintaan. Jos sinusta tuntuu siltä, että sinulla ei tämän operaation jälkeen rahat riitä mihinkään niin silloin sinulla on yksinkertaisesti liikaa kiinteitä kuluja ja sinun täytyy alkaa vähentämään niitä. Mikäli olet käynyt aikaisemmat askeleet läpi olet myös törmännyt jo kiinteisiin kuluihisi ja niiden määrään. Mikäli et ole niin tehnyt niin palaa seitsemänteen askeleeseen ja aloita sieltä. Linkki löytyy tämän kirjoituksen alusta.

tiistai 20. toukokuuta 2014

12. Askel automatisoi säästämisesi ja pidä ensin huolta omista rahoistasi.


Moi taas. Elikkä tänään on vuorossa 12. Askel matkalla parempaan henkilökohtaiseen talouteen. Kuten aina ennenkin niin alta löytyvät linkit edellisiin askeliin.


1.Askel
5.Askel
6. Askel
7. Askel
8. Askel
9. Askel
10 Askel
11 Askel


Tällä kertaa askeleena on säästämisen automatisoiminen. Sinä olet aina itse vastuussa omista rahoistasi. Sinun pitää siis pitää huoli siitä, että ensimmäisenä palkkapäiväsi koittaessa siirrät rahasi omalle säästötilillesi tai mikäli mahdollisesti säästä indeksirahastoon niin sillon palkkapäivänäsi rahasi suuntautuvat sinne. Jos sinulla on kaksi palkkapäivää niin automatisoi molempiin sama summa. Koska olemme nyt loppukuussa ja vaikka palkkapäiväsi on todennäköisesti vasta aikaisintaan toukokuun viimeisenä niin voit silti suorittaa automatisoinnin jo heti tänään. Lähes kaikilla meistä on nykyään verkkopankki käytössään ja siellä sinulla on myös siinä tapauksessa mahdollisuus laskunmaksuun. Menet siis sinne ja laitat maksuusi päivämääräksi palkkapäiväsi tai päivän jolloin rahat ovat tililläsi. Nämä ovat yleensä kaksi samaa asiaa, mutta eivät aina. Teet tämän operaation myös siten, että siitä maksusta tulee jatkuva. Ainakin Danske Bankin verkkopankissa tämä vaatii yhden klikkauksen laskun tietoja merkatessa. Muista verkkopankeista en tiedä.

Koska tämä on mitä ilmeisimmin ensimmäinen kerta, kun suoritat tämän operaation niin rahasumma ei ole tärkeä. Vaikka se olisi vain yksi Euro niin sekin on hyvä askel otettavaksi. Pääasia tässä operaatiossa on se, että sinä näet joka kuukausi kuinka se rahamäärä siirtyy käyttötililtäsi pois sinua itseäsi varten muualle. Jos sinulla on kaksi eri palkkapäivää niin laita puolet summasta molempiin mikäli molempina päivinä tulee sama summa tilille. Voit itse käyttää harkintaa siitä mikä sinulle parhaiten sopii. Ainakin yksi rahasiirto itselle tulee tehdä joka kuussa. Pidä homma mahdollisimman yksinkertaisena niin onnistut siinä paremmin.

Onnistumisen iloa!

-TT

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

TT:n lista Q1 2014

TT:n lista Q114 on valmis kaikkien seuraamieni yritysten tulosten tultua tällä viikolla julkaistuksi. Olen käynyt niiden numerot läpi ja tällä perusteella olen sitten saanut seuraavan listan aikaiseksi. Tämä lista ei sisällä sijoitussuosituksia eikä minkäänlaista laadullista analyysia vaan perustuu ainoastaan yritysten ilmoittamiin eri tunnuslukuihin ja tulostietoihin viimeisen viiden vuoden ajalta.

Listan tulkitsemiseen on hyvin yksinkertaiset ohjeet. Mitä enemmän pisteitä sitä parempi todennäköisyys on hyviin tuottoihin pitkällä tähtäimellä. Suluista löytyvät luvut edellisestä listasta. Pahoittelen sitä, että hintatiedot ovat pari päivää myöhässä, mutta valitettavasti en ole päässyt netin ääreen aiemmin ja keskiviikkona keräämäni hintatiedot ovat siksi käytössä.

