torstai 28. helmikuuta 2013

"Tuuripeleistä"

Olen aina jossain määrin ollut peluri luonteeltani ja tulen sitä varmaan olemaan koko loppuelämänikin. Tästä huolimatta suhtaudun kuitenkin aika negatiivisesti erinäköisiin tuuripeleihin, vaikka myös osakesijoittaminenkin sitä jossain määrin on. Osakesijoittaminen ei kuitenkaan ole miinussummapeliä, jossa pelkästään niin sanottu ”talo” ainoastaan voittaa ja tämä on yksi syy siihen miksi sitä harjoitankin. Kuten hyvin monet muutkin ”tuuripelit” niin pidemmällä aikavälillä kuitenkin myös osakesijoittamisessa pärjäävät ne jotka hoitavat asiansa hyvin. Tällä kertaa en kuitenkaan keskity sijoittamiseen vaan tämä kirjoitus pohtii niin sanottuja ”tuuripelejä” kuten pokeria, lottoa, vedonlyöntiä, jne.

Itse kuitenkin jakaisin nämä niin sanotut tuuripelit kahteen eri sarjaan eli niihin joiden todennäköisyydet ovat niin vahvasti pelaajia vastaan ettei näiden pelaamista voi järjellä ajatellen suositella ja niihin joissa voi pelaajakin järkevällä toiminnallaan jäädä pidemmällä aikavälillä kuitenkin voitolle. Näihin ensimmäisiin voi laskea loton, jokerin, kuten monet muutkin veikkauksen pelit, raha-arvat ja RAY:n kolikkopelit. Nämä pelit ovat hyvin suosittuja kansan keskuudessa, vaikka niissä voittamisen mahdollisuudet pidemmällä aikavälillä ovat verrattain pienet. Lotossa pientenkin voittojen mahdollisuudet ovat verrattain pienet puhumattakaan sitten suurista. Kuitenkin hyvin monet ihmiset haaveilevat nimenomaan rikastumisesta lottoamalla ja monista suomalaisista tämä tapa tuntuu olevan ainut hyväksyttävä tapa rikastua. Sen vuoksi sitten ollaankin valmiita pistämään pienistä rovoista osa seitsemän oikein tuloksesta unelmoimiseen. Omien laskujeni mukaan tämän todennäköisyys on yksi hieman yli viidestätoista miljoonasta. Jos haluaa hahmottaa mitä se tarkoittaa niin joka viikko yhden täyden kupongin täyttämällä täyspotin osuminen kohdalle kestäisi keskimäärin vajaa 30000 vuotta. Jokerissa päävoiton todennäköisyys on yksi kymmenestä miljoonasta, joten siinäkään ei ole mahdollisuudet juurikaan paremmat. Veikkauksen raha-arpojen palautusprosentit ovat noin viidessäkymmenessä, kun taas parissa muussa palvelussa puhutaan yli 85%:sta. Lähteenä: http://www.raaputuspelit.com/voittofaktat. Oma arvioni eroista johtuu byrokratian määrästä ja siitä mihin voitot menevät. RAY:n kolikkopelien palautusprosentit ovat 90:n pinnassa mikä oli ainakin minulle suuri yllätys. Tarkempia raha-automaattiyhdistyksen kolikkopelien palautusprosenteista ja peleistä löytyvät menemällä eteenpäin seuraavasta linkistä RAY:n kolikkopelit

Jos nyt sitten miettii mahdollisia motivaatioita pelata näitä pelejä, jotka perustuvat vain ja ainoastaan hyvään tuuriin niin yksi on pienen jännityksen hakeminen joka tapahtuu, vaikka ostamalla arvan tai tuijottamalla sitä lauantai-illan lottoarvontaa oman kuponkinsa kanssa kotisohvalla. RAY:n kolikkopelit taas saattavat olla joillekin vanhemmille ihmisille tapa nähdä ystäviään ja samalla laittaa muutama raha kolikkopeleihin huoltoaseman baarissa. En näe näissä vaihtoehdoissa mitään pahaa kenenkään kannalta kunhan jokainen pysyy kohtuudessa. Kuitenkin nämä pelit ovat hyvin koukuttavia, joten vaarat eivät ole niin pieniä kuin mitä kuvitellaan. Varsinkin siinä tapauksessa, että ensimmäisillä pelikerroilla tuleekin sitten suuria voittoja jotka saattavat saada ihmisen kuvittelemaan niin käyvän jatkossakin. Omaa peliriippuvuuttaan voi testata mm. seuraavassa paikassa: riippuvuustestit En tiedä miten ihmiset näkevät motivaationsa pelata näitä pelejä, mutta ainakin Veikkaus markkinoi näitä onnenpelejään sekä rikastumisella että hyväntekeväisyydellä. Periaatteessa hyväntekeväisyys ja yhteiskunnan erinäköisten toimintojen kuten liikunnan, taiteen ja esimerkiksi kirjastojen tukeminen tapahtuu ainakin osittain veikkausvoittorahoilla ja tätä aina mainostetaan, mutta on kuitenkin ainakin minun pakko kysyä kuinka paljon menee hukkaan? Esimerkiksi veikkauksen luontoarpaa mainostetaan seuraavasti: ”Ostamalla luontoarvan tuet WWF:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton tärkeää työtä.” Kuitenkin tästä arvasta menee noin kaksi senttiä eli 1% itse luonnonsuojeluun. Lähde: http://www.raaputuspelit.com/luontoarpa Tässä yksi esimerkki siitä miten rahat menevät hyväntekeväisyyteen asti. Voi siis kysyä myös kuinka paljon tässä valtion liikeyrityksessä on tehotonta toimintaa ja pitäisikö sen tehostamiseen ryhtyä, jotta saataisiin suurempi osa veikkausvoittorahoista sinne minne se kuuluu. Raha-automaattiyhdistys taas tulee itselleni heti mieleen poliitikkojen suojatyöpaikkana ja palkintovirkana. Myös korruptiota tukevana laitoksena se varmasti tulee joillekin mieleen. Kaiken kaikkiaan näiden laitosten tehostamisessa on varmasti parantamista ja parhaiten se tapahtuisi ammattilaisilla eikä palkkiovirkaan pääsevillä poliitikoilla. Kyse on isoista rahoista ja niillä voisi tehdä vielä paljon enemmän hyvää kuin tällä hetkellä. Veikkausvoittorahojen kohteet löytyvät täältä:Veikkauksen_rahanjako 


Käytännössä jälkimmäiset ovat luonteeltaan sellaisia pelejä, että lyhyellä aikavälillä tuurin rooli menestyksessä on hyvinkin suuri. Hyviä esimerkkejä tällaisista peleistä ovat pokeri ja urheiluvedonlyönti. Suurin ero näissä peleissä on osakesijoittamiseen verrattuna on se, että keskimäärin pelinjärjestäjä ottaa selkeästi suuremman osan potista kuin pörssissä. Myös pokerissa ja urheiluvedonlyönnissä on kuitenkin suhteellisen hyvä mahdollisuus tienata rahaa mikäli on vain riittävän hyvä. Varsinkin pokeri on nykyään niin suosittua, että siinä on hyväkin mahdollisuus pystyä tekemään rahaa pelaamalla huonompiaan vastaan. Kuitenkin tämä vaatii hyvin ahkeraa pelaamista sekä tarkkaa kassanhallintaa ja tähän yhdistelmään eivät kovin monet pysty hyvin pitkällä aikavälillä, sillä nämä molemmat asiat vaativat niin hyvää itsekuria ettei näihin molempiin pysty kuin hyvin harvat ihmiset. Itse en valitettavasti kuulu hyviin pokerinpelaajiin johtuen lähinnä siitä, että keskittymiskykyni on huono. Olen kuitenkin onnistunut häviämään pokeriin hyvin vähän rahaa johtuen vahvasta itsekritiikistäni tämän asian suhteen. Vedonlyönnissä pidemmällä aikavälillä rahantekeminen on vaikeampaa, koska yleensä vastukset ovat keskimäärin kovempia kuin pokerissa. Monesti nimittäin vedonlyöntitoimistojen kerrointenlaskijat ovat ammattilaisia joilla on aikamoinen määrä dataa hallussaan. Vedonlyönnissä on kuitenkin olemassa ainakin ulkomaisissa toimijoissa sellaisia jotka toimivat ainoastaan vetojenvälittäjinä pelaajien muodostaessa kertoimet panostaessaan peliin. Silloin tilanne taas muuttuu aika lailla samanlaiseksi kuin pokerissa ja mahdollisuudet paranevat. Vedonlyöntiä hyvin pienillä summilla pidän erittäin hienona viihteenä, jossa parhaimmillaan saa jännittää parikin tuntia jonkun fudis- tai lätkämatsin lopputulosta yllättävien käänteiden kera. Parhaimmillaan tämä tietysti on kavereiden kanssa telkkarin ääressä joko yhteisellä panoksella tai sitten lyömällä vetoa kaveriaan vastaan. Sitten vielä pari sanaa siitä miten jäädä voitolle. Kassanhallinta on hyvin tärkeää vedonlyönnissä mikäli sitä harrastaa muutenkin kuin pelkästään hyvänä viihteenä. Parhaiten tämä tapahtuu tietysti siten, että valitsee oikean foorumin pelaamiselle ja pelaa vain silloin, kun kertoimet ovat omalla puolella. Tietysti aika usein silloinkin tulee turpiin, mutta se on vain hyväksyttävä. Hallittuun vedonlyöntiin en missään nimessä suosittele kotimaista veikkausta, sillä siellä pelaajille jäävä osuus on pienempi kuin monilla muilla toimijoilla. Näitä toimijoita löytyy hyvin paljon netistä, joten mikäli kiinnostusta riittää niin ei ole mikään ongelma niitä löytää. Itse suosin vedonlyönnissä hyvin pitkäkestoisia vetoja pienellä panoksella jolloin esimerkiksi jalkapallon tai jääkiekon seuraaminen saa ihan uutta jännitystä ja mielenkiintoa. Olen suunnilleen omillani näissä karkeloissa ja yleensä nämä tapahtuvat kavereitani vastaan.

Jos haluaa tiivistää sanomani niin en pidä näitä tuuripelejä minään hirveän pahana ajanvietteenä niille jotka niitä enemmän pelaavat, mutta suosittelisin pysymään näistä peleistä erossa mikäli kuulut niihin ihmisiin jotka jäävät helposti näihin peleihin koukkuun. Mikäli pelaa säännöllisesti niin suosittelisin budjetoimaan joka kuukausi hieman rahaa tähän touhuun jota kannattaa pääsääntöisesti pitää vain hauskanpitona. Jos osaa kuitenkin hallita itsensä ja rahansa hyvin niin pokerista ja vedonlyönnistä voi tehdä itselleen tulonlähteen. Varsinaisissa tuuripeleissä on sitten turha uskoa suuriin voittoihin, mutta niistäkin voi tehdä itselleen pienimuotoisen elämyksen oikealla asenteella.

-TT

2 kommenttia:

  1. Nappaankin tästä kopin. Meikäläisen maaliskuun sijoitus: Vedonlyönti! :D

    -Junnu-

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista! Kerro lisää joko täällä tai blogissasi.

    VastaaPoista