14.05.14 28.02.14

NesteOil 15.22€ (15.51€) 1.45 (1.15)
UPM 12.77€ (13.16) 1.25 (0.95)
PKC Group 22.20€ (23.69€) 1.25 (0.60)
Nokian Renkaat 29.61€ (32.50€) 1.20 (0.90)
Sampo 35.97€ (36.71€) 0.90 (0.95)
Olvi 23.82€ (26.55€) 0.85 (0.60)
Amersports 14.95€ (16.84€) 0.85 (0.50)
Orion B 23.01€ (23.86€) 0.80 (0.85)
Sponda 3.78€ (3.94€) 0.75 (0.05)
Elisa 22.16€ (20.28€) 0.70 (0.40)
Kone 31.15€ (32.51€) 0.70 (0.80)
Kesko B 30.62€ (32.42€) 0.70 (-0.10)
Outotec 8.75€ (7.14€) 0.55 (0.65)
Huhtamäki 19.54€ (20.90€) 0.55 (-0.10)
Ramirent 7.49€ (9.18€) 0.55 (-0.15)
Apetit 18.50€ (20.05) 0.55 (0.45)
Vacon 29.78€ (30.98€) 0.45 (0.40)
Nordea 10.43€ (10.38€) 0.45 (0.25)
F-Secure 2.38€ (2.18€) 0.40 (0.10)
Teleste 4.61€ (4.54€) 0.30 (0.00)
Wärtsilä 42.00€ (42.83€) 0.30 (0.20)
Fortum 17.53€ (16.16€) 0.20 (0.15)
Okmetic 4.61€ (4.66€) 0.20 (0.15)
Affecto 2.98€ (3.78€) 0.20 (0.05)
Ponsse 10.95€ (10.40€) 0.10 (-0.65)
Stockmann 10.37€ (12.38€) 0.05 (-0.15)
Raisio K 4.26€ (4.89) 0.00 (0.20)
Kemira 11.66€ (11.22€) -0.05 (-0.25)
Tieto 19.92€ (18.40€) -0.05 (-0,25)
Cramo 15.07€ (15.50€) -0.05 (-0.30)
Sanoma 5.170€ (5.54€) -0.15 (-0.20)
Basware 34.50€ (37.11€) -0.20 (-0.20)
Konecranes 23.46€ (25.70€) -0.30 (-0.20)
Uponor 14.44€ (12.77€) -0.40 (-0.70)
Comptel 0.57€ (0.54€) -0.35 (-0.70)
Lassila&Tikanoja 14.50€ (15.08€) -0.40 (-0.30)
Cargotec 30.53€ (32.34€) -0.45 (-0.45)
Capman 1.07€ (1.11€) -0.65 (-1.35)
HK 3.60€ (4.01€) -0.70 (-0.20)
Kesla 5.46€ (5.60€) -0.75 (-0.75)
Pöyry 4.050€ (4.150€) -0.85 (-0.35)
Atria 7.21€ (8.85€) -0.95 (-0.30)
Outokumpu 0.2613€ (0.4277€) -1.00 (-1.60)
Martela 3.05€ (3.22€) -1.35 (-1.10)
Raute 7.35€ (8.05€) -1.35 (-0.75)
Lemminkäinen 14.20€ (14.20€) -1.35 (-1.65)
Digia 3.84€ (4.43€) -1.85 (-1.10)
Ixonos 0.12€ (0.13€) -1.95 (-1.50)
Componenta 1.88€ (1.58€) -2.10 (-2.10)


Historiallisesti pisteet taitavat keskimäärin olla alhaisimmat, joten osakkeita on vaikea saada tällä hetkellä sopivaan hintaan. Muutamia huomioita joita on tehtävä tästä uudesta listasta. Joitakin käytetyistä tunnusluvuista on verrattu viiden vuoden takaisiin ja vertailuluvut ovat hyvin monilla yrityksillä erittäin matalat. Tämän vuoksi mm. PKC huolimatta surkeasta osavuosikatsauksestaan on nostanut pisteitään selkeästi. Tämän listan vuoksi ei kenenkään pidä tehdä päätöksiään. Valitettavasti kristallipalloni ei kerro kuinka hyvin tämä lista toimii sijoituspäätösten apuna tulevaisuudessa. Muutaman viime vuoden perusteella lista on antanut hieman ylituottoja verrattuna OMXH-capped indeksiin. Tulevaisuutta en ala ennustamaan, joten aika näyttää miten käy.

Ja vielä vastuunvapautuslause: En tiedä mistään mitään enkä anna sijoitusvinkkejä. TT:n lista on yhden tunarin tekemä lista seraamistaan yrityksistä eikä edusta minkäänlaista absoluuttista totuutta sijoituskohteen hyvyydestä tai huonoudesta!

- TT

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

11. Askel ala käyttämään käteistä.

Muistakaa taas pitää huoli siitä, että olette tehneet edelliset askeleet ennen siirtymistä tähän. Ne löytyvät alla olevista linkeistä.

1.Askel
5.Askel
6. Askel
7. Askel
8. Askel
9. Askel

Miksi käteistä, kun kortilla maksaminen on niin helppoa ja yksinkertaista? Koska kuluttamisen helppous on yksi suuri syy siihen miksi teillä on rahavaikeuksia. Tämä ei ole kuitenkaan ainut syy. Koska ihminen kärsii edellisessä kirjoituksessani mainitsemastani luolamies-syndroomasta on kortilla maksaminen paljon helpompaa johtuen siitä ettei se tuota yhtä suurta psykologista tappiota kuin käteisen käyttö. Käteisen käytön psykologinen tappio yhdistyy siihen tosiasiaan, että luolamiesaikaan tappio tarkoitti käytännössä kuolemaa tai ainakin vakavaa loukkaantumista. Käteisen käyttö myös tarkoittaa monesti isompia hankintoja tehdessä sitä, että hakiessa rahaa pankkiautomaatilta joutuu ja ehtii harkitsemaan kulutuspäätöstään ja pahin ostohuuma ehtii pienentyä ja järki voittaa. Käteistä käyttämällä on myös se seuraus, että on paljon paremmin tietoinen omasta rahatilanteestaan saldon näkyessä jokaisella nostokerralla.

Koska tämän askeleen ottaminen ei ole enää mikään kaikista yksinkertaisin asia niin on syytä siirtyä käteiseen pienin askelin. Aloita nostamalla pienin mahdollinen summa joka on Suomessa tietääkseni 20 Euroa. Jos satut asumaan muualla niin katso automaatistasi se pienin mahdollinen rahamäärä. Tämän jälkeen ala sitten pikkuhiljaa lisäämään käteisen käyttämistä ostoksissasi. Pyri siihen ettet maksa kortilla paitsi siinä tapauksessa, että ostat jotain niin suurta ettet katso turvalliseksi pitää rahoja mukanasi. Muutos ei tapahdu hetkessä ja käteisen käyttö voi tuntua hankalalta, mutta mikäli sinulla on rahojesi riittävyydessä ongelmia on tämä yksi erittäin suuri askel niiden ratkaisemisessa. Tämän tavan muuttaminen kestää pitkään, mutta se on sen arvoista.

Onnistumisen iloa!

Päivitetään sitten hieman henkilökohtaista tilannetta. Olen siis Internetin kantaman ulkopuolella lähes kokonaan, joten kirjoituksia tulee julkaistuksi sitä mukaa kun pääsen lainaamaan puolalaisen ystäväni Wifiä. Tämä tarkoittaa paria kertaa viikossa kesäkuukausien ajan. Suurimman osan ajasta keskityn kirjani tekemiseen ja se näyttää sujuvan erinomaisen hyvin. Kärsin siis jonkin verran myös informaatiovajeesta, joten yritysten ja Suomen asioiden seuraaminen on vähäisempää kesän ajan. Tämän vuoksi en juurikaan keskity maailman tapahtumiin mikä on todennäköisesti onni onnettomuudessa.

Lyhyt kokemukseni reaaliaikaisen informaatiotykityksen ulkopuolella näyttää myös vaikuttavan omaan suhtautumiseeni lauseeseen: ”tieto on valtaa”. Informaationtarpeemme on enemmänkin lähempänä sairautta kuin välttämättömyys. Itsekin kärsin vieroitusoireista tasaisin väliajoin. Tosiassa meidän ei tarvitse maailmanmenosta tietää kovinkaan paljoa saadaksemme aikaan jotain arvokasta. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että se itseasiassa vaikeuttaa huomattavasti keskittymistämme meille tärkeisiin asioihin. Sitten vielä tärkeää asiaa erityisesti ihmisille jotka käyttävät tietokonetta jatkuvasti työssään ja vielä tarkemmin niille jotka eivät tarvitse jatkuvasti nettiä työssään. Teidän tuottavuutenne nousee puolella, kun jätätte kaiken turhan työpisteenne ulkopuolella ja keskitytte työhönne sulkemalla samalla nettinne. Vaikka se ei ensisijaisesti vielä blogissani näykään niin kirjani kirjoitusnopeus on noussut huomattavasti keskittyessäni oleelliseen. Yrittäkää myös tehdä töitä paikassa, jossa ei ole muiden ihmisten keskeytyksiä ja sulkekaa puhelimenne. Palkinto tästä muutoksesta on suurempi kuin kuvittelettekaan.

Tsemppiä ja rauhaa viikkoonne!

-TT


lauantai 10. toukokuuta 2014

Luolamies-syndrooma

Kuvittele itsesi satatuhatta vuotta taaksepäin. Aikaan jolloin olisit ollut savannilla etsimässä ruokaa, koska ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tasaisin väliajoin lähteä sitä hakemaan. Se on ollut sinun ainut mahdollisuus selviytyä. Olet etsinyt ja kerännyt ruokaa aamupäivästä lähtien ja pääset hyville apajille pienen metsikön äärelle. Keräilet marjoja tai muuta syötäväksi kelpaavaa innokkaasti, mutta kuitenkin erittäin selkeästi koko ajan ympäristöäsi tarkkaillen. Seuraavaksi huomaatkin suuren pedon lähestyvän sinua uhkaavasti ja vaistosi venyvät äärimmilleen.

Sinulla on kolme vaihtoehtoa: joko sinä taistelet, piiloudut tai pakenet. Tällä kertaa sinä valitset pakenemisen ja juokset karkuun toivoen ettei peto lähde perääsi tai yleensä edes huomaa olemassaoloasi. Pakenemisen jälkeen pääset taas vähäksi aikaa lepäämään ja sen jälkeen jatkat ravinnon etsimistä. Tämä on sinulle normaalia arkea ja joudut elämään jatkuvasti uhkaavien petojen ympäröimänä. Joskus sinä myös jäät taistelemaan, koska sinulla ei ole enää muuta vaihtoehtoa. Sinä elät suhteellisen pienen ihmismäärän kanssa samassa ympäristössä ja tunnet kaikki. Liikut monesti myös muiden ihmisten kanssa jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet taistella petojen kanssa ja siten jopa saada itsellesi tai perheellesi isot määrät ruokaa kerralla. Monesti jopa metsästätte tarkoituksella isoja petoja.

Vaikka tämä kaikki edellämainittu onkin pelkkää kuvitelmaa niin sinun kehollesi se on vielä nykyäänkin arkipäivää. Ihmisen biologia ei ole kehittynyt samaa vauhtia teknisen kehityksen kanssa ja sen vuoksi olemmekin muodostaneet itsellemme ympäristön johon emme ole täysin sopeutuneet. Tämän seurauksena yksilöille muodostuu monenlaisia ongelmia jotka johtavat ennen pitkää suurempiin vaikeuksiin. Tämän vuoksi meidän tulisikin jossain määrin hypätä nykykehityksestä sivuun ja järjestää elämämme enemmän kehollemme ja aivoillemme sopiviksi. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulee järjestää enemmän taukoja itsellemme, aikaa ajatella, välillä vetäytyä suojaan jatkuvalta informaatiotykitykseltä ja keskittyä vähempiin, mutta syvällisempiin ihmissuhteisiin. Tätä myötä saamme sitten elämänlaatuamme kasvatettua ja enemmän tuloksia aikaan.

Taukojen arvo on monille hektisessä työelämässä seikkaileville ihmisille hämärtynyt ja monet yrittävätkin keskittyä omaan leipäpuuhunsa vähintään kahdeksan tuntia putkeen. Ajatuksena tämä on erinomainen, mutta ihmisbiologian realiteetit ovat sellaiset ettei niitä voi voittaa vielä moneen tuhanteen vuoteen. Tämä on monissa tutkimuksissa todistettu fakta eikä poikkeuksia juurikaan ole, vaikka kukin itseään sellaisena mahdollisesti pitää. Suomessa on kansainvälisesti pitkät lomat, mutta niitä halutaan lyhentää, koska niiden uskotaan olevan haittana talouskasvulle. En usko työaikojen pidentämisen ja lomien vähentämisen olevan tie onneen. Uskon enemmänkin siihen, että ihmisten työnlaatu paranisi huomattavasti mikäli he pitäisivät taukoja useammin ja kävisivät vaikka ulkona nopeasti haukkaamassa raitista ilmaa. Taukojen ja lomien laatuun tulisi ihmisten myös kiinnittää enemmän huomiota. Varsinkin lomilla ihmisten tulisi välttää altistumista työasioille ja pitää työpuhelimet kiinni, jättää sähköpostinsa lukematta ja keskittyä lomailemaan laadukkaasti ilman turhia häiriöitä. Informaatiotykityksen välttäminen varsinkin lomaillessa on erittäin tärkeää, koska se voi olla ainut hetki sinulle kun on mahdollisuus irtaantua töistä. Varsinkin kiireisille tietotyöläisille irtaantuminen tuottaa suuret hyödyt.

Verkostoituminen on sana jota hyvin monet pitävät nykypäivänä erittäin tärkeänä. Jossain määrin näin onkin, koska kaikki ihmiset ovat kytköksissä toisiinsa jollain tavalla jopa suhteellisen vähäisen ihmisketjun kautta. Tämä on todettu joissakin tutkimuksissa ja on siitä tietysti hyötyäkin, mutta on muistettava, että ihmisen kapasiteetti ihmissuhteiden määrään on vielä ajalta jolloin elimme pienissä ryhmissä ja muut pienemmät ryhmät saattoivat olla jopa vihamielisiä toisten suhteen. Tällöin pieneen määrään ihmisiä oli pakko luottaa ja piirit olivat paljon pienemmät. Nykyajan työelämässä on tietysti pakko olla hyvin suuren ihmismäärän kanssa tekemisissä ja siksi vetäytyminen yksinäisyyteen ei ole mahdollinen. Se mikä on kuitenkin tärkeätä on se, että panostaa niihin muutamiin ihmissuhteisiin jotka itselle todella merkitsevät. Olivat ne puoliso, omat lapset tai jokin muu vastaava. Laatuaika heidän kanssaan on sinulle paljon hyödyllisempää kuin verkostoituminen työelämän ulkopuolella kuuluvalla ajalla. Uusien tuttavuuksien hankkiminen jatkuvalla syötöllä johtaa siihen, että et pysty keskittymään niihin vähäisiin ihmissuhteisiin niin paljon kuin tarvetta olisi. Seurauksena on pahimmassa tapauksessa vieraantuminen kaikista läheisistään ja se on paljon suurempi ongelma kuin verkostoitumisen saavuttamat hyödyt.

Jokaisen meistä tulisi pohtia näitä asioita tasaisin väliajoin, joten miettikää itse miten tämä luolamies-syndrooma vaikuttaa teihin. Jos olette sitä mieltä ettei mitenkään niin te olette 99%:n varmasti väärässä. Vaikka ihmiskunta yhdessä onkin kehittynyt nopeasti niin se ei tarkoita sitä etteivät tietyt lainalaisuudet tuolta kaukaa menneisyydestä vaikuttaisi meihin vielä nykypäivänäkin.

Tässä teille hieman pohdittavaa,

-TT

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

10. Askel

Ennen kuin menemme kymmenenteen askeleeseen on taas syytä muistuttaa, että edelliset askeleet löytyvät seuraavista linkeistä:
1.Askel
5.Askel
6. Askel
7. Askel
8. Askel
9. Askel

Monet ihmiset ajattelevat investoinnin tekemisen tarkoittavan jotain hirveän suurta kauppaa, mutta yksinkertaimmillaan investointi tarkoittaa ajan, energian tai jonkin asian kuluttamista tulevien hyötyjen toivossa. Toivossa siksi, että kaikki investoinnit eivät ole aina voitollisia. On kuitenkin erittäin tärkeää panostaa tulevaisuuden hyötyijen tässä ja nyt, jotta hyötyjä voi sitten tulevaisuudessa kerätä enemmän kuin mitä on juuri tällä hetkellä panostanut.

Tehkää siis investointi heti kuin ehditte. Sen ei tarvitse olla mikään iso asia vaan mikäli teillä on esimerkiksi jokin vaatekappale joka kaipaa korjaamista niin ostakaa neulaa ja lankaa tai viekää vaatekappaleenne suutarille. Voitte myös esimerkiksi käydä ostamassa jonkin raha-asioita käsittelevän kirjan, vaikka kirpputorilta mikäli sellaisen jostain löydätte. Päättäkää itse mihin ja kuinka paljon haluatte investoida. Pääasia on tehdä investointipäätös ja toteuttaa se. Tämäkin asia on hyvin yksinkertainen. Se vaatii kuitenkin tekoja ja ne ovat paras vaihtoehto saada tuloksia aikaan. Virheetkin ovat parempia kuin pelkkä asioiden suunnittelu ja miettiminen.

Vielä on muutama askel ottamatta tässä ohjelmassa ja kesäkuun alkupuolella minun osani alkaa olla valmis.

Onnistumisen iloa!


Päivitetäänpäs nyt sen verran tämän blogini tilannetta, että tulen julkaisemaan todennäköisesti kahdesti viikossa uusimmat kirjoitukset sekä tähän että Englanninkieliseen blogiini. Englannin kielinen blogini ei ole kopio tästä suomalaisesta vaan oma erilainen kokonaisuutensa, joten kannattaa käydä sitäkin lukemassa. Olen tällä hetkellä siinä tilanteessa ettei minulla ole itselläni nettiä tässä kämpässä eikä täällä maaseudulla ole yhtään paikkaa jossa olisi julkinen hotspotti käytössä, joten käyn kaverillani päivittämässä blogini. 

Tästä johtuen päivitysvälit voivat vaihdella ihan miten sattuu. Toinen seuraus tästä on se, että en myöskään seuraa päivän uutisia ollenkaan, joten se tulee myös näkymään jatkossa. Kolmas seuraus on myös se, että tuottavuuteni mitä ilmeisimmin nousee selvästi, koska pystyn keskittymään oleelliseen. Tämä ilmiö on ainakin selkeästi nähtävissä parin ensimmäisen päivän aikana. Kirjoitin tuossa aiemmin, että blogini tulee muuttumaan enemmän päiväkirjamaiseksi, mutta se jääköön nähtäväksi. Joitakin kirjoituksia omista henkilökohtaisista kokeiluista tulee varmasti lisää. Näistä yksi on tietyn päivärytmin muodostaminen joka tarkoittaa käytännössä neljän tunnin työpäivää, mutta siitä lisää kirjoituksessani joka tulee sitä käsittelemään. Siitä lisää myöhemmin.

Hyvää viikonjatkoa!



-TT

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Ihmiskoe-eläin

Sen lisäksi, että aion saada ensimmäisen kirjani valmiiksi on myös syytä ruveta ihmiskoe-eläimeksi. En aio pelkästään kirjoittaa asioista vaan aion myös tällä samalla reissulla myös todistaa ne ainakin omalta kohtaltani oikeiksi. Se, että onnistunko siinä vai en on tietysti vielä tässä vaiheessa hämärän peitossa ja siksi voin vain omalta kohdaltani todeta alkupisteeni ja jatkaa siitä matkaani.

Mitä tämä ihmiskoe-eläimeksi sitten käytännössä tarkoittaa? Kyseessä ei ole juurikaan siitä kuinka raha-asioita hoidetaan vaan siitä kuinka vähällä ajalla on mahdollisuus saada erinomaisia tuloksia aikaan. Tämä koskee ennen kaikkea omaa fyysistä ja henkistä kapasiteettiani ja siitä kuinka asioita voi oppia hyvin nopeasti kunhan tekee ne eri tavalla kuin meille suurimmalle osalle opetetaan. Näiden asioiden hyväksyminen on sen verran vaikeata, että ilman näyttämättä konkreettisia tuloksia ei suurin osa ihmisistä tule uskomaan pelkkiä kirjoituksia. En mene tässä kirjoituksessa vielä tarkasti yksityiskohtiin, koska minulla on vielä viimeinen suhteellisen lyhyt siirtymä vielä edessä. Tulen jatkamaan blogiani  kertomalla yksityiskohtaisemmin mitä olen tehnyt ja se tulee muistuttamaan enemmän päiväkirjaa kuin aiemmin. Tulevaisuus näyttäköön kuinka ahkerasti tulen tätä ja Lontoon murteella tehtyä blogiani päivittämään tämän reissun aikana. Mikäli asiat menevät putkeen niin päivitystahti kiihtyy molemmissa.

Koska Suomessa minulla on vielä tällä hetkellä liian paljon häiriötekijöitä oli syytä ottaa niistä välimatkaa, jotta suurempi muutos on mahdollinen. Ymmärrän hyvin, että se ei tietystikään ole sama asia laittaa asioita kuntoon ilman niitä ulkoisia häiriötekijöitä ja palata niiden keskuuteen sitten myöhemmin. Rehellisesti sanottuna olen varma siitä, että olisin epäonnistunut pahasti mikäli olisi jäänyt Suomeen. Yksi syy siihen on se, että uusien tapojen muodostamiseen kuluu tutkimusten mukaan ihan helvetin kauan aikaa ja mitä vaikeammista asioista on kyse sitä kauemmin niihin menee. Ulkoisia häiriötekijöitä olisi ollut tapojen luomiseen yksinkertaisesti liikaa. Nämä eivät ole niin helppoja asioita kuin voisi luulla.

Epäonnistumiseen on suuri mahdollisuus ja olen sen ottanut huomioon. Joudun varmasti taistelemaan ennen kaikkea oman pääkoppani kanssa eikä minulle muiden mielipiteet juurkaan mitään merkitse. Pahimmassa tapauksessa palaan takaisin kotimaahan entistä läskimpänä ja laiskempana sekä muutamaa tuhatta Euroa köyhempänä. Tämän lisäksi olen tietysti hukannut muutaman kuukauden elämästäni turhaan kokeiluun. Parhaimmassa tapauksessa voin niin fyysisesti kuin henkisestikin paljon lähtöäni paremmin ja saan näiden parannusten seurauksena tulevaisuudessa huomattavan paljon enemmän aikaan. Jokainen voi sitten itse muodostaa mielipiteensä siitä, että ovatko kertoimet puolellani vai vastaan. Koska emme voi tulevaisuutta tietää on sitä turha sen enempää spekuloida ja keskittykäämme siis seuraamaan miten käy.

Eipä tässä muuta,

Hyvää alkavaa viikkoa!

-TT

torstai 1. toukokuuta 2014

Huhtikuu 2014 cash -4xx€, salkku -x.x% yhteensä xxxxx€

Kuten näkyy niin tarkkoja lukuja en ole saanut vielä laskettua ja voi olla etten niitä ilmoitakaan. Lähdin tosiaan eilen wappuaattona Puolaan ja en ole laskenut tarkempia menojani vielä eiliseltä, koska en jaksa muuntaa valuuttoja. Sen sijaan odotan sitä hetkeä, kun olen kaikki vaihtamani rahat saanut tuhlattua. Euromääräisesti ennen valuutanvaihtoa oli tilanne -420€:a. Kaiken kaikkiaan huhtikuussa meni ehkä hieman vähemmän rahaa kuin mitä odotin ja tämä johtuu siitä, että reissu manseen jäi toteutumatta. Muihin juttuihin sitä sitten paloikin enemmän.

Ensi viikon maanantaina saan ensikosketuksen uuteen kämppääni. Siitä on suullisesti sovittu ystäväni kautta. Se kustantaa kuluineen noin 130€/kk. Ei siis ole mikään paha hinta, mutta toisaalta valokuvat paljastavat sen verran, että jossain määrin kyseessä on paluu 70-luvulle. En pidä sitä kovin isona miinuksena, koska kämppä on sen verran halpa ja sijaintikin on kohtuullinen. Ruokakuluni odotan pienentyvän noin puoleen siitä mitä Suomessa joka tarkoittaa aika lailla tuon vuokran määrää. Koska maksan yhtiövastiketta Suomessa olevasta asunnosta puoliksi veljeni kanssa eivät pakolliset kuluni matkakorttia lukuunottama muutu kovin paljoa. Pointtini ei varsinaisesti olekaan muuttaa rahan takia pois vaan siksi, että pystyn keskittymään paremmin kirjani tekemiseen. Koska menen enemmän tai vähemmän maaseudulle ei siellä ole juuri muuta tekemistä kuin kirjoittaa. Isompaan kaupunkiin Varsovaankin on sellainen matka ettei sinne kovin usein jaksa mennä. Tämä johtuu lähinnä siitä, että busseja ei kulje usein. Se paljon rahaa sitten kuussa menee turhuuksiin onkin lähinnä kiinni siitä tuleeko Puolassa ollessa matkustettua vai ei.

Jos nyt sitten mennään sijoituksiin niin möin osinkojen tiputtua Fortumia mikä näin jälkikäteen oli vikatikki hyvin lyhyellä tähtäimellä. Toisaalta pidemmän tähtäimen sijoituksena en pidä sitä enää kovin hyvänä ideana juuri poliittisen riskin takia. Näin jälkikäteen voi sanoa, että se oli virhe, mutta niitä tulee. Outotecin osavuosikatsaus tippui tällä viikolla ja se oli uusien tilausten kannalta pettymys. Mitään muuta suurempaa odottamatonta miinusta siitä ei löytynyt. Pidän sitä pitemmällä tähtäimellä edelleen hyvänä sijoituksena, vaikka pari tulevaa vuotta näyttävätkin surkeilta. Olen sitä valmis ostamaan lisää mikäli kurssi tippuu paljon. En kuitenkaan kovin nopeasti aio siihen reagoida. Täytyy aina muistaa, että sijoittaminen on maratoni ja mitä enemmän hötkyilee sitä varmemmin siinä tulee simahdus.

PKC:n yhtiökokouksessa kävin vierailemassa ja se herätti ainakin muutaman ajatuksen itse yrityksestä lisää. Se oli siitä hyvä yhtiökokous ettei siellä ollut turhaa paskanjauhamista vaan se hoitui ilman häirikköjä. Pääsin sitten tarjoilujen ollessa vauhdissa jututtamaan erästä yrityksen edustajaa ja sitä paremmin tuli selväksi se, että kyseessä on liiketoiminta joka vaatii erityisen pitkän tähtäimen näkökulmaa. Tämä jo pelkästään sen vuoksi, että tuotesyklit ovat erittäin pitkät. Keskusteluiden aloittamisesta menee helposti viisi vuotta siihen hetkeen, kun ensimmäiset tuotteet ovat asiakkailla. Tämä siis tarkoittaa sitä ettei kvartaalitaloudella ole mitään tekemistä tällaisen yritystoiminnan kanssa. Yrityksen tulokset ja liiketoiminta ovat siten vaikeasti tulkittavia varsinkin omalle sukupolvelleni jotka tuppaa olemaan ”kaikki mulle heti” ajattelijoita.

Sinotrukin kanssa mahdollisesti solmittavasta yhteistyösopimuksestakaan ei siis kannata odottaa vielä moneen vuoteen minkäänlaista suurempaa sysäystä yritykselle. Kiinassa johdinjärjestelmät ovat vielä tällä hetkellä bulkkituotteita mikä tarkoittaa sitä, että kun keskimäärin länsimaissa yksi johdinjärjestelmä maksaa tuhat Euroa niin Kiinassa puhutaan ehkä 200€:sta. Koska Sinotrukin kapasiteetti taitaa olla noin 100000pkl/vuosi niin PKC:n kannalta puhutaan paristakymmenestä miljoonasta Eurosta lähivuosina. Mikäli yritys alkaa vaatimaan räätälöityjä järjestelmiä niin silloin puhutaan sadan miljoonan liikevaihdosta mikä ei ole kuin noin 10%:a PKC:n nykyisestä liikevaihdosta.

Mitä taas tulee henkilökohtaiseen elämään niin huhtikuussa ei maatamullistavia asioita tapahtunut. Puolaan lähtökin oli vasta viimeinen päivä, joten se meni lähinnä matkustaessa. Tämä viikko menee vielä lomaillessa jossain määrin ja maanantaina on siirtyminen itse kämpälle. Aikaisemmin ei kannata yrittää, koska täällä Puolassa on pitkä viikonloppua. Paikallinen työläistenjuhla on tänään ja lauantaina taitaa olla perustuslain päivä. Kaikki liikennevälineet ovat ihan täynnä ja monet ihmiset ihan muualla kuin kotonaan. Tämä blogi tulee varmasti muuttumaan hieman kotiutuessani uuteen majaani. Siitä tulee varmasti enemmän päiväkirjamainen. Julkaisusekvenssi tuskin muuttuu hirveästi. Lontoon murteella kirjoittamani blogi törmäsi alkuvaikeuksiin, koska huomasin ettei kirjoittaminen toisella kielellä ole kovin sujuvaa. Sitä täytyy siis harjoitella enemmän. Sen kohtalo tällä hetkellä näyttää siltä etten tule sitä julkaisemaan ainakaan vielä kovin usein. Suurin osa kirjoituksistani menee mappi ö:hön tällä hetkellä. Kotiuduttuani tulen testaamaan aika montaa eri asiaa, mutta niistä lisää sitten myöhemmin.

Hyvää Wappua!

-TT